• 瀏覽: 322,501
  • 回覆: 89
  • 追帖: 3
+2
引用:
原帖由 kokpklko 於 2016-9-23 08:15 PM 發表
嚇鬼你都信?
王振民既說話9up 證明
剩係睇下咩中國14e人民主試點都知佢9up啦
香港維持一國兩制, 其中一個作用就是作為一個民主制度的試點. 香港的民主成功的話, 大陸可以有機會跟隨來逐漸民主化. 相反, 香港的民主失敗的話, 大陸自己自然選擇維持現狀更好.
試點你唔信, 我唔逼你, 因為正如我上面講, 香港作為試點已經失敗左. 但呢個失敗亦有失敗的的作用, 我上面講左.
引用:
係人都知中共唔想大陸民主化啦

樓主你自己話啦 中共點會想民主  ? 你答下我喇
王振民大話連編 就係嚇9人地唔好阻住佢地貪污
其實我都唔想中國民主化. 我成日都話, 民主制度本身好多問題, 全世界多個國家因為民主而仆街.
不過你以為如果中國民主化可以阻止貪污, 就太天真了.
引用:
無抗爭 人地實蝦你 當你傻子  

內地平民咁能窮   d錢去哂官2代度 就係因為多傻子
有道理的抗爭, 我唔一定反對. 但唔代表去抗爭, 就唔係傻子.
當下香港盲反友的抗爭, 好多都係得啖笑, 人地一樣當呢班盲反友係傻子.

呵呵…

由周南响佔中運動蘊釀期嗰時講出“亂而達治”開始,阿爺已經開始放任香港亂。

一國兩制,只係阻擋香港衰敗向大陸擴散嘅桎梏Y(^_^)Y

只不過,阿爺嘅苦口婆心,又點擋得住香港人嘅自我摧毀呢?

呵呵…天要下雨,娘要嫁人,自作孽,不可活啊Y(^_^)Y

引用:
原帖由 阿聞 於 2016-9-23 08:42 PM 發表

試點你唔信, 我唔逼你, 因為正如我上面講, 香港作為試點已經失敗左. 但呢個失敗亦有失敗的的作用, 我上面講左.

其實我都唔想中國民主化. 我成日都話, 民主制度本身好多問題, 全世界多個國家因為民主而仆街 ...
不過你以為如果中國民主化可以阻止貪污, 就太天真了.
有d傻閪就係咁撚天真,同樣十幾億人民主阿差國,貪污重利害過中國,認為只要民主化就可以大幅改善情況,根本就係一廂情願想法

引用:
原帖由 阿聞 於 2016-9-23 05:17 PM 發表

老毛真係慘, 死左幾十年, 都要比你捉番出來鞭屍.

鞭完屍, 得閒就睇下我所講的有冇道理啦!
講慘!對比上點及被老毛搞過班人呀。

老毛講既道理咪重好睇,有時間都係學習佢點鬥咪重好!

引用:
原帖由 20168 於 2016-9-23 01:46 PM 發表

老毛話:支持沒有民主選舉的政府就是叛國。
凡鎮壓學生運動的人,沒沒有一個有好下塲。
結論係
中共偽黨專呃人,講乜聽下咪當真。
哈哈哈……

咁睇來,哥仔你真係俾中共呃得透啦…Y(^_^)Y

不過可惜啊,事實唔係中共呃你,由頭到尾,都只係你自己呃緊你自已咋……Y(^_^)Y……

你完全都唔知中共玩咁咩,只係識得用你自己嗰套去睇中共,你仲唔係自己呃自己啊?Y(^_^)Y

又一個活在以前世界既人.
引用:
原帖由 kokpklko 於 2016-9-23 08:15 PM 發表
嚇鬼你都信?
香港維持一國兩制, 其中一個作用就是作為一個民主制度的試點. 香港的民主成功的話, 大陸可以有機會跟隨來逐漸民主化. 相反, 香港的民 ...

今時今日, 中國已經不存在"有無民主"這個問題。說中國沒民主的, 只是想反共時順口一點。事實上, 現時大部份村委、基層人大由全民選出, 投票率達7、8成。比香港只有那4、5成投票率要有代表性得多。中國現在煩惱的, 是怎樣搞身分證全面電子化、投票電子化、掌握公民所在地的數據等等去減低投票出錯率和更有效確認哪些票是無效的。這些才是中國要在香港先試先行的項目。

香港那些硬要說中國沒民主的, 應該堂堂正正澄清, 說 "我要求中國實行美式民主!"  柴玲搞民主都肯堂堂正正表露其美系漢奸身份, 偏偏係香港成班垃圾唔敢講。

引用:
嚇鬼你都信?
香港維持一國兩制, 其中一個作用就是作為一個民主制度的試點. 香港的民主成功的話, 大陸可以有機會跟隨來逐漸民主化. 相反, 香港的民 ...
民主 = 無貪污? 朋友剛從火星到地球嗎?

引用:
原帖由 Demetrius 於 2016-9-23 05:47 PM 發表
有道理,但仲有一句冇講「香港作為一國兩制試點,一國兩制成功,亦有助台灣回歸祖國」。
台灣的問題, 就只剩下解放軍什麼時候進駐了。

兩岸人民來往無阻, 經濟上極度依賴中國, 連省長就職演說也要看中國面口、領土也要中國保護 - 台灣除了地方大一點跟香港澳門沒什麼大分別。

說真的, 我很懷疑中共在短時間內會把台灣省政府完全拼入中共體系的決心。像台灣這種負資產, 形式上留在美系陣容對中共幫助更大。把敗家子寄養在對面富豪家比較好。

引用:
原帖由 20168 於 2016-9-23 01:46 PM 發表

老毛話:支持沒有民主選舉的政府就是叛國。
凡鎮壓學生運動的人,沒沒有一個有好下塲。
結論係
中共偽黨專呃人,講乜聽下咪當真。
64那班學生舉著V字手勢離開廣場, 還說自己會"再回來"。歷史切忌只讀一半, 否則像新聞版那位曹木各給人鞭了90多版就不好了。

引用:
嚇鬼你都信?
民主的定義,每個人都有點不同!
每個地方也有點不同!
國家與國家也有不同!

引用:
原帖由 孺子牛 於 2016-9-23 11:42 PM 發表
呵呵…

由周南响佔中運動蘊釀期嗰時講出“亂而達治”開始,阿爺已經開始放任香港亂。

一國兩制,只係阻擋香港衰敗向大陸擴散嘅桎梏Y(^_^)Y

只不過,阿爺嘅苦口婆心,又點擋得住香 ...
有point!

引用:
原帖由 20168 於 2016-9-23 11:57 PM 發表

講慘!對比上點及被老毛搞過班人呀。

老毛講既道理咪重好睇,有時間都係學習佢點鬥咪重好!
你回來回去, 硬係講埋d唔啦更的野, 就係唔評論我一樓講的.

引用:
原帖由 Doraemonlam 於 2016-9-24 04:51 AM 發表
今時今日, 中國已經不存在"有無民主"這個問題。說中國沒民主的, 只是想反共時順口一點。事實上, 現時大部份村委、基層人大由全民選出, 投票率達7、8成。比香港只有那4、5成投票率要有代表性得多。中國現在煩惱的, 是 ...
有限度, 只限於村委、基層人大的民主都可以接受. 但要學西方咁連國家元首都用直接民主選出來就免了.

引用:
原帖由 阿聞 於 2016-9-23 08:42 PM 發表

其實我都唔想中國民主化. 我成日都話, 民主制度本身好多問題, 全世界多個國家因為民主而仆街 ...
外國民主大國用法律去合法貪污,合法行為,當然潔淨啦。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]