• 瀏覽: 3,363
  • 回覆: 47
2010年《地產霸權》中文版出版,「地產霸權」一詞風行一時,並成為當年七一遊行的主題之一。那時梁振英還未宣布參選特首。
為甚麼過去四年,沒有人再提地產霸權,也上不了遊行的主題?地產霸權沒有自動消失,但因為梁振英當了特首,他敢去碰樓價,用「洪荒之力」去增加土地房供應,並且甘冒天下之大不韙用辣招壓抑外地人來香港買樓。誠如梁特首在本周三(21/9)記者會上所言:「過去四年爭取土地供應令本港樓價下跌,會唔會有人唔鍾意我本人呢?」
單以未來3至4年,由於地產商手上的住宅樓潛在供應增至破紀錄的93,000個單位,只要每個單位少賺100萬元,地產界便少賺930億元,這是多麼龐大的利益,梁振英承受多大壓力?但他是毫不動搖。
政圈盛傳,一些界別人士因為梁過去四年的房屋政策而利益受損,自己不出面,卻找人去北京打梁的「小報告」。梁振英縱然無辜受箭,但為了香港人的安居樂業,一往無前。連可以直通北京的龐大利益集團梁振英都不賣帳,會為了一個地區鄉事人士而妥協?
橫洲事件,先是朱凱迪說了「官商鄉黑」,然後就有報紙杜撰,說有鄉事人士在當地的棕地上面有生意,而這位人士曾經在一個論壇上公開撐梁振英,梁振英就在橫洲的公屋規劃上網開一面,削減一萬三千個單位。這樣的報紙,這樣的報道實在侮辱讀者智慧。
梁振英政府全力增加房屋供應,卻有立法會議員和區議員一天到晚拖住政府的後腿,拖慢供應,是誰得益了?你們對得住近30萬正在苦候公屋供應的市民嗎?當房屋供應不上,樓價和租金高踞不下,客觀上,你們是為誰的利益服務呢?

千仞 - 馮煒光
http://www.am730.com.hk/column-330573

真係講得幾客觀

香港寫照:
上梁不正下樑思歪,學子痴瘋帶妖亂舞
霉果洗腦荼毒愚民,政棍為利賣港害民
對抗脅迫有恃無恐,癱瘓交通橫蠻霸道,
世風日下罷課可恥,強搜攔路令人髮指
虛偽民主自私作主,佔中變質民心盡失
妄顧民生天怒人怨,動亂失控無法無天,
社會分裂永無寧日,破壞經濟風光不再
做得 特首 咪就係要做呢d

做份內事係應份的

我真係諗唔到 特首 唔搞好民生 同 經濟

唔通 選佢黎日日 飲tea???

引用:
原帖由 將軍抽兵! 於 2016-9-24 23:15 發表
2010年《地產霸權》中文版出版,「地產霸權」一詞風行一時,並成為當年七一遊行的主題之一。那時梁振英還未宣布參選特首。
為甚麼過去四年,沒有人再提地產霸權,也上不了遊行的主題?地產霸權沒有自動消失,但因為 ...
做事既人唔啱選民口味;奧巴馬、特朗普、稀拉利果的吹水友啱多的。

其實我都可以理解班中產自己上左車反梁振英唔俾起樓等佢地住層樓GOGOGO係人之常情

但係反梁主流果班排公屋既廢青,到底為左D咩去反梁,我真係理解唔到佢地

真係有民主自由,住係籶劏房都覺得幸福

引用:
原帖由 mk0010553312 於 2016-9-25 01:41 AM 發表
其實我都可以理解班中產自己上左車反梁振英唔俾起樓等佢地住層樓GOGOGO係人之常情

但係反梁主流果班排公屋既廢青,到底為左D咩去反梁,我真係理解唔到佢地

真係有民主自由,住係籶劏房都覺得幸福: ...
以為有民主就可以投票分左李首富份身家囉。

引用:
原帖由 神經箭 於 2016-9-25 12:03 AM 發表

做事既人唔啱選民口味;奧巴馬、特朗普、稀拉利果的吹水友啱多的。
所以奧巴馬"change"完四年"吾得,D人再俾佢"change"多四年,越change越衰!

希望啲議員學澳門收改法例.土地買左要限幾多年發展.唔發就收

引用:
原帖由 nicencl 於 2016-9-24 11:26 PM 發表
做得 特首 咪就係要做呢d

做份內事係應份的

我真係諗唔到 特首 唔搞好民生 同 經濟

唔通 選佢黎日日 飲tea???
之不過,
比D 月薪十九幾萬既政棍,
破壞梗民生同經濟呢。
Up完一句689下台,
就可以左tea.

又之不過,
又有大把仇共仇中既黃屍西奴美狗選佢出來。
所以【民主】根本就是on9的制度,愚民統治的制度。

[ 本帖最後由 路過的人_甲 於 2016-9-25 11:44 AM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 將軍抽兵! 於 2016-9-24 11:15 PM 發表
特首在本周三(21/9)記者會上所言:「過去四年爭取土地供應令本港樓價下跌,會唔會有人唔鍾意我本人呢?」 ...
綠白狗又睜開眼講大話:過去四年樓價下跌?
與事實不符呀!

咁無賴?唔提當無咗呀!
馮先生好似唔識解"地產霸權",事實上過去四年,地產商的行為無變,一樣的霸道。
馮先生無講唔出哪一樣行為變了!只係拾綠白狗口水尾,人講佢又講。

講緊 特首 妳就 扯左扯右 係度 混淆視聽
引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2016-9-25 11:39 AM 發表

之不過,
比D 月薪十九幾萬既政棍,
破壞梗民生同經濟呢。
Up完一句689下台,
就可以左tea.

又之不過,
又有大把仇共仇中既黃屍西奴美狗選佢出來。
所以【民主】根本就是on9的制度,愚民統治的制度。

引用:
原帖由 nicencl 於 2016-9-25 12:42 PM 發表
講緊 特首 妳就 扯左扯右 係度 混淆視聽
我嗎就係講政棍拖{特首}後腳囉,
點扯左扛右呢. 

係妳個人覺得唧

9月4 已經 證實 左 妳口中政棍拖後腳 的是 建制派, 所以 輸了
引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2016-9-25 12:48 PM 發表

點扯左扛右呢. 

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2016-9-25 12:48 PM 發表
點扯左扛右呢. 
你梗係離題喇!
人地講攪好經濟和民生係特首份內事,
你可以同意或不同意,
但係你又係錄音機咁話議員阻礙施政!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]