• 瀏覽: 299,926
  • 回覆: 65
  • 追帖: 3
好文章, 支持樓主!

其實香港人口來源一向很依賴內地,為何60-80年代排外情況輕得多(仍有,否則沒有阿燦,大圈,表叔之類稱呼)? 一是因為那時英政府對新移民狠心的多,福利很少,二是那時多勞力工作,一+二變成新移民被迫自力更新提供必要的勞動力;只能怪特區政府好心加無奈對新移民提供太多幫助,令他們有較易爭搶本地資源的機會…當然,傳媒煽風點火亦影響深刻.

吊!成班移民講野叫理性、慢慢吹啦,對唔住,我入錯黎!

引用:
原帖由 buluku 於 2016-7-15 02:21 AM 發表
中學時,我只認同自己是香港人,但這幾年間,香港發生不少大事件,我身上亦發生不少大大小小事件。現在我認為我是中國人,也是香港人。就像一個上海人,他同是中國人一樣,只是國家和城市層次的問題。

我接受香港絕不是一 ...
同意

少不更事,只睇到表面。
你今日能享有比大陸人更多的自由和自主。
就係因為你上一代唔係中共人。
今日大陸得以發展全靠鄧先帝英明,捨棄共產,全力走資,以香港為藍本。
香港有民主國家的傳統和價值觀。這是大陸所缺乏的。經濟發展換來了財富但換不到尊嚴。這正是大陸人有錢有權但還要外國護照的原因。

[ 本帖最後由 pp49pp 於 2017-1-1 04:36 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

如果淨係從現實經濟角度出發 根本不會看到中港矛盾主因

引用:
原帖由 Iamshameless 於 2016-11-9 09:39 AM 發表
其實香港人口來源一向很依賴內地,為何60-80年代排外情況輕得多(仍有,否則沒有阿燦,大圈,表叔之類稱呼)? 一是因為那時英政府對新移民狠心的多,福利很少,二是那時多勞力工作,一+二變成新移民被迫自力更新提供必 ...
同意

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-1-1 04:35 PM 發表
少不更事,只睇到表面。
今日大陸得以發展全靠鄧先帝英明,捨棄共產,全力走資,以香港為藍本。
香港有民主國家的傳統和價值觀。這是大陸所缺乏的 ...
首先,中國人不代表中共人,中國人亦不代表永遠認同中國政府所有事
中國既發展濟後了很多年,我想原因不只因為共產黨執政,中國發展濟後應該由清末開始
近年的經濟快速增長只是追回幾十年的濟後
可是追回經濟遠比比追回人的素質容易,香港人以前也是喜歡隨地吐痰,直至肺癆肆虐,香港人才慢慢改變
我們視內地人不文明的行為是因為他們還需要更多時間改善

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-1-1 04:35 PM 發表
少不更事,只睇到表面。
香港有民主國家的傳統和價值觀。這是大陸所缺乏的 ...
以香港為藍本?
講出黎唔怕俾人笑, 香港以前有鐵路工業? 有佔上全球一半生產力的鋼鐵廠? 有第四代戰機工業? 有造十萬噸級船塢? 有全球定位衛星科技? 有導彈學? 農業?

香港? 得地產、金融同其他服務業 - 自立國起這些都給中共壓住, 以免國民炒賣成風。以香港為藍本? 笑死人。

引用:
原帖由 Doraemonlam 於 2017-1-12 12:45 AM 發表

以香港為藍本?
講出黎唔怕俾人笑, 香港以前有鐵路工業? 有佔上全球一半生產力的鋼鐵廠? 有第四代戰機工業? 有造十萬噸級船塢? 有全球定位衛星科技? 有導彈學? 農業?

香港? 得地產、金融同其他服務業 - 自 ...
你知唔知經濟特區點嚟呀!
你知唔知邊個話要打造幾個香港呀!
你知唔知早期上大陸設廠係乜野人呀!
你唔識野就學吓啦。
比人笑係你呀!

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-1-12 06:36 AM 發表
你知唔知經濟特區點嚟呀!
你知唔知邊個話要打造幾個香港呀!
你知唔知早期上大陸設廠係乜野人呀!
你唔識野就學吓啦。
比人笑係你呀!
唔好迴避問題, 今日中國人的成就, 包括「鐵路工業? 有佔上全球一半生產力的鋼鐵廠? 有第四代戰機工業? 有造十萬噸級船塢? 有全球定位衛星科技? 有導彈學? 農業? 」是拿什麼作藍本?

引用:
原帖由 Doraemonlam 於 2017-1-12 07:15 AM 發表

唔好迴避問題, 今日中國人的成就, 包括「鐵路工業? 有佔上全球一半生產力的鋼鐵廠? 有第四代戰機工業? 有造十萬噸級船塢? 有全球定位衛星科技? 有導彈學? 農業? 」是拿什麼作藍本?
藍本,唔係指起鐵路煉鋼呀!
整體經濟呀!
你仲唔係婦孺之見。
你連經濟係乜都唔知呀!
鄧先帝前中國經濟係點你清唔清楚呀!

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-1-12 07:20 AM 發表
藍本,唔係指起鐵路煉鋼呀!
整體經濟呀!
你仲唔係婦孺之見。
你連經濟係乜都唔知呀!
鄧先帝前中國經濟係點你清唔清楚呀!
中國整體經濟就是靠第一第二產業托起來的。香港哪來的第一第二產業作藍本?

鄧公1989年說的:「我過去說過要再造幾個‘香港’,就是說我們要開放...」重點是開放, 而當年第一個經濟特區於1980年時一開始搞的是輕工業和旅遊業。但你說:「今日大陸得以發展...」今日的大陸可不再是靠輕工業和旅遊業。今日的中國的強大是靠領先全球重工和軍工業。

我再問你, 今日大陸的重工軍工的發展, 是以誰作藍本?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]