• 瀏覽: 299,866
  • 回覆: 65
  • 追帖: 3
香港人當兵 唔一定壞事 訓練體格 服從命令
但香港鬆散的規則 令其很難做到

至於資源問題 搶自己資源等問題

樓主還是看回歷史
社會不是單單以實力去決定一切 仲有好多潛規則在其中

97,sars 樓主先頂多10 yrs old, 識得為國家集團驕傲? 這都幾違反心理學

引用:
原帖由 tearstream 於 2016-7-21 04:04 PM 發表
>如果香港的男孩子當兵保護香港,我寧願香港屬於中國的一個城市

有很多小國是沒有軍隊的, 因為根本沒有需要
只需警察維持治安
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%B2%92%E6%9C%89%E8%BB%8D%E9%9A%8A%E7%9A%84%E5 ...
有很多小國是沒有軍隊的, 因為根本沒有需要
->首先,香港獨立可以冇軍隊嗎?你認為而家香港獨立中國唔會軍事威脅香港嗎?如果係咁,台灣既軍事開支就唔洗咁多

但如果去到生活層面, 例如買奶粉, 例如去看病, 有時真的會因為人太多而未能即時得到所需
->我生活係香港咁耐,冇咩日常用品係未能得到所需,特別而家網購發逹,好多野根本上網就買到右(講真,我而家由零食,沖涼,衫....全部網購),你話未能即時,係,要等,但外國網訂返黎HK常常都係一星期左右,只要買定先,唔係問題
->奶粉,根本奶粉本係夠供應,只係之前供應制造缺貨危機,所以而家奶粉問題又冇人講
->看病,根本背後好多問題,例如唔夠醫生,但醫改想增加醫生加數量改善,但又有人阻住唔畀通過,濫用急診服務,根本所謂既本地人都係咁,唔關內地人同新移民事

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2016-7-23 08:49 AM 發表
97,sars 樓主先頂多10 yrs old, 識得為國家集團驕傲? 這都幾違反心理學

首先,我唔介意/承認係中國人,唔等如要為此身分感驕傲,但我承認我並不為此身份感可恥
我感驕傲我的是我身為香港人既身份,但有感這身份值得自豪既豪地方逐漸失去,才感痛心

其次,我對心理學頗感興趣,請問我違反我那個心理學的理論?

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2016-7-23 08:39 AM 發表
香港人當兵 唔一定壞事 訓練體格 服從命令
但香港鬆散的規則 令其很難做到

至於資源問題 搶自己資源等問題

樓主還是看回歷史

http://i.discuss.com.hk ...
樓主還是看回歷史
->請問可提供一些例子給我參考嗎?

引用:
原帖由 buluku 於 2016-7-23 11:01 AM 發表
樓主還是看回歷史
->請問可提供一些例子給我參考嗎?
從貿易到醫療 再到職業 運動跑步 都有標準

不是選最好就有最佳效果

否則一開始 工業弱國市場就袂工業強國入侵 資源全控制在工業強國手上

正如香港 如果全部或多於一半大陸生 香港就業市場將會完全受制大陸

佢放多人少人 會影響勞動價值

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2016-7-23 12:23 PM 發表

不是選最好就有最佳效果

否則一開始 工業弱國市場就袂工業強國入侵 資源全控制在工業強國手上

正如香港 如果全部或多於一半大陸生 香港就業市場將會完全受制大陸

佢 ...
不是選最好就有最佳效果
->這不正是證明以實力去決定一切?

點解工業弱國市場就袂工業強國入侵?正是因為工業強國實力比較強

如果全部或多於一半大陸生 香港就業市場將會完全受制大陸
->但如果所有管理層或領導層都係HK人,都唔會完全受制大陸

而家實力去決定一切既問題唔係中港既問題,係全球化既問題
當香港人實力變弱,唔會係內地人侵入HK,代替HK人,而係企業索性CLOSE左香港,去其他地方開過

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2016-7-23 12:23 PM 發表

不是選最好就有最佳效果

佢 ...
如果全部或多於一半大陸生 香港就業市場將會完全受制大陸--> 這個正正是香港年輕人的問題!眼光只著重於眼前的一畝三分地!在打開市場迎入大陸人的同時,香港人難道就不能走出去嗎?
放眼世界,美國的年輕人十八歲中學畢業後,就會開始離開家鄉,到不同的州讀書,工作!去尋找更好的前程!同樣地,中國的年輕人也不介意到不同的省份讀書,工作!
對他們來說,國家很大,機會很多!不出去闖闖,有負少年頭!
但這種觀念很少在香港的年輕人身上找到!好像離開香港,就失去了保護一樣!眼光是狹窄的!現時提倡的是龜縮在自已的世界裡,不走出去,也不讓別人進來!好像這就仍然是那個天下最大的孩子王!
別說溶入一路一帶尋找機遇,就是走出去溶入中國都辦不到!可惜了這幾十年來國家的發展!

引用:
原帖由 buluku 於 2016-7-23 12:51 PM 發表

不是選最好就有最佳效果
->這不正是證明以實力去決定一切?

點解工業弱國市場就袂工業強國入侵?正是因為工業強國實力比較強

如果全部或多於一半大陸生 香港就業市場將會完全受制大陸
->但如果所有管理層 ...
如果你有留意08年打後 反全球化已成了一股新勢力
因全球化下各國互相依賴得非常嚴重

管理層是香港? 好笑
大陸的資本累積 跟本不是香港可比
當別人牙力比你大 你就受制於人

這世界遊戲是零和…… 按這區某著名會員說

香港要突出 不是搞多次六十年代的勞力集中 廉價成本 依賴勤力就得
科技改變 好多香港人係睇唔到
而家你仲可以copy李生果套?

引用:
原帖由 shi410 於 2016-7-23 02:15 PM 發表

如果全部或多於一半大陸生 香港就業市場將會完全受制大陸--> 這個正正是香港年輕人的問題!眼光只著重於眼前的一畝三分地!在打開市場迎入大陸人的同時,香港人難道就不能走出去嗎?
放眼世界,美國的年輕人十八歲中 ...
大陸這套規則 思維方法唔同香港
香港係已高度發展城市 大部分人以穩定為重

你去走一些不慨定道路 如working holiday 也已被定格做廢青

一帶一路 基本上係保險佬sell保險基金
你講機遇機遇 但有幾多中國人係了解土耳其 伊朗歷史文化?

人家是連死都不怕的民族 佢地有阿拉真神 有濃厚戰爭歷史 同中國d順民唔夾

更重要 d官員子女 或者香港名校家長 會唔會比子女去伊朗讀書先

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2016-7-23 08:36 PM 發表

如果你有留意08年打後 反全球化已成了一股新勢力
因全球化下各國互相依賴得非常嚴重

管理層是香港? 好笑
當別人牙力比你大 你就受制於人

這世界遊戲是零和…… 按這區某著名會 ...
->你講得出e句,好明顯你認同內地比香港實力雄厚,但我覺得你低估左香港既能力

反全球化
->你以為內地人唔黎香港你就唔驚有人同你搶飯碗?你唔進步,全世界既人都同你爭緊。香港買A貨品貴,就算我係香港人,我都可以去美國買A貨品返黎,你以為你既competition只係留於香港嗎?其實全世界都同你爭緊。但同時間,你做得比美國好,分分鐘可以佔據埋美國市場。所以我話:實力先係最重要
->如何反?香港獨立然後封城唔畀外來野引入?你身上有咩係來自香港既?記住香港本身農牧業佔好少,就算每日冇單程証人入黎,香港依然地少人多,香港可以自給自足嗎?

引用:
原帖由 buluku 於 2016-7-23 09:06 PM 發表

->你講得出e句,好明顯你認同內地比香港實力雄厚,但我覺得你低估左香港既能力

反全球化
->你以為內地人唔黎香港你就唔驚有人同你搶飯碗?你唔進步,全世界既人都同你爭緊。香港 ...
邏輯上 反全球化意思不是返回中古時期 而係反對沒有限制的貿易來往

美國 歐洲仲係對好多貨品有重額關稅 按自由經濟原則 國與國之間係無貿易壁壘才是 為何? 因國家們深知戰略因素重要

中國wto仲有好多地方 答應開放而未開放

一時之得益可令行業主動權失去
唔知樓主是否大學生 係醫生 工程等 香港本地生和外地係2種不同對待

你大可大條道理說 你是害怕競爭 先唔敢引入大陸人
但事實上 不怕競爭的 不少 但無輪如何 結果是輸的局面 人多價賤 穀物多傷農

香港話要做番農業自給自足 係少數同不可行

香港也是自由城市 可進入進出
但即使如此 不是什麼管制都無

要清楚自己的定位 當年鄧小平收香港是因為香港可以夾係2大陣營之間下 互通網絡

這點無左 香港本質玩完

太親中或親西都係死路

其實經過20世紀後期 非政治 經濟地想 (老實說 我無見後生這想思考)

人類是否想過更好生活?
科技能否使人能在工作 生活中取得平衡 有更好quality of life

人要做生做死 每日工作 國家賺外匯 經濟好的目的 或者前景係乜

不就是想更好生活 嗎?

結果
人的競爭 國家競爭 到頭來苦了競爭者 把勞動工資壓低 提高企業利潤

人們討厭飯來張口 也討厭做到死也不能擁有優質生活

那如何的社會才能滿足大眾?

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2016-7-23 09:24 PM 發表

邏輯上 反全球化意思不是返回中古時期 而係反對沒有限制的貿易來往

美國 歐洲仲係對好多貨品有重額關稅 按自由經濟原則 國與國之間係無貿易壁壘才是 為何? 因國家們深知戰略因素重要

中國wto仲有好多地方 答應 ...
管制係好定唔好呢?我有保留
自由既貿易令我地,身為消費者,享受最好既品質,最低廉既價錢,但同樣地,我地都係競爭者,要suffer你講既問題

香港做咁多管制又是否真係對香港好?香港有一個好大既優勢係低稅率,貿易自由,先吸引咁多公司黎香港做生意。為左保障自己而設立咁多限制令自己本身優勢失去,會唔會令香港失去更多?

好同意你講香港既角色,但事實上,中國靠自己能力愈來愈唔洗香港做中間人,都能與西方合作,即係就算香港咩都唔做,維持現狀,價值都逐漸失去,咁而家既香港,係咪時候應該重新思索自己立場,角色?

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2016-7-23 09:36 PM 發表
其實經過20世紀後期 非政治 經濟地想 (老實說 我無見後生這想思考)

人類是否想過更好生活?
科技能否使人能在工作 生活中取得平衡 有更好quality of life

人要做生做死 每日工作 國家賺外匯 經濟好的目的 或者前景 ...
你e個問題好哲學層面
可能離題,但我想講下我自己既立場
所謂quality of life,其實係知足常樂,即係唔在於物質上,生活上係點,而係你個心是否感到滿足
你可能覺得有d人,好有錢,但做到死,quality of life is low,但可能佢係工作狂,其實佢好開心,佢唔覺自己quality of life is low

對我而言,要做到滿足,第一樣係接受,特別係身份問題,因為e樣係改變唔到,如果我身為中國人,但我唔認,永遠都有個結係到,滿足唔到,或者咁,我滿足,自己身份問題d咁minor問題我唔care,咩身份都冇所謂

我建議你放e個topic去哲學區

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]