• 瀏覽: 5,523
  • 回覆: 87
就「2016年立法會換屆選舉」,以下是從「選舉事務處」得到沙田第一城兩個主要票站(浸信會呂明才小學及五旬節林漢光中學)的各位候選人得票率(以高票者排序):

1. 楊岳橋       12.8%
2. 張超雄       12.1%
3. 容海恩       11.1%
4. 陳志全       8.7%
5. 林卓廷       7.7%
6. 葛珮帆       7.1%
7. 梁國雄       5.5%
8. 梁頌恆       5.1%
9. 李梓敬       4.7%
10. 方國珊     4.6%
11. 范國威     4.3%
12. 麥嘉晉     4.0%
13. 陳云根     3.7%
14. 鄭家富     2.9%
15. 陳克勤     2.5%
16. 鄧家彪     2.3%
17. 李偲嫣     0.3%
18. 黃琛喻     0.3%
19. 侯志強     0.1%
20. 廖添誠     0.1%
21. 陳玉娥     0.0%
22. 梁金成     0.0%

1. 以第一城兩個區議會選區(即第一城及愉城)內兩名現任區議員黃嘉榮先生及梁家輝先生,均為連任的新民黨黨員,竟然今屆新民黨推薦的候選人在這兩個選區的得票率只有11%,次於公民黨楊岳橋及工黨張超雄,可見城主及家輝哥在區議會選舉得到的支持,未必完全反映在第一城的選民身上;

2. 如以建制及非建制二分法,建制的得票率為33%而非建製為67%,以第一城一個相對中產及保守的社區,非建制得票竟達三分之二,可見第一城選民在立法會層面與區議會的思量大有不同;

3. 所謂「本土、激進、自決」(即陳志全、梁國雄、梁頌恆、范國威、陳云根、黃琛喻)派得票率達28%,政治勢力在第一城幾乎出現三強頂立之勢,即溫和泛民(楊岳橋、張超雄、林卓廷、麥嘉晉、鄭家富)39%、建制(容海恩、葛珮帆、李梓敬、方國珊、陳克勤、鄧家彪、李偲嫣、侯志強)33%及「本土、激進、自決」28%;

4. 最後,熱普城及青年新政兩位候選人(梁頌恆及陳云根)得票率達9%,相信與第一城新一代選民的思潮不無關係。

<完>

沙田第一城可建難民營

Krolik師兄,你好,為何「沙田第一城可建難民營」?
引用:
原帖由 krolik 於 2016-9-8 11:25 AM 發表
沙田第一城可建難民營

難民之父得票非常高

七仔老闆就住第一城,街坊就繼續支持難之

引用:
原帖由 ishikawa 於 2016-9-8 11:29 AM 發表
Krolik師兄,你好,為何「沙田第一城可建難民營」?
o的人咁支持張超雄同公民黨律師, 即係好支持援助難民啦, 佢o地唔會介意o係自己屋企樓下起難民營

「武德鼎」師兄,請問誰是「七仔老闆」?
又請問誰是「難之」?
謝謝。
引用:
原帖由 武德鼎 於 2016-9-8 11:34 AM 發表
七仔老闆就住第一城,街坊就繼續支持難之

「krolik」師兄,謝謝回覆。

明白你的意思,如果投票給楊岳橋及張超雄就是「支持援助難民啦, 佢o地唔會介意o係自己屋企樓下起難民營」,但其實只有12.8%+12.1%=24.9%,四分之一都沒有,又或可以說有75.1%的第一城選民唔贊成「支持援助難民啦, 佢o地唔會介意o係自己屋企樓下起難民營」

可唔可以咁樣睇呢?
引用:
原帖由 krolik 於 2016-9-8 11:52 AM 發表

o的人咁支持張超雄同公民黨律師, 即係好支持援助難民啦, 佢o地唔會介意o係自己屋企樓下起難民營

引用:
原帖由 ishikawa 於 2016-9-8 12:35 PM 發表
「武德鼎」師兄,請問誰是「七仔老闆」?
又請問誰是「難之」?
謝謝。
七仔老闆咪上次油麻地碧街越南仔殺人
難之咪難民之父囉

謝謝「武德鼎」師兄回覆。
明白你說的「七仔老闆」是指加拿大籍越南裔疑兇的事件,請問與難民有什麼關係?
引用:
原帖由 武德鼎 於 2016-9-8 12:46 PM 發表

七仔老闆咪上次油麻地碧街越南仔殺人
難之咪難民之父囉

引用:
原帖由 ishikawa 於 2016-9-8 12:40 PM 發表
「krolik」師兄,謝謝回覆。

明白你的意思,如果投票給楊岳橋及張超雄就是「支持援助難民啦, 佢o地唔會介意o係自己屋企樓下起難民營」,但其實只有12.8%+12.1%=24.9%,四分之一都沒有,又或可以說有75.1%的第一 ...
謝謝閣下咁有禮貌.
o的厭惡性設施如果要起的話, 當然起o係最少人反對o既區域比其他多人反對o既區域好

Krolik師兄,你好,謝謝你的讚賞,只希望大家有節有理地討論。

但睇完你的回應,我真有點混亂。

你的意思係咪「o的厭惡性設施如果要起的話, 當然起o係最少人反對o既區域比其他多人反對o既區域好」,以第一城兩個選區有75.1%沒有投票給楊岳橋及張超雄,所以其實唔應該將你提及的「難民營」興建在第一城?

咁你在回帖#6的回應「o的人咁支持張超雄同公民黨律師, 即係好支持援助難民啦, 佢o地唔會介意o係自己屋企樓下起難民營」又如何解讀呢?
引用:
原帖由 krolik 於 2016-9-8 02:00 PM 發表

謝謝閣下咁有禮貌.
o的厭惡性設施如果要起的話, 當然起o係最少人反對o既區域比其他多人反對o既區域好
引用:
原帖由 krolik 於 2016-9-8 11:52 AM 發表

樓主,你D數據有冇LINK ( 選舉事務處 )?好難找!

引用:
原帖由 ishikawa 於 2016-9-8 03:07 PM 發表
Krolik師兄,你好,謝謝你的讚賞,只希望大家有節有理地討論。

但睇完你的回應,我真有點混亂。

你的意思係咪「o的厭惡性設施如果要起的話, 當然起o係最少人反對o既區域比其他多人反對o既區域好」,以第一 ...
我唔知全新東係咪呢個區最支持支持難民嘅議員,如果係,就應該將難民營起喺嗰啲區,求仁得仁,另長毛狗都好support難民

krolik師兄,你好。

請問點解「全新東係咪呢個區最支持支持難民嘅議員」「就應該將難民營起喺嗰啲區」?楊岳橋及張超雄加埋都只係24.9%,就算加上長毛,都只係30.3%,三分一都唔到,點解要理解為難民營起響第一城呢?
引用:
原帖由 krolik 於 2016-9-8 06:19 PM 發表

我唔知全新東係咪呢個區最支持支持難民嘅議員,如果係,就應該將難民營起喺嗰啲區,求仁得仁,另長毛狗都好support難民

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]