• 瀏覽: 25,413
  • 回覆: 180
  • 追帖: 3
http://news.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20160627/s00002/1466964066275

九龍灣迷你倉「長命火」大致撲熄,肇事的淘大工業村仍需封閉。由消防處領導的跨部門專案組昨日首次進入火場勘察,最快今日開始蒐證,由東九龍總區重案組接手調查。據了解,警方初步懷疑火警與漏電有關,會聯同機電工程署調查,而消防昨在工業村的3樓及4樓發現300支易燃物品及危險品,包括風煤樽、氧氣樽、殺蟲水及噴髮膠。火場內一片凌亂,天花剝落至鋼筋外露,地板被燒至龜裂。屋宇署表示,視察過大廈2至6樓後,沒有跡象顯示樓宇結構有倒塌危險。

係囉...由得佢燒囉....燒爆晒呢D樽,層樓冧左大家一齊死...班鍵盤友到時又搬龍門架啦.......

過量危險品唔存放係危險品倉庫, 擺迷你倉。走精面,鑽法律嚹,高尚香港人類核心價值。

300支易燃物品及危險品..應該超出非危險品倉總豁免量....

唔怪之得「公共專業反政府聯盟」要消防人員立即停止救火,原來身有💩屎。

引用:
原帖由 FX2036 於 2016-6-27 07:53 AM 發表
唔怪之得「公共專業反政府聯盟」要消防人員立即停止救火,原來身有💩屎。
呢的仆街,逢政府必反。 政府唔比佢地擺, 又話政府越權執法,即刻向假髮申請“屍法復核”,推翻政府決策;
政府唔理,又賴政府無能。

呢d仆街背後,全部係泛民港獨。

引用:
原帖由 FX2036 於 2016-6-27 07:53 AM 發表
唔怪之得「公共專業反政府聯盟」要消防人員立即停止救火,原來身有屎。
唔講得呢個粉皮,叫佢入去現場睇下囉......

道道都有喇香港地有咩做唔出

引用:
原帖由 巴巴先生 於 27/6/2016 07:24 發表
http://news.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20160627/s00002/1466964066275

九龍灣迷你倉「長命火」大致撲熄,肇事的淘大工業村仍需封閉。由消防處領導的跨部門專案組昨日首次進入火場勘察,最快今日 ...
個d話唔應該入去救火既
自己睇下
入去其實無人估到個情況
變化萬千

做得消防員
基本上接受好多好多訓練
亦都好有勇氣去接受呢個工作
唔好講到人地貪生怕死

去飲唔找數
簽悔過書
但無悔意
示威帶口罩
舉手踢人
呢d至係懦夫

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2016-6-27 08:48 AM 發表

唔講得呢個粉皮,叫佢入去現場睇下囉......
嚟廣得用佢嘅c眼通睇,幾鬼厲害啊。

300支易燃物品及危險品存放在迷你會倉
實在是想害死人

公文袋真係好毒咖。

改名叫危險品倉把拉

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2016-6-27 07:24 AM 發表

九龍灣迷你倉「長命火」大致撲熄,肇事的淘大工業村仍需封閉。由消防處領導的跨部門專案組昨日首次進入火場勘察,最快今日 ...
其實咁熱都唔爆算是奇蹟,
消防員抺一額汗了.

一個單位不可儲存多於5個壓縮氣樽;而第五類危險品為發出易着火蒸氣的物質,包括石油氣、天拿水、電油、火水等,一個單位不可儲存多於20公升的第五類危險品。違規者最多可被罰款5000元及入獄兩個月。

再想想先,其實有一半即日常生活大家有用,石油氣仔、天拿水、電油、火水,油油抹野剩下,只不過大家放了入倉今次集中一倉出事,如果家家戶樣樣有一小支有家,未必火勢小過淘大,住宅放危險品要不要管制,索性禁買尼D危險品,雖然不方便但安全

屋企不打邊爐,出街去打邊爐,屋企無石油氣仔,大家安全?

天拿水要成一公升金屬罐買,用剩交比當局處理

有無可能?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]