• 瀏覽: 1,738
  • 回覆: 25
叻嘅人會唔會甘願為五斗米折腰呢?
淨係俾班泛民議員係咁侮辱又話公公又話奴才,仲慘過審犯!

《長相思》張耑

聚是緣,散是緣,緣滅依然舊夢存。再修同渡船。
愛也癲,恨也癲,往事何時盡化煙。寄情詩百篇。
叻人唔想做點算?

引用:
原帖由 zhangduan 於 2016-9-25 11:33 AM 發表
點解你要曲綫鬧689唔叻?
佢為五斗米折腰喎!做人唔使唔老實既!

引用:
原帖由 melodychung 於 2016-9-25 01:38 PM 發表

點解你要曲綫鬧689唔叻?
佢為五斗米折腰喎!做人唔使唔老實既!
喂!明否何之謂為五斗米而折腰?

引用:
原帖由 zhangduan 於 2016-9-25 01:51 PM 發表
喂!明否何之謂為五斗米而折腰?
我當然知。
你有興趣就講嚟聽吓。

引用:
原帖由 melodychung 於 2016-9-25 02:29 PM 發表

我當然知。
你有興趣就講嚟聽吓。
晉朝大文學家陶淵明早年為養家甘願去做一個芝蔴綠豆官,但俸祿只得五斗米,某天上級派一名小小督郵來著陶淵明見他,但這督郵驕橫跋扈大聲著陶淵明要穿好齊整官服否則影響仕途,陶忍無可忍下說:我豈能為這區區五斗米而向這小折腰!"便將官印交出返鄉耕田去,此成語比喻做人有骨氣

引用:
原帖由 zhangduan 於 2016-9-25 03:15 PM 發表

晉朝大文學家陶淵明早年為養家甘願去做一個芝蔴綠豆官,但俸祿只得五斗米,某天上級派一名小小督郵來著陶淵明見他,但這督郵驕橫跋扈大聲著陶淵明要穿好齊整官服否則影響仕途,陶忍無可忍下說:我豈 ...
係囉,叻既人咪有骨氣,不肯為每月幾十萬而加入高官行列。
而綠白狗無骨氣,加入香港政府,仲做埋首領,成為最無骨氣個一個。

引用:
原帖由 melodychung 於 2016-9-25 03:31 PM 發表

係囉,叻既人咪有骨氣,不肯為每月幾十萬而加入高官行列。
而綠白狗無骨氣,加入香港政府,仲做埋首領,成為最無骨氣個一個。
Melody乜妳越嚟越冇理智㗎!

CY乜要為兩餐咩?佢兩餐無憂為乜?正正是我不入地獄誰入地獄也。
我主題純粹形容有料嘅司、局長肯定唔會甘願受人侮辱啫!所以香港係有叻人但唔會做呢個位囉!

引用:
原帖由 zhangduan 於 2016-9-25 03:53 PM 發表

Melody乜妳越嚟越冇理智㗎!
CY乜要為兩餐咩?佢兩餐無憂為乜?正正是我不入地獄誰入地獄也。
我主題純粹形容有料嘅司、局長肯定唔會甘願受人侮辱啫!所以香港係有叻人但唔會做呢個位囉!
又話識得"為五斗米折腰"?其實唔識,
呢句野唔係只用於窮人架,用於兩餐無憂的人身上也可。
如果只用於窮人,
你用於司局長,即係話林鄭、曾俊、袁國三餐有問題呀?

引用:
原帖由 melodychung 於 2016-9-25 04:24 PM 發表

又話識得"為五斗米折腰"?其實唔識,
呢句野唔係只用於窮人架,用於兩餐無憂的人身上也可。

你只用於司局長,即係話林鄭、曾俊、袁國三餐有問題呀?
此成語真正意思:不甘被一個小小庸者可以謾罵及侮辱寕願冇得食都唔做呢個官咁解,有錢嘅更加唔會啦係冇?
我係比喻將來會係咁,OK!妳Melody好有料但願唔願做呢D位?撫心自問!

引用:
原帖由 zhangduan 於 2016-9-25 04:39 PM 發表

此成語真正意思:不甘被一個小小庸者可以謾罵及侮辱寕願冇得食都唔做呢個官咁解,有錢嘅更加唔會啦係冇?
我係比喻將來會係咁,OK!妳Melody好有料但願唔願做呢D位?撫心自問!
我係失業者,
俾我做立即吐飯應承。任人地鬧。

引用:
原帖由 melodychung 於 2016-9-25 05:54 PM 發表

我係失業者,
俾我做立即吐飯應承。任人地鬧。
喂大姐!鬧唔同侮辱噃!仲飯應!
侮辱嘅說話可以包含話妳:死姣婆呀!乜乜一雙玉臂千人枕,半點朱唇萬客嚐呀!但妳明明叻過晒佢地wor!咁都忍到

各位高人有何妙計能解開此結?請不吝賜教🙏

引用:
原帖由 zhangduan 於 2016-9-25 11:33 發表
向中華民族作出民主示範,免得重蹈當年誤信共產的覆轍。

引用:
原帖由 神經箭 於 2016-9-25 10:30 PM 發表

向中華民族作出民主示範,免得重蹈當年誤信共產的覆轍。
議事堂爭拗難免,但稱人"公公"乃莫大侮辱,即係話人係閹人啫!
所以有料嘅人退避三舍,

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]