• 瀏覽: 322,503
  • 回覆: 89
  • 追帖: 3
+2

不少港人討論香港和內地的關係時, 只會從自己作為香港人的角度看, 對中共的想法就一知半解, 甚至有錯誤的理解, 以至只會得出一些一廂情願而不乎實際的結論. 今天新聞報導了中聯辦法律部部長王振民的講話, 其中有好幾個重點, 值得大家留意一下. 只要細心思考, 就可以更清楚了解中共的想法.

以下為王振民說話中的一些重點 (藍字為引述新聞中他的言論):
- "香港應慶幸自己在國家改革開放、欣欣向榮時回歸,若一九九七年中國像文革時一樣亂,「那可能就沒有一國兩制了,恢復一八四二年以前的一國一制」":
可能就是暗示一個道理: 如果香港在一國兩際下運作良好, 那中共就不會亦沒必要改變一國兩制. 但如果香港愈來愈亂, 甚至亂到好像當年文革一樣, 那其實就是逼中共在香港行一國制.

- "香港亂了,對國家來講,這個損失是很大,但是他可能是萬分之一的損失,但是對我們在座的各位,對我們香港同胞,這個損失是百分之百的損失":
部份香港人仍然以為今時今日中國不可以沒有香港, 甚至有人會以為大陸是依靠香港才能生存, 是香港在養大陸. 所以他在這裡講清楚, 香港死了, 對大陸會有影響, 但只是萬份之一的影響, 所以不要看得香港太過重要, 以為大陸沒有香港會死. 其次, 亦間接引申到, 如果香港有一天由收美國錢的漢奸話事, 成為反中基地, 中共絕對不會介意整死香港以保住整個中國.

- 香港一直是全國學習的榜樣,國家仍然希望未來香港在民主、法治方面,能夠「先行先試」,但他特別提醒,如果七百三十萬人都搞不好民主,怎能期望十四億人民能搞好民主:
香港維持一國兩制, 其中一個作用就是作為一個民主制度的試點. 香港的民主成功的話, 大陸可以有機會跟隨來逐漸民主化. 相反, 香港的民主失敗的話, 大陸自己自然選擇維持現狀更好. 目前來看, 是後者. 而香港作為 "試點" 的失敗, 目前最大的作用, 就是令內地民眾更了解其實民主制度是有很多缺憾, 所以不會再對民主有太大的嚮往.

希望當大家更了解中共的想法, 日後就更能清楚香港的政治情況, 不會再單單依據自己角度而作出錯誤的判斷!

相關新聞:
http://www.sina.com.hk/news/article/20160923/1/10/4/王振民-2047是偽命題-中港是命運共同體-6337061.html

分析得幾有心機,
不過睇得出,佢叫啲香港人唔好咁自大。

唔想做民主白老鼠,懷念港英時代的強權自由社會!

我真係有啲想,中央政府比張深圳身份証我,等我可以容易D在深圳發展!

唔想同啲自私,無知,野蠻憤青陪葬⋯⋯

用“可能”去帶引下文……
即係廢話了。

引用:
原帖由 Max_lee 於 2016-9-23 12:42 PM 發表
冇錯. 呢個絶對係佢想帶出的重點之一.

引用:
原帖由 20168 於 2016-9-23 12:52 PM 發表
用“可能”去帶引下文……
即係廢話了。
呵呵, 我唔係寫開文, 呢D口頭襌成日都改唔到.

捉完字失後, 可以再睇下我講的有冇道理吧.

引用:
原帖由 阿聞 於 2016-9-23 12:20 PM 發表
http://rs3.sinahk.net/cap/7/2016/09/23/7/72835911860a65a59531547f157a9cbe.jpg

不少港人討論香港和內地的關係時, 只會從自己作為香港人的角度看, 對中共的想法就一知半解, 甚至有錯誤的理解, 以至只會得出一些 ...
應該深思

引用:
原帖由 Max_lee 於 2016-9-23 12:42 PM 發表
分析得幾有心機,
x2

引用:
原帖由 阿聞 於 2016-9-23 01:14 PM 發表

呵呵, 我唔係寫開文, 呢D口頭襌成日都改唔到.

捉完字失後, 可以再睇下我講的有冇道理吧.
老毛話:支持沒有民主選舉的政府就是叛國。
凡鎮壓學生運動的人,沒沒有一個有好下塲。
結論係
中共偽黨專呃人,講乜聽下咪當真。

引用:
原帖由 20168 於 2016-9-23 01:46 PM 發表

老毛話:支持沒有民主選舉的政府就是叛國。
凡鎮壓學生運動的人,沒沒有一個有好下塲。
結論係
中共偽黨專呃人,講乜聽下咪當真。
老毛真係慘, 死左幾十年, 都要比你捉番出來鞭屍.

鞭完屍, 得閒就睇下我所講的有冇道理啦!

有道理,但仲有一句冇講「香港作為一國兩制試點,一國兩制成功,亦有助台灣回歸祖國」。

引用:
原帖由 Demetrius 於 2016-9-23 05:47 PM 發表
有道理,但仲有一句冇講「香港作為一國兩制試點,一國兩制成功,亦有助台灣回歸祖國」。
呢個的確係以前的重點之一. 但隨住香港愈來愈亂, 呢個功用就愈來愈細.....

嚇鬼你都信?
王振民既說話9up 證明
剩係睇下咩中國14e人民主試點都知佢9up啦
香港維持一國兩制, 其中一個作用就是作為一個民主制度的試點. 香港的民主成功的話, 大陸可以有機會跟隨來逐漸民主化. 相反, 香港的民主失敗的話, 大陸自己自然選擇維持現狀更好.

係人都知中共唔想大陸民主化啦

樓主你自己話啦 中共點會想民主  ? 你答下我喇
王振民大話連編 就係嚇9人地唔好阻住佢地貪污

無抗爭 人地實蝦你 當你傻子  

內地平民咁能窮   d錢去哂官2代度 就係因為多傻子

引用:
原帖由 滅蠢先鋒.. 於 2016-9-23 08:00 PM 發表
夜郎自大的傑青井底之蛙站在旺角街頭,看看來來往往的行人,你就是這億萬人中的一隻螞蟻,誰會理你。所以不要把自己看得太重要,中國當然不希望香港亂,但是香港亂或者經濟下滑,中國能幫會儘量幫,幫不了 那就自求多 ...
冇錯.

有D人可能由細到大, 聲人話香港係國際大都會, 世界知名, 就以為自己在香港出世就高人一等. 其實世界不斷轉變, 廿年前香港的角色同今日已經好唔同.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]