• 瀏覽: 9,105
  • 回覆: 146
  • 追帖: 2
經過左立法會選舉 大家心底裏面選民都有個印像

投票項目 ( 單選 , 截止時間為 2016-9-30 18:06 ) 參與人數 162

1. 高質

9 (5.56%)

2. 一般

2 (1.23%)

3. 低質

146 (90.12%)

4. 其他(請留言說明原因)

5 (3.09%)

引用:
原帖由 奧雲二世 於 2016-9-6 10:22 PM 發表
港島區係傳統有學識同質素既區, 你睇佢地D票點投, 而個選舉結果又係點就知

新界D窮人幾易俾D政棍昆....唉
間接證明 選民質素同學歷, 財富冇太大關係

引用:
原帖由 razcphae 於 2016-9-6 10:30 PM 發表
其他:超低質
唔好咁啦....我就係唔想用分數黎排

1-10分果D呢

港獨妄想症為患

引用:
原帖由 hksarceo 於 2016-9-6 10:34 PM 發表
任何講其他的人都係未知數

但一個蔣麗芸, 足已反映建制選民的低質素
即係覺得選民係低質啦 麻煩投票

引用:
原帖由 Ch_Palmer 於 2016-9-7 12:18 AM 發表
嗰啲乜鳩克勤,含賓,元秋都入到局,可以睇到投建制嗰班選民基本都係智障一族
麻煩你投個低質唔該

今晚喺王國興辦事署,已經有班柒頭展示左咩叫低質

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2016-9-7 12:10 AM 發表

我前日都開左一個POST 就係鬧而家香港人乜野都係last min 係一個低質GA表現 當中有人唔同意 覺得on time就好 又會話呢D係time management 其實通通都係藉口 為左D野可以拖到last min ga藉口黎架啫

鬧得 ...
我見到果個post, 不過你吾好第一吓就插人啦, 比D point去分析嘛(雖然見到你呢排對香港人愛之深、責之切, 已經激到成肚氣)

你1st post小左一段分析: ‘’我所指責嘅吾係果D返左十幾個鐘都趕返黎投票嘅盡責市民, 因為果批極小數必須要係最後時刻投票嘅人士, 吾足以迫爆票站, 更何況係爆到要投多三個鐘"

如果你有加呢句,個post吾會搞到咁亂咁火爆。我好欣賞你嘅熱血精神, 但你做人、睇事嘅全面性仲差小小。加油喔! Fight!

引用:
原帖由 hksarceo 於 2016-9-6 10:34 PM 發表
任何講其他的人都係未知數

但一個蔣麗芸, 足已反映建制選民的低質素
元秋同長毛一樣,在議會內,鏡頭前,只係角色扮演,一個扮傻,一個扮癲

以為佢低果個,就真係低

[ 本帖最後由 伍皓昌 於 2016-9-7 12:35 AM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 Ch_Palmer 於 2016-9-7 12:18 AM 發表
嗰啲乜鳩克勤,含賓,元秋都入到局,可以睇到投建制嗰班選民基本都係智障一族
吓,其他人吾係服務過我果區我吾清楚。不過克勤一直做左超多地區工作。睇黎乜9果個係你, 凈係識9up為反而反

引用:
原帖由 Moon1227 於 2016-9-6 07:10 PM 發表
其實香港大部分選民, 都只因為like or dislike甚至盲從偏見而去投票。

民建聯~先吾提佢有乜野原因同目的(每個政治家背後嘅原因同目的有太多形形種種) 民建聯一直係中共R着數俾香港人, 係一個事實, 亦 ...
借用網友金句:
建制無能,泛民無良,本土無知
再加上我一向既睇法,大部份人政治知識水平,只能以愚昧來形容…

香港都好難有的救

高呀,今次已經避開左好多鬼同票黨,果幾條一事無成犯眾憎嘅老鬼又消失左,仲想點?

游bb果d應該係避無可避(其實票都已經去晒小麗度),因否則就碌撚入,仲衰。

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2016-9-7 12:43 AM 發表

借用網友金句:
建制無能,泛民無良,本土無知
再加上我一向既睇法,大部份人政治知識水平,只能以愚昧來形容…

香港都好難有的救
但台灣人已經慢慢開始醒覺,我相信香港人總有一日都會醒。希望在明天丫嘛(然後大家一齊好開心咁射龍門^o^)

引用:
原帖由 Moon1227 於 2016-9-7 12:49 AM 發表

但台灣人已經慢慢開始醒覺,我相信香港人總有一日都會醒。希望在明天丫嘛(然後大家一齊好開心咁射龍門^o^)
台灣玩左廿年先有開始醒,我唔認為香港人會叻過台灣人
最大分別係,台灣政黨真係可以上台執政,香港唔可以,
所以香港政黨永遠都可以不負責任地提出一d明知政府做唔到既要求,又以政府做唔到既事為攻擊目標,去增加選民既支持
台灣柯p,講左一句說話:批評容易當家難……選民聽到,或會有反省,但在香港,永遠都唔會聽到政客講呢句話,因為佢地冇機會當家

[ 本帖最後由 伍皓昌 於 2016-9-7 01:03 AM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

一向都低, 太無自主性, 只受人影響
P.S 不過我都係

原帖由 伍皓昌 於 2016-9-7 01:01 AM 發表

台灣玩左廿年先有開始醒,我唔認為香港人會叻過台灣人
最大分別係,台灣政黨真係可以上台執政,香港唔可以,
所以香港政黨永遠都可以不負責任地提出一d明知政府做唔到既要求,又以政府做唔到既事為攻擊目標,去增 ... [/quote]

其實台灣人會反省係因為佢地品德好, 有同理心去體諒別人, 原諒自己。

第一, 只要我地班成年人以身作則,教好下一代嘅品德、責任心。難保10年之後又有一片晴天(我96年返香港holiday時, D香港人格衰到同今日班蝗蟲一模一樣, 絕對無一分一毫嘅誇張!社會可以進步或倒退。我相信香港人仍然會向上爬, 再進化得好D)

第二, 雖然香港人人品輸台灣, 但聰明才智又勝過台灣人喎。所以如果有一小部分智者肯去帶動大家, 相信‘’高質素政治智慧‘’嘅風氣可以好快曼延。

所以, 我對香港人嘅將來仍然會抱住正面、祈待嘅睇法!(Slam Dunk入面嘅安西教練講過: 如果呢一刻你認為自己已經輸硬, 咁呢場比賽係呢一秒鐘就已經完結左嘞)

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]