• 瀏覽: 322,567
  • 回覆: 89
  • 追帖: 3
+2
引用:
原帖由 阿聞 於 2016-9-24 12:22 PM 發表

你回來回去, 硬係講埋d唔啦更的野, 就係唔評論我一樓講的.smile_39:
因為妳唔會叻過中共魔頭老毛就係咁簡單!

引用:
原帖由 20168 於 2016-9-24 03:31 PM 發表

有無第二句?

引用:
原帖由 阿聞 於 2016-9-23 08:42 PM 發表

試點你唔信, 我唔逼你, 因為正如我上面講, 香港作為試點已經失敗左. 但呢個失敗亦有失敗的的作用, 我上面講左.

其實我都唔想中國民主化. 我成日都話, 民主制度本身好多問題, 全世界多個國家因為民主而仆街 ...
民主試點信唔信 唔通你信?

上面內地論壇 國家5毛不停唱衰所謂西式民主   稱讚內地就係精英民主

精咩9野英民主喇 獨裁就獨裁啦  精英民主到 億萬富翁有一半係官+ 官2代  

咁搵9人笨 你信9佢  你係咪太天真呢

引用:
原帖由 kokpklko 於 2016-9-24 04:58 PM 發表

上面內地論壇 國家5毛不停唱衰所謂西式民主   稱讚內地就係精英民主

精咩9野英民主喇 獨裁就獨裁啦  精英民主到 億萬富翁有一半係官+ 官2代  

咁搵9人笨 你信9佢  你係咪太天 ...
美國所謂"民主"咪又係兩黨獨裁...其他黨派想染指國會D位都難.....

美國民主到 億萬富翁有九成係同政府有關係,再唔係就係政府印銀紙明益佢地......

你信美國是真民主咪更加天真.......

引用:
原帖由 cool_stone 於 2016-9-24 01:01 PM 發表

外國民主大國用法律去合法貪污,合法行為,當然潔淨啦。
冇錯. 例如美國政界商界的旋轉門制度, 其實如果發生在香港, 肯定會比人話官商鈎結.

引用:
原帖由 20168 於 2016-9-24 03:31 PM 發表

你係勁, 結果都係冇回應我一樓講的野!

引用:
原帖由 kokpklko 於 2016-9-24 04:58 PM 發表

咁搵9人笨 你信9佢  你係咪太天 ...
所以話大陸而家咁穩定, 都要多謝你地呢班泛民友.

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2016-9-25 12:04 AM 發表

美國所謂"民主"咪又係兩黨獨裁...其他黨派想染指國會D位都難.....

美國民主到 億萬富翁有九成係同政府有關係,再唔係就係政府印銀紙明益佢地......

你信美國是真民主咪更加天真.......
美國係好成功的偽民主國家. 我成日話, 佢最無恥就係自己行偽民主, 但就成日周圍向其他國家 sell 真民主, 因為佢地明白玩真民主好易仆街.

無老毛又點會有今日中國?
只有建基政治同軍事穩健,才有可能成為富多穩健發展及最後成為有影響力的國家。
引用:
原帖由 20168 於 2016-9-23 11:57 PM 發表

講慘!對比上點及被老毛搞過班人呀。

老毛講既道理咪重好睇,有時間都係學習佢點鬥咪重好!

學人講民主
老毛正正係有民意基礎架勒
唔知佢又點自圓其說
引用:
原帖由 cool_stone 於 2016-9-24 03:33 PM 發表

有無第二句?

正如我一樓所說, 中共用香港作為民主制度的試點. 成功的話固之然好, 但失敗的話, 亦有失敗的用處. 香港作為試點的失敗, 目前最大的作用, 就是令內地民眾更了解其實民主制度是有很多缺憾, 所以不會再對民主有太大的嚮往.

看過幾天前立法會宣誓的馬騮戲, 再看看內地官媒的社評, 正正驗證了我上面的說法.

以下是環球時報社評的一些節錄:
香港政界、輿論界都針對破壞宣誓這一憲制性程序的行為發出大量譴責聲,然而可以想見,少數當選議員敢這么做,以此來吸引眼球,也是因為香港的環境中有一些歡迎他們這樣做的掌聲。香港的現實複雜性就是如此。

從內地觀香港立法會12日出現的這些鬧劇,我們一是挺生氣的,二是為香港這顆曾經的“東方之珠”感到一絲惋惜。原來香港政治領域已經亂成這樣了,立法會已經成了作秀、拉布場,我們忍不住對香港的未來感到些許悲觀。

.....

香港立法會是對中國內地公眾來說最切近的一個西式選舉生成機構,也許作為內地新聞人,缺少對這種體制產物的理解力,我們對當下立法會能否有效發揮《基本法》賦予它的建設性作用頗感擔心。如果不斷被一些議員的抵制、搞怪干擾,反覆上演肥皂劇一樣的內耗式空轉,那么除了提供政治性觀賞,它將怎樣為香港的發展做出有效的擔當呢?

.....

慢慢地,內地公眾會對香港將繁榮下去還是走向衰落變得無所謂,大家會認為,香港即使“爛掉”,內地也沒責任,是香港社會不堅決懲罰激進政治勢力之過。

http://opinion.huanqiu.com/editorial/2016-10/9543063.html

這不禁令我想起周星馳經典電影國產凌凌漆入面的幾句對白:

果然, 中共深明就算是一張衛生紙一條內褲都有它本身的用處, 都會好好利用. 香港的泛民, 以至現在的本土派, 不知不覺間幫了中共維穩, 成了中共的維穩工具!

所以, 以前我看到那些亂七八糟的鬧事者會感到生氣; 但現在一想到他們間接促進了中國的穩定, 看著他們做馬騮戲都變得無所謂了.

樓主分柝正確,中共的而且確是這樣認,香港現在就是一個未誡奶,聽外人講就叫老豆分身家,話自已出去闖的敗家仔。

引用:
原帖由 Doraemonlam 於 24/9/2016 04:59 發表

民主 = 無貪污? 朋友剛從火星到地球嗎?
你就火星嚟!

佢地話民主能醫百病,乜嘢愛滋、cancer、妄想被迫害症等等,藥到病除!

你唔信?佢地可以用民主嚟殺你都得!

佢地仲話上帝創造世界都係用民主咋,你唔識唔好亂講!

佢地講到聲嘶力竭,似層層咁,我唔敢唔信,怕佢地會用民主殺我全家。

引用:
原帖由 阿聞 於 25/9/2016 16:39 發表

美國係好成功的偽民主國家. 我成日話, 佢最無恥就係自己行偽民主, 但就成日周圍向其他國家 sell 真民主, 因為佢地明白玩真民主好易仆街.
認同!

可惜嘅係,年青人依然無視美國向中東地區輸出民主,最後搞到國破家亡。

明知得美國做呢啲嘢,都唔諗清楚點其他國家(包括民主指數高過美國嘅國家)都唔會輸出民主!

民主,坦白講唔係個個國家都行得到。

引用:
原帖由 阿聞 於 14/10/2016 16:44 發表
正如我一樓所說, 中共用香港作為民主制度的試點. 成功的話固之然好, 但失敗的話, 亦有失敗的用處. 香港作為試點的失敗, 目前最大的作用, 就是令內地民眾更了解其實民主制度是有很多缺憾, 所以不會再對民主有太大的嚮 ...
唔好話內地人民,我自己都終於學習到,原來民主可以係壞事,仲係破壞力超強!

相信有唔少香港人都會明白。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]