• 瀏覽: 11,885
  • 回覆: 89
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 highbury64 於 2016-8-23 12:23 AM 發表
http://news.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20160822/s00003/1471803817792

量子乃光量子的簡稱,其研究和利用被認為是當今物理界頂級課題。在全球量子理論研究領域,奧地利、美國、中國居領先地位 ...
明報無提鼻屎國量子研究成功領導全球!明報編輯唔上軍版睇呀縮報料

香港在科研上算老幾?吾好笑死人,你睇下香港d大學基楚科學教既人有幾多大陸人先!

引用:
原帖由 highbury64 於 2016-8-23 00:26 發表
明報一針見血, 中國必須承認落後, 接受香港領導
文章中,都祗係話要借助香港的制度,並無話香港科研領先國內。

咁都可以自j?

人哋係話,等香港傑青認識國內科研成果,人哋俾機會你搭順風車,幫你發圍。

[ 本帖最後由 WesleySze 於 2016-8-23 08:51 AM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

講甘多野係咪想話讚同689創科局呀?
梁特首真係多謝你認同香港可以加大科研既資源同發展播。
引用:
原帖由 highbury64 於 2016-8-23 12:26 AM 發表

引用:
原帖由 WesleySze 於 2016-8-23 08:49 發表

文章中,都祗係話要借助香港的制度,並無話香港科研領先國內。

咁都可以自j?

人哋係話,等香港傑青認識國內科研成果,人哋俾機會你搭順風車,幫你發圍。
情況就好似個阿叔只係要用樓豬個女神,唔需要借助樓豬條JJ,個阿叔用自己JJ已經輕鬆令女神一針見血。

就好比毒L要先承認自己溝唔到女,而條女要阿叔都唔要佢,佢先會再揾新目標

我哋香港刻心價值喺以炒樓、炒金、炒股、炒比卡超、炒女皇頭、炒波鞋、炒郵票……等等不能盡錄﹐至於科研呢啲搵唔到錢嘅嘢﹐香港怪獸家長一定唔會畀佢哋啲仔女學噃。
引用:
原帖由 highbury64 於 2016-8-22 11:26 AM 發表

引用:
原帖由 highbury64 於 2016-8-23 11:36 AM 發表

香港科大排名高過所有強國大學, 証明國際公認香港基楚科學強過你地強國
照你嘅意思,排名勝於一切,係咪?其他唔好講,火箭都造唔出黎。

不要說火箭,子彈也造不到。

引用:
原帖由 ideal717 於 2016-8-23 11:50 發表

照你嘅意思,排名勝於一切,係咪?其他唔好講,火箭都造唔出黎。
女神已經選擇有車有樓有D錢,都唔知排名係咩來。

引用:
原帖由 highbury64 於 2016-8-23 11:36 AM 發表

香港科大排名高過所有強國大學, 証明國際公認香港基楚科學強過你地強國
請問你係根據邊個排名的呢?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]