• 瀏覽: 2,680
  • 回覆: 52
cy未上台。犯民已叫佢落台。上台後。犯民不停攻擊佢。發起不合作運動。全面反對特區政策。拖跨立法議案。這幾年來。究竟香港社會實際情況及市民生活如何?
是否真的如犯民,黃絲和講毒所說。民不聊生。官迫民反呢?

這帖不想口號式謾罵。用真實的社會情況說出真實現象。看看是否真的如此不滯?
在詳細討論前。先將cy的衰野講一遍先:
1:佢個樣好奸。未選特首前又話不會選。後來改為n屆不選。反口覆舌。
2:佢自己攪的公司都攪到結業。又收取其他有業務往來公司5000萬。唔清唔楚。
3.佢老婆個樣好差。個女又燥狂。屋企都立立亂。
4.又話自己測量師。屋企違規加建扮唔知。好難令人信佢。
5.用人為親。犯民話佢遼事鬥非。又多梁粉。夢熊條梁粉仲要攪到比人告。

香港就業情況:

政府公布,失業率為3.4%,與4月至6月的數字相同。就業不足率在該兩段期間亦保持不變,維持於1.4%的水平,失業人數有13萬8千人。,而下跌則主要見於資訊及通訊業。

總就業人數上升至3 811400人,增加約4300人。同期的總勞動人口亦由3 943 200人上升至3 950 300人,增加約7 100人。與消費及旅遊相關行業的失業率,較上一個期間微跌0.1個百分點,至5.3%。

勞工及福利局局長張建宗表示,勞工市場在5月至7月整體上保持大致穩定。經季節性調整的失業率及就業不足率均維持不變,分別為3.4%和1.4%。總就業人數及勞動人口按年續見增長。短期就業前景仍受外圍不利因素持續,及其對本地營商氣氛的潛在影響所困擾。多個行業的勞工需求呈回軟態勢,情況仍然值得關注。當局會保持警覺,密切留意有關發展。

[ 本帖最後由 lewark 於 2016-8-26 09:56 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

全球競爭力第一:

【經濟日報專訊】瑞士洛桑管理學院(IMD)昨發表全球競爭力排行榜,香港獲評為第一,是繼2012年後重回榜首,力壓排第二和第三的瑞士和美國,被視為香港競爭對手的新加坡排第四。

資金進出自由 中外企業橋樑

香港再次獲評為全球最具競爭力經濟體,較去年升1位。洛桑世界競爭力中心主任布理斯(Arturo Bris)形容,香港以簡單低稅率及容許資金流動進出,鼓勵創新發展;又指香港作為橋樑,讓外國企業「走進去」,直接投資到內地,同時讓內地企業「跳出來」。

就以上這兩個指標。

香港已經可以講係人人安居樂業。
經濟能力強了。

cy咁衰。都可以攪得香港咁好。

佢連任有何問題?

[ 本帖最後由 lewark 於 2016-8-26 10:28 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

香港現在的競爭力關689條L樣七事!我爆條仆街689!正港奸!

仲問?

全世界都知梁振英係港獨之父啦, 夠晒不妥.

至少覺得政府做到

1/ 控制樓價, 增加供應(跟上屆比)
2/ 雙非床位
3/ 限奶

新界西公民黨醫生(上屆投佢)話佢政績係抗衡左政府政策......以上方面泛民做過咩?

引用:
原帖由 沖涼冇水 於 2016-8-27 12:59 AM 發表
香港現在的競爭力關689條L樣七事!我爆條仆街689!正港奸!
政府政策同競爭力有直接關係。

點解無關?

引用:
原帖由 突擊豉油高達 於 2016-8-27 01:01 AM 發表
仲問?

全世界都知梁振英係港獨之父啦, 夠晒不妥.
講毒L自己唔敢負講毒呢個罪名。自己都覺得衰格。

所以又口號式將責任求其噏推比佢。

有些人是選擇性失明,腦袋入水,跟這些人辯論,浪費口水

犯民過去嘅政績都係
拉布。
阻民生議案。
阻財政預算案。
阻政府施政。
佔中。
犯罪等等
佢班人就用呢d搗亂成就當政績。

好奇怪。香港就係有人會支持搗亂。

所以。人云亦云的分子太多太好呃。
犯民先會有今日嘅成就。

引用:
原帖由 daimonster 於 2016-8-27 01:26 AM 發表
至少覺得政府做到
1/ 控制樓價, 增加供應(跟上屆比)
2/ 雙非床位
3/ 限奶
新界西公民黨醫生(上屆投佢)話佢政績係抗衡左政府政策......以上方面泛民做過咩?
689上任後樓價升咗咁多,都叫做"控制樓價"?
講唔通!

引用:
原帖由 melodychung 於 2016-8-27 12:39 PM 發表

講唔通!
不是己括(同上屆比)比較升幅如何?另寫明增加左供應.  要令其零升幅其實若干地區已經係負增長, 已上車買家"民意"又變另一話題

[ 本帖最後由 daimonster 於 2016-8-27 03:37 PM 使用http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 melodychung 於 2016-8-27 12:39 PM 發表

講唔通!
犯民呢度又唔比發展。個度又要環保。阻住哂政府都能提高樓宇供應量。
點講唔通?

引用:
原帖由 lewark 於 2016-8-27 03:20 PM 發表

犯民呢度又唔比發展。個度又要環保。阻住哂政府都能提高樓宇供應量。
點講唔通?
發展有發展的條例,
環保也有條例,
一早寫明。

689政府自己唔跟,唔理,被人依例抽後腿,
係政府無用。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]