• 瀏覽: 1,678
  • 回覆: 13
蔡英文當選「總統」後,北京就不斷警告如果不承認「九二共識」、「一中原則」,兩岸關係就會生大變,就會「地動山搖」。北京視「九二共識」為兩岸發展和平關係的政治基礎,這個基礎不容有任何損害。

五二○就職演說,蔡英文到底不理北京警告,拒認「九二共識」,而是玩了一大套文字遊戲,企圖糊弄北京。與此同時,蔡政府還不斷搞出內外動作,且挑釁北京,製造緊張。例如,文的方面,他們在教科書中進一步宣揚、灌輸「台獨」;武的方面,蔡英文以「三軍總司令」視察台灣海陸空三軍,聲言「加強國防」,暗指要抵抗北京的軍事威脅,台國防部官員在美國參議院軍事委員會主席訪台後,立刻宣稱下年度要狂加軍費百分之二十五,向美購買先進武器。外交方面,蔡英文出訪巴拿馬,過境美國時與美國參議員會晤,在僑界晚宴上發表演說,聲稱今次出訪是踏實外交,要腳踏實地往目標前進。

所有這些都是在挑釁北京,挑釁「九二共識」基礎上的兩岸關係。北京終於不能再等,採取反制措施。日前國台辦發言人回應押送台灣在柬埔寨電訊詐騙犯回國時明確表示,五月二十日後,因台灣方面未能確認「九二共識」這一體現「一個中國」原則的共同政治基礎,兩岸聯繫溝通機制已經停擺。

北京開始出手,「兌現」警告。不過,估計蔡政府不會「當回事」。事實上,蔡英文、民進黨在打定主意不承認「九二共識」,北京一再發出嚴正警告之時,就已反覆推演、預測北京會有甚麼「打壓手法」,台灣的「抗壓」、抗「地動山搖」能到甚麼程度,今天的「溝通機制停擺」恐怕只是毛毛雨而已。可見,台灣方面已做好準備,北京又必須出手且要把行動升級到「地動山搖」的地步,兩岸關係將走向緊張和危險也。http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/comme ... 0628_00832_001.html台總統自私地押上全國命運賭了一舖大小買神州只敢說不敢動武

你算吧啦
你以為台聯真係想台獨??
實際上佢哋唔想俾年輕一代去揾人仔

台灣不自量力,以卵擊石!

引用:
原帖由 SkyBlue2046 於 2016-6-28 10:17 AM 發表
台灣不自量力,以卵擊石!
一直都係"不統不獨不武"原則,
只不過係中共忽然改變態度,
將"中華民國"同"青天白日滿地紅"旗都講成係台獨然後喊打喊殺,
台灣只不過係唔驚你恐嚇不就範而已.

換了我係小英 , 我亦會近似態度 .  (當然前題係 - 我是綠營)

其實兩岸關係 , 只係一場 [政治對奕] , 講求既係 , 取得利益最大化 .
綠營做既, 除左係令台灣民眾支持 , 同時亦可以試 北京既底線 .
只要不發生軍事衝突 , 對台灣不是壞事 !

可以在底線之內 , 尋求更大既國際空間 . 亦同時加重 台灣既籌碼 .
又可以不失 台灣民眾既支持 . 這步棋 , 只要小心握拿 (不玩過火)
嬴多輸小 .

引用:
原帖由 OOMAN 於 2016-6-28 11:33 AM 發表
換了我係小英 , 我亦會近似態度 .  (當然前題係 - 我是綠營)

其實兩岸關係 , 只係一場 [政治對奕] , 講求既係 , 取得利益最大化 .
綠營做既, 除左係令台灣民眾支持 , 同時亦可以試 北京既底線 .
只要不發生軍 ...
目前大陸實質採用GE係類似"經濟制裁"方式,
視乎台灣人諗法會有兩種可能效果:

1. 覺得唔可以無左"中共阿爺"而就範;

2. 印證左之前大陸示好GE所謂合作都只係作為要脅手段.

蔡英文表態實際都要建基於民意, 所以應該大致係第2點.

我覺得大陸而家有更大的一帶一路搞,呆灣?放埋箱底吾理就得了。話之你呆灣大吵大鬧,當你透明,你呆灣有幾多斤兩?咪由你自high 咯

空心菜雞旦撞石頭,共軍現在只用經濟,外交封鎖你,睇下你點應對

阿爺容忍係有限度架,香港係咁,呆灣又係咁,食碗面反碗底,就算唔打經濟上都可以慢慢陰死你!!

引用:
原帖由 花寶多小強 於 2016-6-28 12:18 PM 發表
我覺得大陸而家有更大的一帶一路搞,呆灣?放埋箱底吾理就得了。話之你呆灣大吵大鬧,當你透明,你呆灣有幾多斤兩?咪由你自high 咯

唔會, 台獨唔洗真搞, 想下都超越中共底線.
制衡台灣會一步一步加深, 直至台灣人打消念頭.

繼「英」國卡梅倫玩公投玩大咗後,
另一個「英」可能又想玩大啲去試底線,
兩個「英」都有機會一齊柒出過未來!

小英的支持者是反中台獨的綠營,上台就要對現台獨

同大陸反面是必然的,唔係點向選民交待?

之後就派福利,加軍費(保護費),唔知玩到幾耐。

引用:
原帖由 瘋狂樂曲 於 2016-6-28 01:14 AM 發表
你算吧啦
你以為台聯真係想台獨??
實際上佢哋唔想俾年輕一代去揾人仔
班綠營大佬個個唔係自己就係親戚係大陸有生意,搞台獨?撈政治本錢爭選票就真

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]