• 瀏覽: 17,091
  • 回覆: 48
+8
香港而家乜野環境,真本地人真係心知肚明。
樓價明明已經全世界最貴,貴到k型,死老坑就話你廢青冇用,佢地買到樓,你買唔到因為唔努力。
但佢地又唔諗下幾十年前同幾十年後樓價超大分別。

幾十年前經濟起飛,渣的士賣魚蛋都可以有兩層樓。
而家香港你想創業,租金已經玩死你。

辛苦儲左200萬,我諗左好耐,買樓比首期好定係創業好。
最後我因為朋友既極力推介,選擇了台中創業,仲識左個台妹結婚。

續...

[一] 嚴禁宣傳,連結其他論壇/討論區或商業網頁
所有相同性質之綜合論壇或討論區均嚴禁宣傳。
不論在頭像,簽名檔,文章或短消息中,用任何形式的傳播來指示其他途徑;以顯示途徑指示/暗示會員可獲得其他途徑接觸別的論壇;蓄意張貼被過濾網頁,或未經網主同意的廣告或牟利網頁都屬犯規。

犯上述之版規者可被即時禁訪而不作任何通知。
本論壇管理員有權拒絕或制止任何網站連結,如被警告後再犯,等同廣告/宣傳論壇處理。
一聽到移民,一定9成人耍手令頭。
覺得煩,覺得要花好多錢,覺得流落異鄉。
其實揾移民顧問公司乜都搞掂晒,點會煩。
你去英國加拿大就要好多錢。
去到台中,大家都係中國人,用正體字。

但都仲有其他擔心,生活質素,人工低,悶,聽太多。
始終香港是國際大城市,先入為主覺得台灣落後比不上。

我起初都以為台灣落後,什至將佢諗成大陸的島國版。
但當我認真看清楚時,發覺錯了,第一個大分別是,街道好乾淨,冇垃圾。
原來台灣曾經被日本統治了70年,所以街道非常乾淨。

台灣經濟落後?和香港比的確是差少許。正因為未完全發展成熟,才有更大向上空間。香港是經濟好,但錢都不入你袋,gdp 再高也只是富豪,吸血地產商得益。有人只收租就賺大錢,有人就只可以做牛幫人賺錢,公平嗎?

如果你只看一些新聞,認為台灣人工低,經濟差,冇香港好,是錯誤的。
事實是香港的樓價已經貴得完全不合理,難以安居樂業。事實係你交既稅絕大部分貢獻了新移民。你努力工作後生活還可以有多好?

台灣的房價,生活成本遠比香港低。揾得多淨得少冇用,而台灣其實可以揾唔少。

我本來唔叻做生意,只係專業人士,但我幫襯既移民顧問公司,連生意都教埋你做,可能是因為投資移民性質。

佢地好細心,唔係求其介紹生意比你就算,而係幫你賺到錢,但呢d後話。

台灣人工低,冇人叫你打工,不正是可以更低成本創業嗎?
還有租金更低。整合創業成本,可能只是香港的2成什至更低。
然後就有人話,台灣人窮,消費能力低,生意難做。
其實台灣人的消費能力,遠比你想像中高。不同於香港人,收入大部分都去了房租鋪租,賺到的錢都好像不是自己的,可憐又可悲。
生活消費就一定平香港好多
進口貨來說, 價錢反而比香港貴一成左右,但一樣大把人買。
你不用擔心人流問題,台中逢甲,仲旺過你旺角。

2百萬在香港做唔到d乜,做生意就冇錢比首期,比首期又唔夠錢創業。
來到台中就乜都夠晒

good luck

基本上同意台中生活質素好過香港。但樓主話以前年代嘅人買樓易d.就吾認同,果時都係捱返黎。以前一家 四口或者吾止,個個自力更生。
以前黑白電視吹風扇,而家個個智能手機漢冷氣,好多野無得比。

引用:
原帖由 yenerchen 於 2016-9-8 02:47 PM 發表

辛苦儲左200萬,我諗左好耐,買樓比首期好定係創業好。
最後我因為朋友既極力推介,選擇了台中創業,仲識左個台妹結婚...
奇怪梨手渣兩球點解唔一早買廣州周邊樓盤? 佛山, 南沙, 增城... 以起左幾個開啦.

e+買臺灣物業在可見未來冇乜升值利好消息喎!

利申. 台灣根本不是好地方.

引用:
原帖由 yenerchen 於 2016-9-8 07:32 PM 發表
我起初都以為台灣落後,什至將佢諗成大陸的島國版。
但當我認真看清楚時,發覺錯了,第一個大分別是,街道好乾淨,冇垃圾。
原來台灣曾經被日本統治了70年,所以街道非常乾淨。 ...
更正注意: 日本只殖民統治台灣50年. 自1894年5月29日, 倭寇白川宮能九親王在台灣澳底登陸起計至1945年10月25日光復.

引用:
原帖由 R1200R 於 2016-9-14 08:58 AM 發表

奇怪梨手渣兩球點解唔一早買廣州周邊樓盤? 佛山, 南沙, 增城... 以起左幾個開啦.

e+買臺灣物業在可見未來冇乜升值利好消息喎!

利申. 台灣根本不是好地方.
唔係個個都可以適應到強國既法治、文化同生活
我十個朋友番大陸做生意, 10個都比強國人呃.
我自知蠢蠢地, 所以台灣較適合我

當國內人千方百計想移民, 我唔明點解仲有人想搬入去住
可能你住開大陸覺得好好, 我唔知

至於你話台灣根本不是好地方, 我自己住緊, 事業順利, 生活舒適, 暫時未感受到你所講既不是好地方

香港樓邊有咁大個廳

有埋天台露台

大把位比你泊車, 你睇條街幾乾淨, 點似得大陸一街垃圾和狗屎味

引用:
原帖由 無人坦克2號 於 2016-9-11 02:18 PM 發表
基本上同意台中生活質素好過香港。但樓主話以前年代嘅人買樓易d.就吾認同,果時都係捱返黎。以前一家 四口或者吾止,個個自力更生。
以前黑白電視吹風扇,而家個個智能手機漢冷氣,好多野無得比。
你唔認同, 但有數據
以前用幾多個月月薪不吃不喝就買到樓, 而家用幾多個月月薪? 呢D咪就係老一輩唔了解清楚事實, 然後就妄加定論以為人地廢青law.
結果多少少能力既人才都想離開香港

港人買樓要不吃不喝19年

我認同老一輩時工作辛苦好多, 都係勞動工作為主.
但事實上以前買樓係易好多

引用:
原帖由 yenerchen 於 2016-10-14 09:47 AM 發表
唔係個個都可以適應到強國既法治、文化同生活
我十個朋友番大陸做生意, 10個都比強國人呃.
我自知蠢蠢地, 所以台灣較適合我

當國內人千方百計想移民, 我唔明點解仲有人想搬入去住
可能你住開大陸覺得好好, 我唔知

至於你話台灣根本不是好地方, 我自己住緊, 事業順利, 生活舒適, 暫時未感受到你所講既不是好地方

香港樓邊有咁大個廳...
全世界通街都係老千,  冇人叫你朋友咁易比人坤到喎!  

我講既係投資獲利前景, 唔係講移民定居.

希望你在台生活,工作,出入, 營商,個人政治理念. 與地區住民無利害糾紛或涉及訴訟! 否則你會見識,了解到台灣真正面貌.

年年大少地震不絕, 風季強颱風多, 低窪地雨季常嚴重水浸, 政治動盪, 經濟力弱. 台灣好地方? 請由你補充!

台中, 台北好多呢種老舊式多層平房, 通常地庫重有大大個防空洞.  個廳唔算大喎, 不過兩百港紙搞到間複式帶裝修連家私!

如不是分期, 算有D本事! 要行樓梯都可接受(40以上除外).

注意. 生意唔係比人[呃]! 係比人搶單, 呢D係營商手段不如人的問題!

引用:
原帖由 R1200R 於 2016-10-14 12:48 PM 發表

全世界通街都係老千,  冇人叫你朋友咁易比人坤到喎!  

我講既係投資獲利前景, 唔係講移民定居.

希望你在台生活,工作,出入, 營商,個人政治理念. 與地區住民無利害糾紛或涉及訴訟! 否則你會見識,了解到台灣 ...
睇地區, 台中幾乎冇地震.
政治動盪, 經濟力弱<-你睇開文匯定大公報?
台灣人起碼有人權, 點似得大陸. 你話佢經濟力弱, 我就真係唔覺得咁弱, 平均月薪雖然快比大陸追近. 但我是創業而唔係打工.

你可以繼續呃自己話全世界通街都係老千, 但我肯定大陸老千多好多.  
亦唔係你所講既比人搶單咁簡單, 大陸根本冇版權同專利, 你睇new balance就知乜事. 上去做生意, 抄你idea, 然後再反告你, 幾卑鄙都有. 你咁愛國就繼續留番在大陸好喇. 我都愛國, 不過是中華民國

引用:
原帖由 yenerchen 於 2016-10-14 02:40 PM 發表
睇地區, 台中幾乎冇地震.
政治動盪, 經濟力弱<-你睇開文匯定大公報?
台灣人起碼有人權, 點似得大陸. 你話佢經濟力弱, 我就真係唔覺得咁弱, 平均月薪雖然快比大陸追近. 但我是創業而唔係打工.

你可以繼續呃自己話全世界通街都係老千, 但我肯定大陸老千多好多.  

亦唔係你所講既比人搶單咁簡單, 大陸根本冇版權同專利, 你睇new balance就知乜事. 上去做生意, 抄你idea, 然後再反告你, 幾卑鄙都有. 你咁愛國就繼續留番在大陸好喇. 我都愛國, 不過是中華民國..
我有屋企人在台中及台北, 佢地日冶前以定居台灣!

豬哥亮未走佬前,余天,羅碧坽年代的一段日子, 我跑港,台,廈門做事務. 台灣朋友不少, 了解台情應不下於你!  我睇[東森新聞]的.

你以有旣定立場, 老千問題以無討論價值! 反正中國人口十三億多, 台灣只有二千三百萬. 而台灣以電騙黨舉世聞名呢!

內地生意成功與否, 主要關乎個人能力, 市埸了解, 人脈網絡.
批評市場混亂,欠程序無法可依 .. 等等! 根本就係唔適應,唔了解及冇方法! 無謂給敗退諸多借口吧.

小弟在內地打滾學習差不多三十年, 你知道的我知曉, 你不知曉的我也知道. 以退出主戰埸轉守五/六線的, 何必終日囉哩囉唆!

我係中國人愛中國理所當然,  你話愛中華民國, 不過睇落你唔多熟識台灣歷史咁喎!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]