• 瀏覽: 6,823
  • 回覆: 63
引用:
原帖由 殺意隆 於 2016-6-28 01:31 PM 發表

的確是 DC-9 的整體設計,是 90 年代後期由美國道格買入的,當然航電都是新的,不過也是外購貨 Rockwells 的產品。機翼的確是烏克蘭設計,不過應該是在中國生產組裝吧。
飛機外形大同小異,英國的三义戟波音的727也是這種布局,只是引擎布局有分別,波音收購MD之後,B717絕對相信是DC9的升級版,但中國曾經購入大量三义戟及為麥杜組裝相同格局的MD80,相信中國有足夠技術和經驗自行設計ARJ21。如果中國已向美國購買了DC9設計,機翼不是飛機一部分嗎?為何機翼又要向烏克蘭購買?又要在中國生產,看來是不能承立。

為買家增強信心當然引擎及航電購買最先進是有必要。

引用:
原帖由 天拿水 於 2016-6-28 02:05 PM 發表
挑…仲已為架飛機大陸自主研發出來!
仲等我哪哪林開心到打個飛機先,
點知原來引擎同美國佬買,大陸已家梗有錢,又乜野做唔到出來,其實成架飛機有邊忽重要零件係大陸生產出來?

http://n2.hk/d/images/r1 ...
Airbus Boeing 自己也不生產引擎。

正式量產供應中國民航市場

引用:
原帖由 天拿水 於 2016-6-28 02:07 PM 發表

你講到大陸出產D引擎及航電好似好差梗樣…

中國還未有生產民航機引擎,戰鬥機航電系統先進。

引用:
原帖由 天拿水 於 2016-6-28 14:05 發表
挑…仲已為架飛機大陸自主研發出來!
仲等我哪哪林開心到打個飛機先,
點知原來引擎同美國佬買,大陸已家梗有錢,又乜野做唔到出來,其實成架飛機有邊忽重要零件係大陸生產出來?

http://n2.hk/d/images/r1 ...
其實有乜問題呢?空中巴士同波音都主力用勞斯萊斯引擎,英國貨

如果要追上人哋,首先就要學,買現成技術返嚟係最方便,個問題係,淨係識買,定係當中學習,加新自己研發,中國而家就做緊呢樣嘢嘞。

戰後的日本,之後的台灣,韓國,全部都經歷過呢個階段,當年日本產品係唔耐用見稱。

起碼就係一樣嘢,俾晒所有嘢你,你都要做到架飛機出嚟

引用:
原帖由 殺意隆 於 2016-6-28 15:19 發表

美國波音飛機係可以用惠普、通用或勞斯萊斯,747-400 就是用奇異 (美國野),787 就是奇異或 RR,佢設計直情係可以在不改動界面的情況下地勤都可以換唔同牌子發動機入去,而 737 主力是通用的引擎。反而空巴就真係 ...
So?

個重點係做飛機唔一定要自己做埋引擎。

要挑剔總有東西可以挑剔到,但係挑剔的意義何在?

未做到民航機之前,又話無能力做民航機,到做到一架出嚟,又話唔係全部用自己部件,又話唔夠波音同空巴先進。

識睇,就見到中國一路係度進步緊

引用:
原帖由 殺意隆 於 2016-6-28 02:12 PM 發表

From 維基 about DC-9:
DC-9是道格拉斯公司在1960年代研發出來的雙渦輪引擎民航機,是為了與波音727抗衡而製造的,短航程、單層、單走道。其最大的特點就是後掛式雙渦輪風扇發動機以及T型尾翼(俗稱「T尾」)。 ...
道格拉斯和之後的麥當奴道格拉斯一直被波音㩒住打,最後還彼併購,即是MD飛機始終不及Boeing 飛機,但 boeing 又被 Airbus㩒住打,同形機如A320vsB737 A350vsB787 A380vs B747,airbus全勝,只有B777沒有相同對手仍佔一定市場。

Arj21對手只有B717,這款機市場需求不多,但對手也不多,希望中國能在這市場打出生路。

引用:
原帖由 殺意隆 於 2016-6-28 03:50 PM 發表

我無挑剔到喎,世界上唔係咁多國家有如此的整合能力,只是以事論事而已,唔好成日以為人地出文就一定要歸邊咁討厭。我目光不是 ARJ21,係 C919 :-) ~
用什麼公司的引擎主要是買家航空公司選擇,不是硬性規定,英航的美制機隊全用RR,airbus 飛機也有很多用G E及P W

ARJ21有改軍用潛力嗎?

領導不會坐的飛機

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]