• 瀏覽: 261,713
  • 回覆: 59
  • 追帖: 3
+2
引用:
原帖由 ccsiu 於 2016-12-3 11:23 AM 發表

你引用維基百科就知你水平有限 , 有學術既野唔會引用維基百科 LOR
咁請你引用你覺得高水平嘅資料,等我哋可以學到嘢。多謝你先。

引用:
原帖由 buluku 於 2016-8-7 09:29 PM 發表
批判性思考,是通識科出現後十分熱門的詞語,有幾次我看到報章訪問年輕的示威者,他們也自稱因為自己有批判性思考所以參與示威。但為何他們的批判性思考導致他們示威呢?訪問就無交代。根據維基百科:「判斷的基礎就證據、 ...
錯錯錯,正正因為互聯網倔起,傳媒先無可能一言堂。

好似識食文化咁,前幾年,我好積極咁批評 d friends 叫勁多嘢食,但又食唔哂,好浪費,然後,不斷都有人在網上和應,網上發言唔洗怕俾屋企人話食清碟等於話俾人聽家窮,後來連政府都出廣告叫大家唔好浪費,宜家,我 d friends 都大有改善,社會上風氣都唔同左。

只要個 concept 係大眾受落,必然可以留低,係大眾不再受傳媒牽住鼻子走。

引用:
原帖由 glycine 於 2017-1-11 09:32 PM 發表

好似識食文化咁,前幾年,我好積極咁批評 d friends 叫勁多嘢食,但又食唔哂,好浪費,然後,不斷都有人在網上和應,網上發言唔洗怕俾屋企人話食清碟 ...
迴聲室效應
https://zh.wikipedia.org/wiki/迴聲室效應

引用:
原帖由 WongManTak 於 2016-8-14 09:16 PM 發表
大陸只准中共容許的新聞報導和分折, 例如大陸央視就是政府主宰傳媒, 政府霸權!
你們為中共發聲無人支持, 仲水皮過 ATV !

中華人民共和國憲法
第三十五條 中華人民共和國公民有言論、出版、集會、結 ...
又一明顯例子。

講緊香港問題,
跟住有條廢柴話大陸點點黯。
好似話唔俾傳媒亂噏就一定要行官媒制。
非黑即白。

一個討論區亦然,
容許如此水平會員歪理橫行,
討論區質素也不可能上升。

引用:
原帖由 glycine 於 2017-1-11 09:32 PM 發表

好似識食文化咁,前幾年,我好積極咁批評 d friends 叫勁多嘢食,但又食唔哂,好浪費,然後,不斷都有人在網上和應,網上發言唔洗怕俾屋企人話食清碟 ...
另一個廢柴邏輯:

是但舉一例互聯網產生嘅好處推論互聯網所帶來嘅影響都是正面。

所謂「非一言堂」,不代表網民就會「廣納意見」,網民,尤其是如以上某兩位水平低,智慧思辨能力弱嘅網民,是否一言堂冇影響佢地立場偏頗嘅狀況。

《Amusing ourselves to death 》所批判嘅,正係越黎越多如斯廢柴出現嘅現象。

引用:
原帖由 zhangduan 於 2016-8-7 09:50 PM 發表
這正正是民主、自由給傳媒的無形殺人筆,刀劍殺人見血,傳媒的筆殺人不見血,恐佈嗎?
傳媒用無形殺人筆, 一定落無數十八層地獄.

引用:
原帖由 buluku 於 2016-8-8 09:24 AM 發表

skip左過程係一個毒藥,令人失去思考能力,愈來愈蠢
例如:沒有民主,哪有民生?
這是否必然的關係呢?
有了民主,就必然有民生?
沒有民主,就必然沒有民生?
還是某條件下,才是沒有民主就沒有民生?
還是機率問題,有 ...
加上你#1結尾:
傳媒最恐怖的是把只要有「反政府/反中央」的立場, 不用任何推論過程,就定義為「批判性思考」。把最重要作出立場時的理性判斷過程完全抺去,讓人自以為自己愈來愈有「批判性思考」,實質是失去「批判性思考」的能力, 傳媒云亦云。

是智人才能看到的 "細節" 裏的魔鬼 。

引用:
原帖由 melodychung 於 2016-9-22 07:16 PM 發表

樓主說的傳媒,有沒有包括文匯報、大公報、無綫電視?
你哋唔喺成日話文匯,大公等垃圾報紙冇人睇嘅咩?做乜而家又咁緊張呀?

引用:
原帖由 unreal 於 2017-1-11 11:28 PM 發表

又一明顯例子。

講緊香港問題,
跟住有條廢柴話大陸點點黯。
好似話唔俾傳媒亂噏就一定要行官媒制。
非黑即白。

一個討論區亦然,
容許如此水平會員歪理橫行,
討論區質素也不可能上升。
班網工唔轉移視線搬龍門去講中國仲邊有糧出?

咁點解中共係香港洗腦咁失敗,洗咁多錢落民建聯、工聯會,都洗唔成功?

中共真係咁缺乏人才?

引用:
原帖由 glycine 於 2017-2-2 01:52 AM 發表
咁點解中共係香港洗腦咁失敗,洗咁多錢落民建聯、工聯會,都洗唔成功?

中共真係咁缺乏人才?
民建聯唔成功咩?

民建聯成為香港第一大政黨

區議會立法會既議席都係最多既

作為政黨係成功既

不過洗腦就唔成功囉

洗腦D咁邪惡既野

係民主邪教先用

民建聯就不屑用

我唔覺得要怪佢地

"民主烏托邦"呢D呃鳩人既說話

有人格既都唔會講得出口

一班五毛係到開D好似好有討論性既topic,其實就係到一二。
"雜種"都講左官媒姓黨,中國政府操控傳媒心態根本就係常理化。拗泥把能咩,要拗不如拗太陽係咪由東邊升起把啦。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]