• 瀏覽: 2,528
  • 回覆: 42
本人雖然極支持CY連任,因為他勇於反擊泛民四方八面射來的箭從容自若,奈何地從最近建制所表現似收到指示不讓其連任,這可能是中央對港的政策,我等真的如在五里霧中。從日光率看,曾俊華在有意無意間展示出有意問鼎下屆特首之預兆,此乃本人的看法,如有不盡不實或持不同看法者祈來分析以導之

[ 本帖最後由 zhangduan 於 2016-7-26 11:28 AM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

《長相思》張耑

聚是緣,散是緣,緣滅依然舊夢存。再修同渡船。
愛也癲,恨也癲,往事何時盡化煙。寄情詩百篇。
建制為選舉遮,九月後曾肉成下台後,建制會正常返。

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2016-7-26 10:19 AM 發表
建制為選舉遮,九月後曾肉成下台後,建制會正常返。

恕我愚駑,唔明建制何以會咁?

我一向認為, 邊個做都一樣,
而家泛民好似對曾比較客氣, 但CY一下台, 假想敵冇左, 矛頭一樣指向新特首

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2016-7-26 11:53 AM 發表
而家泛民好似對曾比較客氣, 但CY一下台, 假想敵冇左, 矛頭一樣指向新特首
曾蔭權

泛民有份撐出來的
上台民望有70

但及後泛民都不斷罵罵罵,反反反,曾蔭權仆街,下台,玉米班腩飯,人肉錄音機,英年早逝,又問六四二十年,曾蔭權有沒良心
等等

有停過反對嗎?

引用:
原帖由 iamfire2. 於 2016-7-26 12:42 PM 發表
好多年輕WC無經歷過前二任,所以幼稚既以為香港問題全都係因為CY搞出來
無咗CY 就解決曬所有問題, 其實大多數80前既人香港人都知道問題題既根源系泛民
好多無知黃絲

也沒經歷過前兩任
以為現在很多人反民建聯,反中國,反梁英

事實就是董建華年代才是中共中國,建制派,港府最難挨的時代

曾蔭權年代,泛民也順

現在民建聯穩坐民選第一大黨

引用:
原帖由 iamfire2. 於 2016-7-26 12:42 PM 發表
好多年輕WC無經歷過前二任,所以幼稚既以為香港問題全都係因為CY搞出來
無咗CY 就解決曬所有問題, 其實大多數80前既人香港人都知道問題題既根源系泛民
所以話啫,總之泛民反到2047為止,

曾俊華做特首會帶香港返去曾蔭權時代,回到黃黑同地產黨橫行無忌嘅情況

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2016-7-26 11:53 AM 發表
無錯,邊一個做都會被泛民罵,因為罵特首、官員係泛民既工作

除非陳太做,大家明啦

引用:
原帖由 明亮的晨星 於 2016-7-26 07:03 PM 發表

無錯,邊一個做都會被泛民罵,因為罵特首、官員係泛民既工作

除非陳太做,大家明啦

因為罵特首、官員係泛民既工作X2

其實飯民只追著特首咬, 他日CY唔做特首, 毒果又會捧CY插下任啦

引用:
但環顧現今香港政壇,包括所有議員、政府官員、學者、巨賈等等有誰可勝任下屆特首之位呢?

如果有一人一票選特首, 曾俊華的確可以跟CY隻抽隻, 中央可以任由香港人二擇其一,
但行舊制, 習大大一定拍板要由CY做兩屆,
中央唔會因為有香港人鳩叫反CY, 就要換走CY, 因為北京是頭家, [頭家]兩字用潮州話講最傳神.

引用:
原帖由 zhangduan 於 2016-7-26 10:13 AM 發表
本人雖然極支持CY連任,因為他勇於反擊泛民四方八面射來的箭從容自若,奈何地從最近建制所表現似收到指示不讓其連任,這可能是中央對港的政策,我等真的如在五里霧中。從日曝光率看,曾俊華在有意無意間展示出有意問鼎下屆 ...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]