• 瀏覽: 151,185
  • 回覆: 1,032
  • 追帖: 24
+38
引用:
原帖由 vvoy 於 2016-9-7 12:54 PM 發表
10大政綱
並沒有表明是本土派

hidden agenda

引用:
原帖由 alan280204 於 2016-9-7 12:23 PM 發表
聽某D參選人講, 最基本用200萬都唔能夠成個大區宣傳同拉票,  84萬做到, 可能佢自己用84萬, 其他人地出曬, 當義助, 咁又真係吹佢唔漲

佢仲要係大肆式 ...
但真係好奇怪,佢落區做宣傳時,都冇乜街坊睬佢同收佢的傳單,但竟然咁多票,仲神怪過封神榜……

五毛的迷思,哈哈。
禁低水平的抹黑,米系度獻世啦。

引用:
原帖由 kopahin 於 2016-9-8 05:29 PM 發表
可惜香港好多愚民只會信同老共有關既陰謀論,樓主又會被評為打手
熱血你信唔信? 呢份野出於熱血寫手。

引用:
原帖由 kopahin 於 2016-9-8 05:29 PM 發表
可惜香港好多愚民只會信同老共有關既陰謀論,樓主又會被評為打手
既然是打手,有必要信嗎?

我睇完樓主篇文,唔知內文同真實差幾遠,不過我都係新西選民,我真係唔知佢咁受歡迎。。。。資源少於大黨下能夠做票王。。。種種陰謀論一出,難怪也,話朱生呢十年磨一劍而入局,不反對。。係人係鬼,答案好快有

引用:
原帖由 qiuwood 於 2016-9-8 05:26 PM 發表
樓主假設算有理據,而家香港傳統最大果幾家地產商大把土地儲備,根本就明知阿爺叫國內地產商落香港玩想削弱佢地影響力。攪到冇新地開發對佢地有利且比番臉色比阿爺睇。
(1)
土地儲備 - 恒基兆業
http://www.hld.com/tc/about/businesshk_bank.shtml
集團於至2015年12月31日擁有約45百萬平方呎農地,遍佈新界各區,是全港擁有最多農地之發展商,為集團的長遠發展提供重要而充裕的土地來源。
集團多年來積極購入具發展潛力之農地,並以合理的補價向政府申請更改土地用途。

(2)
新地香港土地儲備5030萬呎
http://www2.hkej.com/instantnews/stock/article/1386949/新地香港土地儲備5030萬呎+內地6990萬呎
連同在今年8月購入的沙田住宅用地,集團在香港的土地儲備增至5030萬平方呎。
此外,按地盤面積計算,集團在新界持有逾3000萬平方呎農地,這批農地處於更改土地用途的不同階段,大部分位於現有或計劃興建的鐵路沿線。

(3)
新世界1700萬平方呎農地等改用途
http://www2.finet.hk/Newscenter/news_detail/56cbf096e4b0691775c1f904
於2015年12月31日,集團持有應佔總樓面面積約890萬平方呎之土地儲備可作即時發展,其中應佔住宅樓面面積約530萬平方呎。與此同時,集團位於新界持有合共約1,700萬平方呎待更改用途之應佔農地土地面積。

引用:
原帖由 GoGoCat2 於 2016-9-8 05:31 PM 發表

咁只可以證明佢同某個地產商唔妥,

但一樣可能係另一個地產商條針
你地講話佢幫某地產商服務,最近就係果個地產商搞佢,傳言又不攻自破。

既係票王,直選嘅,理應當特首。唔係就鄺俊宇。夠晒民主。
香港實有運行,發達咯。

地產針

佢係鬼就未必,佢都可以係facebook度搵人助選,好多人好buy佢個套,但政治捐款就有可能係佢的行為的得益者提供,若果唔係點解會有咁多經費?佢未必一定係地產商條針,但唔代表佢的行為無間接幫到班地產同埋班建築商,班人真係有動機捐助佢,但佢知唔知情就唔知啦?唔記得韓非子定莊子好似有個故事講賣棺材的希望每日都有人死,唔係因為佢地黑心係因為咁樣先有生意,每個人都會因自己的處境而有唔同的取態
引用:
原帖由 alan280204 於 2016-9-7 12:15 PM 發表
既然有帖提起, 好多人都覺得好離奇, 一個無政積, 無地區工作, 上年區選得幾百票, 突然之間變票皇 ??????呢條友點解有咁多資源去拉票,做宣傳???

以獨立參選人身份能夠有咁多資源去拉票, 只係得佢同何君堯, 何生唔講 ...

最勁係D選舉資源, 真係無從解釋
引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2016-9-8 04:36 PM 發表

咁你解釋下點解朱凱迪區議員都選唔贏

由上年11月選輸區議員, 都依家9月成為票王, 中間九個月多D, 發生佐乜變化

引用:
原帖由 武德鼎 於 2016-9-8 11:53 AM 發表
班傻仔以為選個年輕人、反過高鐵入去就好威,結果就選個令你更上唔到樓
佢唔入就可以上樓

引用:
原帖由 alan280204 於 2016-9-7 12:15 PM 發表
既然有帖提起, 好多人都覺得好離奇, 一個無政積, 無地區工作, 上年區選得幾百票, 突然之間變票皇 ??????呢條友點解有咁多資源去拉票,做宣傳???

以獨立參選人身份能夠有咁多資源去拉票, 只係得佢同何君堯, 何生唔講 ...
此人城府極深,所作所為只有聖人或者國際大奸狗先做得出

你講既合理!
好在我屋企無居住問題,都係已置私樓
但唔想睇住香港衰亡

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]