• 瀏覽: 3,928
  • 回覆: 46
特朗普在輿論反對之下,仍能在黨內高票成為美國總統候選人,皆因其出位言論,道出不少民眾心聲,有評論員指其若干針對性的反建制言論,足以扭轉數十年來行新自由主義政策的積弊。

特朗普的多項「政綱」,與建制派對著幹,包括遣返逾千萬非法入境者、在美國及墨西哥邊境建圍牆、禁止穆斯林入境等,均在美國國內外引來反對,但特朗普高票成為共和黨總統候選人,可見特朗普口沒遮攔的「叫囂」,實在隱藏不少民眾認同的觀點。

同等情況若發生在香港,根據他媽的831框架,結果會怎樣? 例如有候選人主張每日一百五十個單程證配額人選由港方決定、在新界北邊境建圍牆、限制蝗蟲入境...,他能順利入閘嗎?

這就是真普選和假普選的分別,無論男屍5毛如何混淆視聽亦歪曲不了的定義。

引用:
原帖由 突擊豉油高達 於 2016-7-22 03:41 PM 發表
特朗普在輿論反對之下,仍能在黨內高票成為美國總統候選人,皆因其出位言論,道出不少民眾心聲,有評論員指其若干針對性的反建制言論,足以扭轉數十年來行新自由主義政策的積弊。

特朗普的多項「政綱」,與建制派 ...
你呢個貼會唔會早左出?選到做到先講啦,李奧爸爸夠話要管槍啦,管成點?

引用:
原帖由 芽菜子 於 2016-7-22 03:59 PM 發表

你呢個貼會唔會早左出?選到做到先講啦,李奧爸爸夠話要管槍啦,管成點?

唔會, 因為我講緊嘅係入閘問題.
而特朗普在真普選制度下已經順利入閘.

引用:
原帖由 突擊豉油高達 於 2016-7-22 03:41 PM 發表

突擊豉油高達, 以你所知,美國是一人一票真普選總統嗎?

引用:
原帖由 突擊豉油高達 於 2016-7-22 04:11 PM 發表

呵呵,咁作為一個中國人,我絕對支持美國繼續行呢套,佢肯改,我咪冇得睇美國人街頭槍戰,自己人同自己人互淝囉,so,支持美帝
仲有普普既政綱,我絕對支持,so,普普加油

美國和墨西哥不是“一國”,起圍牆合理.....

至於150不是難民,有法律依據,詳情可咨詢公文黨大律師

在墨西哥與美國邊境興建圍牆的問題上,新墨西哥州的居民有極之強烈的反對意見,甚至有脫離美國並重回墨西哥的聲音冒起。事實上,
美國自由黨提名了前新墨西哥州長強森參選總統,正是以此為主打的議題之一,大有勝算!

引用:

你傻完未呀?
老美兩黨輪替執政, 兩黨都是身在建制內, 何來反建制? 現時總統產生既方法, 就是在建制內的規則

政策方向不同, 不代表反建制, 亦不代表這個制度是否真普通制度

如果有美國人提出, 公民提名, 然後一人一票選總統, 就真係反建制, 真普選啦

引用:
原帖由 突擊豉油高達 於 2016-7-22 04:11 PM 發表

請樓主講下,共和黨是用怎樣的真普選制度送特朗普入閘?

•         公民提名?
  •         共和黨所有會員一人一票?
  •         共和黨高層的小圈子選舉?

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2016-7-22 04:59 PM 發表

你傻完未呀?
老美兩黨輪替執政, 兩黨都是身在建制內, 何來反建制? 現時總統產生既方法, 就是在建制內的規則

政策方向不同, 不代表反建制, 亦不代表這個制度是否真普通制度

如果有美國人提出, 公民提名, 然後 ...
又扮傻.

E+係共和黨內部都反對特朗普, 不過礙於選民支持佢, 冇辦法唔俾佢上.

連帝國總統都唔係一人一票選啦,賤種廢柴黃絲狗竟然受?

引用:
原帖由 突擊豉油高達 於 2016-7-22 05:47 PM 發表

又扮傻.

E+係共和黨內部都反對特朗普, 不過礙於選民支持佢, 冇辦法唔俾佢上.
E+建制內部都反對梁振英連任,不過礙於選民(如我)支持佢,冇辦法唔俾佢上,咁仲唔夠民主

引用:
原帖由 突擊豉油高達 於 2016-7-22 05:47 PM 發表

又扮傻.

話你天真都抬舉你,邊個話俾你知共和黨內部都反對特朗普,你知唔知而家連瑞安都係支持特朗普先生架!?共和黨內部反對佢既話,佢會攞到咁多黨代表票出選選總統!?

引用:
特朗普在輿論反對之下,仍能在黨內高票成為美國總統候選人
你都識講黨內啦.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]