• 瀏覽: 322,505
  • 回覆: 89
  • 追帖: 3
+2
引用:
原帖由 你個章 於 2017-2-8 02:26 AM 發表

"香港應慶幸自己在國家改革開放、欣欣向榮時回歸,若一九九七年中國像文革時一樣亂,「那可能就沒有一國兩制了,恢復一八四二年以前的一國一制」"
- E段都好癈話,就等如俾人強姦,慶幸條友有帶套一樣。企係乜 ...
你正正犯左我一樓講泛民fans 的常見問題,就係只會以自己的角度去睇中共講的野。所以睇完之後只會係咁ban哂佢的話就以為自己好叻叻,但結果完全get 唔到佢說話內容的言下之意,亦繼續唔知道中共係點諗。

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-2-8 01:32 PM 發表

你正正犯左我一樓講泛民fans 的常見問題,就係只會以自己的角度去睇中共講的野。所以睇完之後只會係咁ban哂佢的話就以為自己好叻叻,但結果完全get 唔到佢說話內容的言下之意,亦繼續唔知道中共係點諗。:smile_39 ...
明你意思。ED係政治現實。條友講既係中共睇法亦係事實。但並不代表係啱係要服從係要接受。就正如美國選左Donald Trump做總統,人民幾唔like都要接受E個事實,因為係民選出泥。但唔代表要同意佢既施政理念,大家一樣可遊行對抗。 如果佢做得好,下屆咪繼續選佢囉,相反咪用手中一票踢佢走換人囉。

引用:
原帖由 你個章 於 2017-2-8 02:18 PM 發表

明你意思。ED係政治現實。條友講既係中共睇法亦係事實。但並不代表係啱係要服從係要接受。
我由頭到尾都冇話邊個一定要服從邊個. 我只係指出好多泛民友連中共諗咩都唔知, 連自己有咩籌碼可以同中共傾亦未攪清楚, 思想根本係脫離現實.
引用:
就正如美國選左Donald Trump做總統,人民幾唔like都要接受E個事實,因為係民選出泥。但唔代表要同意佢既施政理念,大家一樣可遊行對抗。 如果佢做得好,下屆咪繼續選佢囉,相反咪用手中一票踢佢走換人囉。
"選得唔好可以下次選第二個", 可以算係民主的優點. 不過我就覺得呢個優點比較消極, 隨時好似呆灣咁, 連選幾個唔係貪污就係廢柴, 真係唔知係唔係要選到天荒地老先選到個真係做到野的. 與其亂選一通, 博總有一日選到個做到野的, 點解唔一開始就用個更好的方法選人, 等一開始就可以揾到個真正會做得好的人?

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-2-8 05:31 PM 發表

我由頭到尾都冇話邊個一定要服從邊個. 我只係指出好多泛民友連中共諗咩都唔知, 連自己有咩籌碼可以同中共傾亦未攪清楚, 思想根本係脫離現實.

"選得唔好可以下次選第二個", 可以算係民主的優點. 不過我就覺得 ...
同共產黨傾?與虎謀皮,唔好玩啦,你支鎗多過佢咪同佢傾囉。
一選就肯定選到個做到野人?我都想知係乜方法。如果有,相信Nobel Prize有你份攞。

其實兄台係咪想洗我地腦話民主選出泥既未必好,反而小圈子重可以選出個做到野既人。好似特首選委個方法咪正正係咁,E1200人都唔係兄台講既大多數"平庸人",一定比我地大多數平庸既香港人可以選出一個"做到野"既特首。完全明白兄台苦心。

引用:
原帖由 你個章 於 2017-2-9 12:17 AM 發表

同共產黨傾?與虎謀皮,唔好玩啦,你支鎗多過佢咪同佢傾囉。
識咁諗, 你已好過好多廢青. 抵讚.
引用:
一選就肯定選到個做到野人?我都想知係乜方法。如果有,相信Nobel Prize有你份攞。
所以大家可以研究一下有咩方法會大機會選到個好D的. 我另外果個帖民主制度的缺點已解釋左, 點解絕對民主肯定唔係一個好方法.
引用:
其實兄台係咪想洗我地腦話民主選出泥既未必好,反而小圈子重可以選出個做到野既人。好似特首選委個方法咪正正係咁,E1200人都唔係兄台講既大多數"平庸人",一定比我地大多數平庸既香港人可以選出一個"做到野"既特首。完全明白兄台苦心。http://n2.hk/d/images/smilies/default/titter.gif
你總算睇得明少少野. 孺子可教.
當然, 香港的特首選舉唔係唯一一種比絕對民主好的方法. 仲可以有其他方法. 例如英國選首相的方法, 以泛民的定義, 就係假普選, 反而有D似目前香港選特首的方法, 值得大家考慮下.

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-2-9 05:01 PM 發表

識咁諗, 你已好過好多廢青. 抵讚.

所以大家可以研究一下有咩方法會大機會選到個好D的. 我另外果個帖民主制度的缺點已解釋左, 點解絕對民主肯定唔係一個好方法.

你總算睇得明少少野. 孺子可教.
當然, 香 ...
兄台有選擇困難症或者慣了生活在冇權選擇既地方要有幫你做主係各下既事。
跟你講,其實選委形成幾唔公平都有人去選,都唔符合你講可能有平庸人選到衰人既理論喎。
其實E家個1200人都可能係平庸人泥喎,由佢地選特首咪有機會選個癈特首?
我諗你都係想眨低民主選舉制度姐,撐E家個選委制度有可信性,但你既論點確係站唔住腳。乜野大家有份選,大多數人係平庸人,平庸人就有大機會選到癈特首云云。攪清點分"平庸人"同"非平庸人"至講啦。

引用:
原帖由 你個章 於 2017-2-9 10:47 PM 發表

兄台有選擇困難症或者慣了生活在冇權選擇既地方要有幫你做主係各下既事。
跟你講,其實選委形成幾唔公平都有人去選,都唔符合你講可能有平庸人選到衰人既理論喎。
其實E家個1200人都可能係平庸人泥喎,由佢 ...
1) 我唔係話一定要用而家1200人的方法. 我只是認為1200人的方法至少會好過絕對民主. 所以我叫大家討論下仲有冇其他好方法.
2) 你唔識分咩人平庸咩人唔係, 唔等於現實中冇分別. 就好似一班人入面有男有女, 但我叫佢地全部著哂一式一樣的公仔衫, 完全見唔到個人. 你望落去, 就同我講唔知點分佢地係男係女. 但咁唔等於佢地突然變哂無性人. 男的仍然係男, 女的仍然係女, 只係你唔識分.

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-2-10 04:17 PM 發表

1) 我唔係話一定要用而家1200人的方法. 我只是認為1200人的方法至少會好過絕對民主. 所以我叫大家討論下仲有冇其他好方法.
2) 你唔識分咩人平庸咩人唔係, 唔等於現實中冇分別. 就好似一班人入面有男有女, 但我叫佢 ...
1) 點解1200人好過全部人有份選呢?係咪1200人入面出現平庸人機會少D?點解?點解全港選民有平庸人機會大過1200人選委。

2) 我真係唔識分咩人平庸咩人唔係。係咪用佢地收入泥決定?OR 智商 OR 職業 OR 體能 OR 學歷 OR 外貌?我只知人同人係有分別但唔係乜平庸唔平庸既分別。定好個平庸既definition至講啦。你係咪想講個1200人都係香港業界精英,有身份有地位,都係成功人士呀,咁重唔係非平庸人士?如果係咁不如叫誠哥幫我地選個特首咪一定唔會錯啦。 重有係平庸同選到個癈特首有乜關係?乜唔係愈叻既人至會愈多計去爭取自己最大利益咩?當權力集中於小部份人(1200人)手上,會唔會選到一個官商鄉黑勾結既特首呀?

引用:
原帖由 你個章 於 2017-2-11 02:31 AM 發表

1) 點解1200人好過全部人有份選呢?係咪1200人入面出現平庸人機會少D?點解?點解全港選民有平庸人機會大過1200人選委。
1200人入面出現平庸人機係會少D. 因為呢1200人都係再由其他人選出來, 唔係普通街邊可以求其揾到夠十八歲的阿豬阿狗. 當然, 我唔排除呢1200人入面有平庸的人. (而事實上係有. 淨係果1200人入面, 有人仲叫緊我要真寶珠, 就知佢地對政治同選舉制度的認識比我地呢度好多人仲要差.) 但比例上, 1200人中的平庸人比例會比全港人計少.
引用:
2) 我真係唔識分咩人平庸咩人唔係。係咪用佢地收入泥決定?OR 智商 OR 職業 OR 體能 OR 學歷 OR 外貌?我只知人同人係有分別但唔係乜平庸唔平庸既分別。定好個平庸既definition至講啦。你係咪想講個1200人都係香港業界精英,有身份有地位,都係成功人士呀,咁重唔係非平庸人士?如果係咁不如叫誠哥幫我地選個特首咪一定唔會錯啦。http://n2.hk/d/images/smilies/default/titter.gifhttp://n2.hk/d/images/smilies/default/titter.gifhttp://n2.hk/d/images/smilies/default/titter.gif 重有係平庸同選到個癈特首有乜關係?乜唔係愈叻既人至會愈多計去爭取自己最大利益咩?當權力集中於小部份人(1200人)手上,會唔會選到一個官商鄉黑勾結既特首呀?http://n2.hk/d/images/smilies/default/titter.gifhttp://n2.hk/d/images/smilies/default/titter.gifhttp://n2.hk/d/images/smilies/default/titter.gif
正如我之前講左, 你唔識分其實係你的問題, 唔代表人冇平庸和精英之分. 當然, 咩野精英先算係精英, 仲有得傾. 目前的制度, 係以職業專業或社會地位來評定精英. 呢個方法係有效, 但相信仍有可以改善的地方. 例如職業上的精英, 係唔係一定熟識政治? 上面提到要真寶珠果班, 係一班專業的醫生, 但佢地連真寶珠係泛民製造出來的偽命題都唔知, 可見佢地對政治的認識都係有限.

你話 "愈叻既人至會愈多計去爭取自己最大利益", 但唔叻既人一樣會爭取自己利益, 唔會有分別. 當然, 你可能以為1200人爭取佢地自己的利益, 其他人就冇呢個權利. 但你睇番呢1200人的組成, 其實係包含左唔同職業唔同界別, 已盡可能間接地代表了香港很多從事不同行業的人. 反而 "商" "鄉" 的影響力唔係最大. "黑" 就更加唔洗諗. 我好似冇聽過有黑社會界別選委. (反而全民普選的話, 黑社會都有得投票! 台灣就係好例子. 佢地的黑幫對政治有一定影響力!)

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-2-11 11:26 AM 發表

1200人入面出現平庸人機係會少D. 因為呢1200人都係再由其他人選出來, 唔係普通街邊可以求其揾到夠十八歲的阿豬阿狗. 當然, 我唔排除呢1200人入面有平庸的人. (而事實上係有. 淨係果1200人入面, 有人仲叫緊我 ...
睇泥你愈講愈亂。唔洗咁快答喎,用多時間諗清楚自己講乜攪清楚D邏輯至答都未遲啵,我等得架。

咁我開波啦,目前的制度,係以職業專業或社會地位來評定精英。邊D職業專業至算係精英?醫生?律師?搭棚師傅?(最少你我都唔識)如果林鄭退休返屋企做煮飯婆,佢右算唔算精英呀?
要有乜社會地位至算係精英?行會議員?人大委員?中國野雞大學舊生會主席?(前特首大學都未過)
邊D職業專業同乜社會地位至算係精英係由邊班人定?E班人咪係精英中既精英囉。直接搵佢地選咪得囉。唔得,佢地既職業同社會地位都未確定係咪"精英",點可以選呢?好似重有要求喎,要考個政治101牌至做得精英,要識得晒泛民D衰野至合格。
聽到都覺得好笑

"1200人的組成, 其實係包含左唔同職業唔同界別",你右知唔知E1200人只係由二十萬人選出泥。香港選民我估有三四百萬掛。E二十萬人都好有代表性喎。E二十萬人右係咪精英呢?如果唔係,右驚佢地會選錯人喎。E二十萬人既行業跟你講應該係精英行業啦(漁農界一定好專業好精英所以有60席)但個人係咪咁"精英"呢?如果果行係冇派考,本來我平庸人一入行係咪就變精英?係咪立刻有得選呢?
"商" "鄉"的影響力唔係最大?如果你覺得百幾票唔大咪唔大囉。中共都話黑社會都有愛國,你唔係唔聽教嗎?

引用:
原帖由 你個章 於 2017-2-11 01:31 PM 發表

睇泥你愈講愈亂。唔洗咁快答喎,用多時間諗清楚自己講乜攪清楚D邏輯至答都未遲啵,我等得架。

咁我開波啦,目前的制度,係以職業專業或社會地位來評定精英。邊D職業專業至算係精英?醫生?律師?搭棚師傅?( ...
放心, 今次唔串你, 因為你呢度講的係的確有得傾. 其實選委會的組成, 多年都一路有討論, 日後有需要的話亦應該改變. 例如漁農界以前有一定重要性, 但現在可能相對冇咁重要, 係唔係要比少D選委佢, 值得研究.
其次, 係唔係要 "要考個政治101牌至做得精英" ? 可以的當然最好. 而且唔止要識得晒泛民D衰野至合格, 亦要識得晒建制同中共D衰野至合格-----中共好多衰野我諗我知得多過你. 不過現實歸現實, 相信真係實行的機會唔大.

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-2-12 05:52 PM 發表

放心, 今次唔串你, 因為你呢度講的係的確有得傾. 其實選委會的組成, 多年都一路有討論, 日後有需要的話亦應該改變. 例如漁農界以前有一定重要性, 但現在可能相對冇咁重要, 係唔係要比少D選委佢, 值得研究.
其次,  ...
同意你講法。
"不過現實歸現實, 相信真係實行的機會唔大." 一日有共產黨執政都冇乜機會,係到發洩下咪算囉。
同一問題,係隔離重有班癲狗係到嘈到拆天

引用:
原帖由 你個章 於 2017-2-13 03:11 AM 發表

同意你講法。
"不過現實歸現實, 相信真係實行的機會唔大." 一日有共產黨執政都冇乜機會,係到發洩下咪算囉。
同一問題,係隔離重有班癲狗係到嘈到拆天
要考政治合格先可以去選人, 相信泛民政客的反對聲音會比中共更大. 因為佢地在好多方面就係利用左香港人對政治的一知半解, 來吸引信眾. (例如我要真寶珠.)

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-2-14 01:17 PM 發表

要考政治合格先可以去選人, 相信泛民政客的反對聲音會比中共更大. 因為佢地在好多方面就係利用左香港人對政治的一知半解, 來吸引信眾. (例如我要真寶珠.)
相信中共會更害怕囉,唔係都唔會全力操控傳媒做維穩,就係唔想俾人有接收資訊既自由。係人都知既野講泥做乜。相信只有太監至會甘願做皇帝奴才,相信只有沒思考能力既人至會放棄本來自己應有既權利。希望你,你,你唔係啦!
我要真普選!

引用:
原帖由 你個章 於 2017-2-15 05:38 AM 發表

相信中共會更害怕囉,唔係都唔會全力操控傳媒做維穩,就係唔想俾人有接收資訊既自由。係人都知既野講泥做乜。相信只有太監至會甘願做皇帝奴才,相信只有沒思考能力既人至會放棄本來自己應有既權利。希望你,你,你 ...
哈哈, 算啦, 知你口頭上唔會認輸架啦, 但我諗你都明我講的係事實. 大家心照.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]