• 瀏覽: 2,361
  • 回覆: 32
原先說是為減輕市民買樓壓力而推出的'港人港地'計劃, 在中資狗賊瘋狂入市下, 呎價竟高達$1.5萬!

香港首個唯一引入「港人港地」條款的住宅項目,中海外( 0688)發展的東九龍啟德1號(I),剛上載首批110伙單位的價單,單位最低實用呎價約1.5萬元起,而入場費最便宜的2座低層實用386方呎一房單位,定價582.1萬元起!

對於旗下啟德1號首批開價,中海外(0688)地產董事總經理游偉光表示,項目位於九龍市中心,售價是反映物業價值,現時馬鞍山樓盤呎價亦要1.4至1.5萬元,啟德1號售價屬合理,並指當年特首推岀港人港地只考慮讓港人優先買樓,並無要求以合理價錢售予港人。他又指,市場預期項目呎價約1.3至1.4萬元,只是部分人主觀預期。

http://www.mpfinance.com/fin/instantp2.php?node=1472110392460&issue=20160825
如此荒謬混脤的事, 在背靠祖國(亦只因背靠祖國)下, 一件接一件, 市民如何生活? 怎可能冇港獨?

係呀。中資好瘋狂呀。嗎唔好買囉。
買d唔瘋狂既美資,英資,澳資,德資,曰資。。。。。。囉。

樓主no sense

買樓喎, 你抽居屋都平D格.  

政府做野又鬧吾做野又閙....

攪錯,你誤導廢青
美國兩房毒債就係炒爆,樓市資金錬斷裂 而需需要印銀紙去救既

你等班廢青以為歐美人士唔炒。事實佢地先炒得最勁,炒到樓市都變成證券化
引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2016-8-25 09:52 PM 發表
係呀。中資好瘋狂呀。嗎唔好買囉。
買d唔瘋狂既美資,英資,澳資,德資,曰資。。。。。。囉。

引用:
原帖由 oyear 於 2016-8-26 07:21 AM 發表
攪錯,你誤導廢青
美國兩房毒債就係炒爆,樓市資金錬斷裂 而需需要印銀紙去救既

你等班廢青以為歐美人士唔炒。事實佢地先炒得最勁,炒到樓市都變成證券化

點同呢
歐美人士做,就叫正常商業活動。
中國做既,就叫投機炒賣。

大家唸得太簡單,港人港地本來係德政,似乎依家係老共唔想CY連任,將佢最主要嘅德政變成利益輸送,大家等食花生!

引用:
原帖由 Classico 於 2016-8-26 09:23 AM 發表
大家唸得太簡單,港人港地本來係德政,似乎依家係老共唔想CY連任,將佢最主要嘅德政變成利益輸送,大家等食花生!
港人港地乍。
冇話港人平地播。
要平嗎居屋囉。
都冇錢呀。
排下公屋囉。
之不會,又要問過d環保L播

價格睇需求
要平一係經濟衰退個個等運到
一係共產

引用:
原帖由 kkkooopp 於 2016-8-26 11:08 AM 發表
價格睇需求
要平一係經濟衰退個個等運到
一係共產
地係平比佢地,唔係投返黎,今次CY炒晒icac都幫唔到佢

引用:
原帖由 衫哥 於 2016-8-25 08:48 PM 發表
原先說是為減輕市民買樓壓力而推出的'港人港地'計劃, 在中資狗賊瘋狂入市下, 呎價竟高達$1.5萬!

香港首個唯一引入「港人港地」條款的住宅項目,中海外( 0688)發展的東九龍啟德1號(I),剛上載首批110伙單位的價單, ...
居屋有剩喎 .... 唔去買 ?

引用:
原帖由 衫哥 於 2016-8-25 08:48 PM 發表

香港首個唯一引入「港人港地」條款的住宅項目,中海外( 0688)發展的東九龍啟德1號(I),剛上載首批110伙單位的價單, ...
新樓+環境開揚+海景+交通算方便~15 K一呎算係平.
好多冇景冇交通牙簽樓都18K以上

引用:
原帖由 Classico 於 2016-8-26 01:09 PM 發表

地係平比佢地,唔係投返黎,今次CY炒晒icac都幫唔到佢
邊個話呢幅地唔係投返來?
9up當秘笈
政府只係將買地條款加入30年內只可買比香港人及唔可以用公司名義買呢兩個條件

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]