• 瀏覽: 4,022
  • 回覆: 33
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 Moon1227 於 2016-9-6 09:07 PM 發表

同意689比董伯伯嘅行政執行能力更強, 但政治智慧比董伯伯更貧乏。

(Eg:就算幾開心Din狗出局, 今日佢公然接受訪問時笑得咁甜把口又要攞埋彩, 係一個政治笨蛋)
距條倫樣封左個公民廣場,又吾出來安扶下D學生。搞個占中出來。距老尾距個女坐飛機又要搞特權。明知距是公眾人物,
好多政敵想距死,仲吾檢點D!正一倫樣。

引用:
原帖由 三萬光年 於 2016-9-6 02:32 PM 發表
老實講梁特權是做實事的人,但是缺少左一D政治的智慧。比距做一個司長,距可以勝任,但做特首距就真是未夠班。
    如果你同D傻架講道理,即是你都未明白,尼個社會已經變左啦!D人都是睇眼前的利益,系尼個速食,浮 ...
死……返大陸~

引用:
原帖由 三萬光年 於 2016-9-6 09:16 PM 發表

公平,公開同廉潔吾是香港的核心價值?
舉個例子
由英治時代開始

平公係從來都冇出現過

社會階層異常分明, 鬼老>太平紳士>有錢佬>市民

至於公開 你不如諗諗你到社會同政府行政有幾了解先啦

廉潔呢問題唔講咁遠 由有ICAC令到香港好似好廉潔GA時候講起

ICAC當年主要打擊GA係政府低層GA貪污現像 由果時開始貪污形式改變左啫

變左利益輸送, 比如大工程一定係英資公司接 就算佢比第二間貴三倍都係佢一定中

香港其中一個大財團 Jardine 怡和洋行就係其中一個表表者

至到今時今日圍標不絕

講到底香港係一個講關係GA地方 呢一點由港英到特區都未變過

講真香港人一路以黎GA核心價值應該係

馬照跑舞照跳

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2016-9-6 09:30 PM 發表

由英治時代開始

平公係從來都冇出現過

社會階層異常分明, 鬼老>太平紳士>有錢佬>市民

至於公開 你不如諗諗你到社會同政府行政有幾了解先啦

廉潔呢問題唔講咁遠 由有ICAC令到香港好似好廉潔GA時候講 ...
拿,知道問題所在啦。甘應該是去反圍標,反利益輸送!而吾是去自決

引用:
原帖由 20168 於 2016-9-6 09:28 PM 發表

死……返大陸~
請理性討論

建議樓主學多啲中文先 字都未識寫

引用:
原帖由 him_yip 於 2016-9-6 11:32 PM 發表
建議樓主學多啲中文先 字都未識寫
有道理就得啦,你估讀死書好叻啊!

引用:
原帖由 三萬光年 於 2016-9-6 11:15 PM 發表

拿,知道問題所在啦。甘應該是去反圍標,反利益輸送!而吾是去自決
冇用架

tender出術係一個學術科目黎 有無限咁多方法係合法利益輸送

西方玩呢樣玩左百幾年

只要我想邊個中標 我實有方法令到佢會中

由我design分tender果時就已經決定左邊個會入到

呢D先係真係GA tender design.

問題係宜家既法官對年輕人為爭取民主搞破壞總會從輕法落...

頂下先!!!!!

引用:
原帖由 chris24 於 2017-8-22 11:35 AM 發表

你又支持犯法?
你無飯食嗎,有綜援

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]