• 瀏覽: 5,525
  • 回覆: 87
引用:
原帖由 ishikawa 於 2016-9-9 02:37 PM 發表
沙田進擊的主題師兄,你好。

謝謝分享,但可否以今次得討論,給大家更多的看法,
因為比較學術性多了一點。
邏輯推論真是好工具,令人更多思考, 很多人論証都係用咗邏輯謬誤令自己立論好似正確; 所以無論係 啱聽 定 唔啱聽 既都要聽吓, 仔細拆解, 對自身係好有得益.  唔好俾呢個好似好深既詞打退堂鼓, 網上很多資源, 有深有淺, 值得一看. 如:

http://philosophy.hku.hk/think/chi/fallacy-list.php

多謝師兄分享
引用:
原帖由 沙田進擊的主題 於 2016-9-9 05:52 PM 發表

邏輯推論真是好工具,令人更多思考, 很多人論証都係用咗邏輯謬誤令自己立論好似正確; 所以無論係 啱聽 定 唔啱聽 既都要聽吓, 仔細拆解, 對自身係好有得益.  唔好俾呢個好似好深既詞打退堂鼓,  ...

16771699師兄,你好。
已經近兩星期了,請問有沒有補充?
引用:
原帖由ishikawa 於2016-9-9 02:36 PM 發表

16771699師兄,你好。
可否分享更多「贊成第一城建難民營」的原因呢?
引用:
原帖由 16771699 於 2016-9-9 12:51 PM 發表

贊成第一城建難民營

「武德鼎」師兄,你好。
引用:
原帖由ishikawa 於2016-9-8 12:50 PM 發表

謝謝「武德鼎」師兄回覆。
明白你說的「七仔老闆」是指加拿大籍越南裔疑兇的事件,請問與難民有什麼關係?
引用:
原帖由 武德鼎 於 2016-9-8 12:46 PM 發表

七仔老闆咪上次油麻地碧街越南仔殺人
難之咪難民之父囉

「ChuKoYuen2077」師兄,你好。
引用:
原帖由ishikawa 於2016-9-9 02:26 PM 發表

ChuKoYuen2077師兄,你好。

可否多一點分享「恭喜沙田成功爭取興建難民營」的原因呢?
引用:
原帖由 ChuKoYuen2077 於 2016-9-9 11:18 AM 發表

恭喜沙田成功爭取興建難民營

恭喜第一城引入難民營
到時樓價跌一半唔好懶人

引用:
原帖由 ishikawa 於 2016-9-24 04:29 PM 發表
「武德鼎」師兄,你好。

有咩關係都唔明?
老闆比越南人殺左,鄰居仲投比難民之父?
想更加多越南人黎?

Realfo師兄,你好。
請問「第一城引入難民營」的消息來源是從可而來?
引用:
原帖由 realfo 於 2016-9-25 05:04 PM 發表
恭喜第一城引入難民營
到時樓價跌一半唔好懶人

realfo師兄,你好。

你說的「老闆比越南人殺左」,根據報章報導,疑兇是加拿大籍越南裔,與「難民」有什麼關連?

詳見本人在#10的回應及提問。

仍然等待「武德鼎」師兄的回覆。
引用:
原帖由 ishikawa 於 2016-9-8 12:50 PM 發表
謝謝「武德鼎」師兄回覆。
明白你說的「七仔老闆」是指加拿大籍越南裔疑兇的事件,請問與難民有什麼關係?
引用:
原帖由ishikawa 於2016-9-24 04:29 PM 發表

「武德鼎」師兄,你好。

引用:
原帖由 realfo 於 2016-9-25 05:13 PM 發表

有咩關係都唔明?
老闆比越南人殺左,鄰居仲投比難民之父?
想更加多越南人黎?

引用:
原帖由 ishikawa 於 2016-9-26 10:46 AM 發表

既然第一城選民最歡迎難民,難民當然會係第一城聚居啦
原理同北角福建社區一樣

引用:
原帖由 ishikawa 於 2016-9-26 10:51 AM 發表

你說的「老闆比越南人殺左」,根據報章報導,疑兇是加拿大籍越南裔,與「難民」有什麼關連?

...
越南人既血統同基因改到?
一樣咁殘暴
可能因為加拿大藉已經溫馴左,咁真真正正既越南難民,咪更加殘酷?
再引入難民,張超雄下次可以搵難民做助選團,冇人咁同佢作對了(真係老謀深算)

感謝快速回應(但仍然找不到原文撰寫人「武德鼎」師兄)。

1. 重問:「第一城引入難民營」的消息來源是從可而來?
2. 何以得出「第一城選民最歡迎難民」的論點?
引用:
原帖由 realfo 於 2016-9-26 11:09 AM 發表
既然第一城選民最歡迎難民,難民當然會係第一城聚居啦
原理同北角福建社區一樣
引用:
原帖由 ishikawa 於 2016-9-26 10:46 AM 發表

感謝realfo師兄的回應。

「越南人既血統同基因改到?」=>不認識,不知道。

「可能因為加拿大藉已經溫馴左,咁真真正正既越南難民,咪更加殘酷?」
=>「加拿大籍越南裔」與「真真正正既越南難民」在「溫馴」或「殘酷」的層次討論上,找不到直接關連,請指教。

「張超雄」「再引入難民」=>這個論點的來源是從哪裡可以找到?

引用:
越南人既血統同基因改到?
一樣咁殘暴
可能因為加拿大藉已經溫馴左,咁真真正正既越南難民,咪更加殘酷?
再引入難民,張超雄下次可以搵難民做助選團,冇人咁同佢作對了(真係老謀深算)
引用:
原帖由 ishikawa 於 2016-9-26 10:51 AM 發表

引用:
原帖由 ishikawa 於 2016-9-26 11:26 AM 發表
感謝realfo師兄的回應。

「越南人既血統同基因改到?」=>不認識,不知道。

「可能因為加拿大藉已經溫馴左,咁真真正正既越南難民,咪更加殘酷?」
=>「加拿大籍越南裔」與「真真正正既越南難民」在「溫馴」 ...
人類既基因咁易改到,香港人會排斥新移民?
搶錢就算啦,仲斬死人,唔殘酷?
越南難民劫殺事件經常發生,你話係咪人既問題?

引用:
原帖由 ishikawa 於 2016-9-26 11:18 AM 發表
感謝快速回應(但仍然找不到原文撰寫人「武德鼎」師兄)。

1. 重問:「第一城引入難民營」的消息來源是從可而來?
2. 何以得出「第一城選民最歡迎難民」的論點?

你提出既數據就係我既論點
全港咁多選區,支持難民既議員,第一城得票最高
即是第一城既選民,按百分比支持難民,包容難民既居民最多
難民要搵地方寄居
當然會搵最多居民包容佢地既地方
所以第一城係難民既最佳選擇

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]