• 瀏覽: 6,987
  • 回覆: 109
大陸依家主要都係低學歷人士,政府為左鬥gdp傾斜房地產行業,工廠越來越少,低學歷人士好快冇野做,女嘅大部分從事色情行業,男嘅就做電話詐騙,如果大陸人仲發大陸夢,支爆不遠

強國人沉迷國富民強,點知現實係國富民窮。

對比日美嘅國窮民富,極大對比。

引用:
原帖由 caledis 於 2016-8-28 04:40 PM 發表

中國人咁窮唔知點解全世界都歡迎中國遊客。

引用:
原帖由 caledis 於 2016-8-28 04:40 PM 發表

美國係所有財富集中係1%人手裡!
唔知你覺得財富係少數人手裡好d,定係國家手裡好d?

即係點姐。
一時又話全世界景點都俾大陸人霸估哂。
一時又話全世界樓都俾中國人炒貴哂。
一時又話全世界商品既野都俾中國人買貴哂

引用:

日美國窮民富?

http://big5.huaxia.com/tslj/cfht/2014/11/4158612.html

據美國加州大學伯克利分校經濟學家伊曼紐爾-賽斯(Emmanuel Saez)與英國倫敦經濟學院經濟學家加裏布埃爾?祖克曼(Gabriel Zucman)最新發佈的一份調查報告顯示,美國財富分配不平等已經接近歷史最高水準。在過去三十年間,美國最富有的0.1%高凈值家庭擁有的財富總額佔社會財富總額的比例已經從7%上升至22%。
  而處於底層的90%家庭的財富正因各種原因在縮水,這些原因包括債務的增長、家庭資產價值在金融危機中縮水、實際薪資增長的停滯等。
  研究表明,美國0.1%高凈值富人家庭擁有的財富總額已經與觸及底層的90%美國家庭的財富總額相當。

引用:

再教下你,人地話你老美藏富於民意思係大部份企業股權在民間退休基金手上,唔係人民手上。

中國大部份企業股權屬國有資產,真正藏富於民。

引用:
原帖由 shi410 於 2016-8-28 04:47 PM 發表

美國係所有財富集中係1%人手裡!
唔知你覺得財富係少數人手裡好d,定係國家手裡好d?
財富係邊個人民手上,定係國家首相完全係兩回事,唔好混為一談。

財富係少數人手裡好d,定係國家手裡好d?  冇乜分別,因為強國嘅國家係少數人手裡。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2016-8-28 04:53 PM 發表

再教下你,人地話你老美藏富於民意思係大部份企業股權在民間退休基金手上,唔係人民手上。

中國大部份企業股權屬國有資產,真正藏富於民。
國家唔屬於人民,國有資產只屬於中共常委。

引用:
原帖由 caledis 於 2016-8-28 05:30 PM 發表

國家唔屬於人民,國有資產只屬於中共常委。
呵呵,九吹無極限,事實國有資產盈利要上交國庫,係中央財政收入,而且最近有提議將國企官股轉俾社保基金,係直接藏富於民。

我又唔知在西人西地撞口撞面都係講普通話的人,呢班人算貧定算富呢。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2016-8-28 05:35 PM 發表

呵呵,九吹無極限,事實國有資產盈利要上交國庫,係中央財政收入,而且最近有提議將國企官股轉俾社保基金,係直接藏富於民。
提議即係未做啦。

引用:
原帖由 caledis 於 2016-8-28 05:39 PM 發表

提議即係未做啦。
有幾難做姐。
大陸咁{獨裁},
提議左就做架啦。

引用:
原帖由 caledis 於 2016-8-28 05:39 PM 發表

提議即係未做啦。
做唔做都唔等於國有資產屬於中央常委,知道自己九嗡啦?

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2016-8-28 05:43 PM 發表

做唔做都唔等於國有資產屬於中央常委,知道自己九嗡啦?
國家屬於黨,黨屬於黨員定常委?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]