• 瀏覽: 5,902
  • 回覆: 56
中國的唐努烏梁海,總面積約17萬平方公里,相當於貴州省那麼大。俄國先是在上個世紀二十年代策劃該地區獨立,隨後於1944年將該地區並入版圖。唐努烏梁海的居民以漢人為主,從清政府、民國政府到中共毛澤東政府,歷來都不承認其獨立的合法性,1953年聯合國大會表決亦將唐努烏梁海地區裁決為中國領土。

雖然如此俄佬仍能吞並中國的唐努烏梁海

吞並的做法俄最善長的

引用:
原帖由 oldbeer 於 2016-8-28 10:21 AM 發表
中國的唐努烏梁海,總面積約17萬平方公里,相當於貴州省那麼大。俄國先是在上個世紀二十年代策劃該地區獨立,隨後於1944年將該地區並入版圖。唐努烏梁海的居民以漢人為主,從清政府、民國政府到中共毛澤東政府,歷來 ...
所以俄肯定唔係忠誠朋友...最大領土侵略者才對

外蒙獨立,又係佢攪屎棍

如果俄佬吞併中國就好喇

中共作為老俄走卒,應該支持呑拼烏克蘭!

引用:
原帖由 kenbondwong 於 2016-8-28 07:13 PM 發表
中共作為老俄走卒,應該支持呑拼烏克蘭!
最近一次的俄呑克里米亞習中國政府是投中立並沒一面倒盲撐俄佬。

新中國政府很英明

引用:
原帖由 jspace 於 2016-8-28 07:39 PM 發表
祖國應支持普京吞烏克蘭。普京可以支持中國吞併澳州。各取所需。
澳洲荒漠要嚟有咩用?

引用:
原帖由 smpk12699 於 2016-8-28 01:12 AM 發表
俄佬先進武器??除了SU35可以拎黎當應急提升幫補家計,俄佬仲有D咩先進武器可以給中國,中國055都這2個月出來,俄羅斯領袖級2020年都未有,T50更遠遠無期,真係得淡笑
俄國所有戰略武器都比中國先進好多好多
中國有無Tu-160? 亞森級核子動力攻擊潛艦? 北風之神?
好心唔好咁自大平時日日意淫"美日震驚" "俄國後悔" "英法德無語"
之後一唔夠人講就扮受害者話中國既"XX要同美國比 "YY要同德國比"...中國真係慘
但又唔記得平時自己係點吹

引用:
原帖由 smallgod 於 2016-8-29 12:06 AM 發表

俄國所有戰略武器都比中國先進好多好多
中國有無Tu-160? 亞森級核子動力攻擊潛艦? 北風之神?
好心唔好咁自大平時日日意淫"美日震驚" "俄國後悔" "英法德無語"
之後一唔夠人講就扮受害者話中國既"XX要同美國 ...
俄國海軍的確係經費不足, 無太多多餘錢建造新艦艇. 只能用蘇聯時代嘅艦少修少補. 中國海軍近年經費不斷上升, 近年下水大量新式艦艇. 中國海軍係海軍水面戰鬥艦艇的確已經追平甚至超越俄國海軍.

其實中國作為唔首先使用核武器嘅國家同埋而加中國建軍主要以防守為主, 如Tu-160嘅大型轟炸機對中國暫時無用. 中國係陸基彈道導彈方面同美俄比可以講係同一水平. 中國戰略武器暫時唯一嘅短板係核潛艇方面, 但無任何國家會出口哩方面嘅技術, 只能自行研發.

所以以海軍黎講, 俄佬除左核潛艇技術, 基本上已經無咩野係中國海軍睇得上眼. 而俄佬又一定唔會賣核潛艇技術俾任何國家 (俄佬睇死印度佬租完自己嘅核潛艇之後, 印度佬都唔會有工業能力以逆向工程手段建造核潛艇, 俄佬先會租俾印度佬), 所以smpk12699師兄所講"俄佬仲有D咩先進武器可以給中國"係一定程度上正確

俄羅斯要食烏克蘭話都無咁易; 只不過在乎有無此必要, 國際社會敢動俄羅斯一條汗毛嗎? 之前俄羅斯呑併克里米亞; 國際社會都只是制裁制裁 哪敢出兵

強權就是公理; 中國都要向俄毛學習學習

引用:
原帖由 o2mini 於 2016-8-29 08:45 AM 發表
俄羅斯要食烏克蘭話都無咁易; 只不過在乎有無此必要, 國際社會敢動俄羅斯一條汗毛嗎? 之前俄羅斯呑併克里米亞; 國際社會都只是制裁制裁 哪敢出兵

強權就是公理; 中國都要向俄毛學習學習
1. 烏克蘭係俄羅斯向歐洲供應天然氣嘅重要地方,吞併係有需要嘅
2. 如果歐美出兵,代表第三次世界大戰開始,出唔出兵要考慮大局,唔係話出就出

引用:
原帖由 cristianoannon 於 2016-8-29 10:30 AM 發表

1. 烏克蘭係俄羅斯向歐洲供應天然氣嘅重要地方,吞併係有需要嘅
2. 如果歐美出兵,代表第三次世界大戰開始,出唔出兵要考慮大局,唔係話出就出
1.Turkish Stream管道項目以及南溪管道項目(South Stream)——已經雙雙“復活”,這些管道將繞開烏克蘭向歐洲國家輸送天然氣。吞併真係有逼切需要嗎?

2.既然無逼切需要, 就不用回答

引用:
原帖由 o2mini 於 2016-8-29 10:41 AM 發表

1.Turkish Stream管道項目以及南溪管道項目(South Stream)——已經雙雙“復活”,這些管道將繞開烏克蘭向歐洲國家輸送天然氣。吞併真係有逼切需要嗎?

2.既然無逼切需要, 就不用回答
貴呀嘛,你諗下如果吞拼烏克蘭,直接幾多,仲要唔駛理第三國

引用:
原帖由 cristianoannon 於 2016-8-29 10:48 AM 發表

貴呀嘛,你諗下如果吞拼烏克蘭,直接幾多,仲要唔駛理第三國
不要忘記,俄毛仲有中國呢條大水喉射住,多多天然氣都食得起。

呑併烏克蘭並非你想象中的簡單,普京一定會計掂晒數才會行此—著。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]