• 瀏覽: 6,763
  • 回覆: 56
引用:
原帖由 littletomboy 於 2016-8-29 07:30 PM 發表

鄭松泰…… 唔係話佢唔好…… 不過佢開口埋口都黃毓文,而問題係黃毓文究竟係人係鬼都根本無人知……

相比之下,朱凱迪既理念實在可行得多! 我撐朱凱迪
同意,鄭松泰如果唔係郁民D教徒,其實都係唔錯既選擇

郁民呢個人太有問題,你諗下以前佢既親密戰友有邊個而家唔係吊到佢七彩,除左一個同佢同類既甄桑港之外,長毛,大舊,老蕭,陶君行,季思傑,任亮憲,何志光個個都憎到佢死,我估鄭松泰四年後都應該都企埋呢班苦主聯盟度

引用:
原帖由 littletomboy 於 2016-8-29 07:30 PM 發表

鄭松泰…… 唔係話佢唔好…… 不過佢開口埋口都黃毓文,而問題係黃毓文究竟係人係鬼都根本無人知……

相比之下,朱凱迪既理念實在可行得多! 我撐朱凱迪
有幾可行呀,完全睇唔到。。。

文字、資料蒐集:仇思達(絕大部分)、Look7s及法西師奶(第三點) 、
我自己(小部分)

1a. 侮辱選民 嫉妒成狂 敵視少女:

區議會選舉結束後,劉小麗不斷埋怨投票給游蕙禎的選民都是「受到荷爾蒙欺騙」而投票,並繪影繪聲地說,「大概當性荷爾蒙或愛情荷爾蒙分泌嘅時候,大腦有超過50%Ram係處於癱瘓狀態」,暗指投票給游蕙禎的選民,都是「大腦癱瘓」的盲目投票。

劉小麗任教性別議題七年,倡議所謂「婦女平權」、「個性解放」  自己卻是 嫉妒成狂,敵視少女。

牠所侮辱的,不僅僅是游蕙禎本人,而且是所有投票給游蕙禎的選民。

( p.s. 去年區選,游蕙禎的唯一對手就是梁美芬,劉小麗卻只顧批評游蕙禎,忽略梁美芬 。劉小麗游蕙禎政見雖然不完全一致,但面對建制派勁敵梁美芬時,她竟然槍口對準游蕙禎。那豈不是有曲線支持梁美芬之效嗎?)

1b.  堅拒真誠道歉

劉小麗僅在自己的個人臉書對游蕙禎道歉,以最低成本換取最大利益,降低侮辱游蕙禎及選民所引起的震撼,實屬可恥。道歉都是虛情假意的。

2. 變色龍
劉小麗呼籲市民到旺角支持小食檔主,抵抗警方及食環。二月九日凌晨,旺角發生警民衝突。同日晚上,她立即割席。這乃輸打贏要的行為,令人失望。

3. 提倡搶劫市民血汗錢,成就全民退保

劉小麗有份倡議的「全民退保學者方案」, 提出所謂「三方供款」,竟要求僱主和僱員分別供款2.5%。是欺壓窮人的手段。

[FromLook7:
佢嘅全民退保就係拎你月供5%嘅MPF一半比公家,到你老果時就要符合資格,個POOL又未爆煲嘅,就可以拎返部份嘅錢。假設你收入係$15,000,佢嘅全民退保就係每個月拎你月供5%嘅MPF即是$750嘅一半即是$375比公家,即是已經唔係你嘅錢。到你65歲果時就睇你符唔符合資格,咁好彩個POOL又未爆煲嘅,就可以同所有人一樣,包括殖民入嚟未供過錢嘅新移民一樣經過計劃拎返部份嘅錢。
MPF已經夠多問題但美其名都係退休金,點解我個退休金仲要分畀人?再加上香港已經有一個要審查嘅生果金系統,再唔夠又可以喺綜緩到加,點解再整個無審查的POOL畀人搶?
都係果句,香港一日無移民審批權無人口政策,退保即係拎我地既錢去供養由大陸嚟嘅老化殖民人口。一兩個選舉論壇就話支持,你哋班人知唔知自已支持咗啲乜?

喺未有移民審批權之前,邊個提出全民退保,都係出賣香港人。

ExtendedReadings:
https://www.facebook.com/Fac9st/posts/1269991133020181

https://www.facebook.com/Fac9st/posts/1269991133020181]

4. 性格惡毒 盲目否認他人 有失專業

性格惡毒 :

去年區選之後,劉小麗在其臉書表示,「在公關上,能賣弄on9,把楚楚可憐,小花策略玩得出神入化的,真會是一班沒有機心的on9素人?」為人師長,豈能怨毒無比,誤人子弟?

盲目否認他人:

而能夠符合「小花」和「素人」條件,又跟劉小麗該段時間不斷針對的(1a),只有游蕙禎。

劉小麗暗示她不是「素人」,而是經過「蘊釀及極厚實的資金才能練成」。如此說法,不僅是對游蕙禎本人的侮辱,而且是對所有「素人」摑了一記耳光,否認他人的默默耕耘。再者,她更以「on9」形容所謂的真素人,令人反感。希望大家能設身處地,想想一眾素人的感受。

為人師長,她言論歹毒,盲目否認自己的假想敵,不尊重別人又不尊重自己大專教師的身份,確是有失專業。

5. 誤導選民

劉小麗的編號被其助選團隊貼在黃毓民海報之上(九龍城太子道西376-378號地下) ,誤導選民。

6.  自我吹噓,低估選民智慧:
劉小麗經常吹噓自己「KO」對手,其實每每單靠熄人支咪,拿著貓紙照本宣科。她絕非以理服人,以理勝人。

引用:
原帖由 tigerbluefly 於 2016-8-28 12:45 PM 發表

抽水多啲喎。泥頭山有咗幾年啦。
係白痴先會揀條抽水大口狗...

係唔係早排陪那個教院生出來司法覆核。結果輸左,要比190萬訟費就割蓆個條友?

我都應該投朱凱迪

1. 真係唔想投比保皇黨
2. 社會要改進, 係要有人發聲, 用心做野,
3. 環保有乜唔好呀, 如果真係想香港美好D, 保護環境都好重要
4. 丁權問題, 有邊個真係會落區親身接觸考察果D用地, 唔通好似何堯君同周浩鼎咁咩
    剩係識講好聽說話同喊係冇用既, PK兩個

純粹個人選擇

咁柒點投得落手!

引用:
原帖由 tigerbluefly 於 2016-8-28 11:53 AM 發表
又一件垃圾
呢位會員才是垃圾。朱凱迪現是票王。也是風頭人物。唔該呢位會員你自打嘴巴屁股,再用夾子封住夾痛你把嘴。蠢才!

引用:
原帖由 turbojek 於 2016-8-28 11:58 AM 發表
係超級垃圾!
呢位會員才是垃圾。朱凱迪現是票王。也是風頭人物。唔該呢位會員你自打嘴巴屁股,再用夾子封住夾痛你把嘴。無腦蠢才!

引用:
原帖由 Barocc0122073 於 2016-8-29 12:14 AM 發表
呢件咁既垃圾,,上午係新界圍東北發展,,下午九龍又見佢圍咨詢會阻起公屋,,垃圾中既垃圾....
你呢位會員才是垃圾。朱凱迪現是票王。也是風頭人物。唔該呢位會員你自打嘴巴屁股,再用夾子封住夾痛你把嘴。無腦蠢才!

引用:
原帖由 circa 於 2016-8-29 05:45 PM 發表

呢條環保L連垃圾都不如
你呢條會員才是垃圾。朱凱迪現是票王。也是風頭人物。唔該呢位會員你自打嘴巴屁股,再用夾子封住夾痛你把嘴。無腦蠢才!

樓主一定係業主

[ 本帖最後由 asdchan1688 於 2016-9-14 11:41 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]