• 瀏覽: 9,107
  • 回覆: 146
  • 追帖: 2
經過左立法會選舉 大家心底裏面選民都有個印像

投票項目 ( 單選 , 截止時間為 2016-9-30 18:06 ) 參與人數 162

1. 高質

9 (5.56%)

2. 一般

2 (1.23%)

3. 低質

146 (90.12%)

4. 其他(請留言說明原因)

5 (3.09%)

毫無自主能力,人云亦云,特別係盲目去支持雷動果的

同事吹到有一個討論好有趣題目

有人講到, 有d 老人家乜都唔識, 佢見過地方選區個邊邊個就投佢, 超區果d 唔識就唔投

"老人家乜都唔識""d 唔識就唔投"呢個觀點正確嗎?
我覺得, 選民對候選人有真正認識先去投出一票, 先係對自己一票負責
唔識果個人就唔投, 先係識野

有人以為係唔係都投一票出去就以為自己好醒

呢d 就真正低質

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2016-9-7 12:17 AM 發表

九西係....冇人好選

結果制造大量遊離票

又比人地亂咁舞
毒果洗腦有功咯

梁美芬有乜問題?? 捉老鼠非常正確, 食物安全, 公眾衛生既實務工作泥

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2016-9-7 10:05 AM 發表

毒果洗腦有功咯

梁美芬有乜問題?? 捉老鼠非常正確, 食物安全, 公眾衛生既實務工作泥
其實蔣麗芸發言 都幾有道理 比如話呢句

長期以垃圾發言拉布環境下的蔣麗芸
蔣麗芸發言批評稱:“患精神病最多是什麼人?是精神病醫生呀…精神病醫生聽精神病人講話講得多,自己都得精神病了。"

佢講野係唔想聽啊 但真係冇道理

算啦 appledaily一定寫臭佢

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2016-9-7 09:55 AM 發表
同事吹到有一個討論好有趣題目

有人講到, 有d 老人家乜都唔識, 佢見過地方選區個邊邊個就投佢, 超區果d 唔識就唔投

"老人家乜都唔識""d 唔識就唔投"呢個觀點正確嗎?
我覺得, 選民對候選人有真正認識先去投出一 ...
唔識唔投係合理,但係黃媒不斷標籤建制協助老人家去票站投票又係公道?老人家與年輕人都係香港公民,都係合資格選民,點解要標籤老人係無智慧?人家大半生為香港付出汗水,他們沒資格守護自己所愛的城市?

反觀雷動又係好正義?煽動一班選民欺壓細黨,將票盡量收歸最大利益的政黨手上,從而將敵人趕走。另外他們的行為又有沒有踩鋼線?如果在此計劃建議支持者支持a+b,我唔覺得同掌心雷有咩大分別。

引用:
原帖由 巴士塞龍門 於 2016-9-7 10:20 AM 發表

唔識唔投係合理,但係黃媒不斷標籤建制協助老人家去票站投票又係公道?老人家與年輕人都係香港公民,都係合資格選民,點解要標籤老人係無智慧?人家大半生為香港付出汗水,他們沒資格守護自己所愛的城市?

反觀雷動 ...
想提一提日本 日本GA老人投票率特高

老人覺得自己應該參與社會 佢地覺得自己係社會GA一分子

要為社會作出決定

引用:
原帖由 巴士塞龍門 於 2016-9-7 09:36 AM 發表

油氣田好高質?
點都高質過蔣小姐啦

個個選舉論壇都玩常識問答比賽, 講政策就口啞啞, 仲衰過黃國興

引用:
原帖由 巴士塞龍門 於 2016-9-7 10:20 AM 發表

反觀雷動 ...
輕視香港長者係傻既
唔係佢地60年代起為香港奠定穩健既基礎
呢班所謂後生(可能40歲)邊有得咁包閉

全民退保?
劃條線
60歲以上系香港住滿40年既香港人分晒香港既儲備
後生既咁巴閉自己退休金自己儲囉

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2016-9-7 01:01 AM 發表

台灣玩左廿年先有開始醒,我唔認為香港人會叻過台灣人
最大分別係,台灣政黨真係可以上台執政,香港唔可以,
所以香港政黨永遠都可以不負責任地提出一d明知政府做唔到既要求,又以政府做唔到既事為攻擊目標,去增 ...
台灣開始醒?

唔覺
那怕依家有人上班反暴力小英
到選舉既時候
一句: 共產黨打到泥
O米又唔係含淚含血含恨咁投返民進黨

一日妖魔化中共既傳媒/教育仲係主流
選民既意向都唔會有大改變

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2016-9-7 11:09 AM 發表

台灣開始醒?

唔覺
到選舉既時候

台北果邊都仲好少少,台中同台灣果D地方,好多友仲以為大陸人連茶葉蛋都食唔起

呢次我無投過任何票

游小姐係論壇講咩天然氣開發, 香港自給自足要抗赤化(中共), 跟住全民退休又要派錢, 但又計唔出銀碼派幾多講唔出, 跟住又話香港要自主自決要光復, 理念係 高 大 空 , 天真得來又帶點兒幼稚
天方夜譚加上不設實際。

但用下體諗野, 以貌取人去投比游小姐嘅港男仍然係要投俾佢, 要由佢代表香港人去"抗爭", 選民質素可以去到幾高 ???

引用:
原帖由 hkykh 於 2016-9-7 11:17 AM 發表

台北果邊都仲好少少,台中同台灣果D地方,好多友仲以為大陸人連茶葉蛋都食唔起
台北以外班土佬只係睇深綠既傳媒
妖魔化中國大陸最落力既傳媒
土佬就係咁

餓返佢十年先再處理佢

..... 中央對香港都似會係咁, 睇下魚蛋經濟, 老麥經濟可以搞到乜出泥

引用:
原帖由 Moon1227 於 2016-9-6 06:28 PM 發表
台灣人因為比香港早十年開始經歷被政治家欺騙利用嘅日子, 所以係上屆開始(4年前),已經有3~4成選民吾再盲撐盲反。佢地最終會睇候選人過往嘅政績同政綱而轉呔,而呢3、4成人係呢兩屆選舉亦發揮出決 ...
很認同....

投票應該是一個實際考量的決定, 而不是情緒作主導....

今次選舉, 很多人作了一個反政府的情緒決定, 而沒有考慮到他們的實際工作能力同人品,以及對政治的認識程度。

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2016-9-7 11:09 AM 發表

台灣開始醒?

唔覺
到選舉既時候

台灣同香港唔一樣,似香港被毒果毒媒洗腦始終無香港甘嚴重。。反而50後至80後,受既係國民黨式教育,死忠fans依然係佔大多數的,同台灣人一般無香港班白痴既,恐共精神病,所以根本不能同日而語

引用:
原帖由 kung_fu 於 2016-9-7 09:53 AM 發表
毫無自主能力,人云亦云,特別係盲目去支持雷動果的
早在n年前已經講左,香港普遍根本民智未開

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]