• 瀏覽: 13,268
  • 回覆: 195
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 erickiki 於 2016-6-27 12:25 PM 發表
中國邊個將領講過用核武?
講到話用核武兇人,係呢個世界有美國做代表喎,你咪屈得就屈先得架
中國16日公布國防白皮書,解放軍少將羅援表示,白皮書的對敵核反擊程序,體驗了中國「不首先使用核武器」的一貫原則,但一旦中國安全、核心利益受到根本性危害,「核武也是我們的選項之一」。

引用:
原帖由 多明戈 於 2016-6-27 12:30 PM 發表

中國16日公布國防白皮書,解放軍少將羅援表示,白皮書的對敵核反擊程序,體驗了中國「不首先使用核武器」的一貫原則,但一旦中國安全、核心利益受到根本性危害,「核武也是我們的選項之一」。
就一個將領講下就做標題黨,好無唔好咁做新聞呢師兄?

咁樣會令閣下係軍板被大家標籤

引用:
原帖由 多明戈 於 2016-6-27 12:30 PM 發表

你都識講只係選項之一啦,咁就唔係淨係核武核武啦
整得核武出黎,自然係其中一個手段,係用呢個手段之前,仲有好多選項,不過你平時睇野淨係識睇埋一邊,當然淨係睇到中國得核武一個手段囉

引用:
原帖由 erickiki 於 2016-6-27 12:39 PM 發表
就一個將領講下就做標題黨,好無唔好咁做新聞呢師兄?
咁樣會令閣下係軍板被大家標籤
大陸佬本來就唔只係"中國將領",
網上的確係有唔少大陸佬講類似說話,
佢硬問我"中國將領"本身已經係偷換概念,
不過我都搵到黎答咁解, 之後就輪到你搬龍門了,
原來羅援唔係中國將領? 佢無講過果番話?
你唔夠講就用乜野"大家標籤"去恐嚇人我都唔驚,
(就好似大陸佬同北韓佬恐嚇人用核武一樣)

引用:
原帖由 多明戈 於 2016-6-27 12:44 PM 發表

大陸佬本來就唔只係"中國將領",
網上的確係有唔少大陸佬講類似說話,
佢硬問我"中國將領"本身已經係偷換概念,
不過我都搵到黎答咁解, 之後就輪到你搬龍門了,
原來羅援唔係中國將領? 佢無講過果番話?
你唔夠講 ...
都話你睇野睇埋一邊啦,你呢個“網民上心症”又發作喇

引用:
原帖由 芽菜子 於 2016-6-27 12:44 PM 發表
你都識講只係選項之一啦,咁就唔係淨係核武核武啦
整得核武出黎,自然係其中一個手段,係用呢個手段之前,仲有好多選項,不過你平時睇野淨係識睇埋一邊,當然淨係睇到中國得核武一個手段囉
htt ...
錯, 我一向都係鼓吹核武唔係解決辦法,
只能牽制令其他擁核國都唔敢輕易首先使用,
只不過咁樣一來傾落去就得出"中國並非必勝"結果,
佢地先會講出一旦敢打贏中國中國就會用核武說話.

引用:
原帖由 芽菜子 於 2016-6-27 12:49 PM 發表
都話你睇野睇埋一邊啦,你呢個“網民上心症”又發作喇
咁佢係先問我"哪一中國將領"我先答個喎,
我答左你又轉移話題仲反咬我一啖,
咁樣分工合作就係你地手段?

引用:
原帖由 多明戈 於 2016-6-27 12:50 PM 發表

錯, 我一向都係鼓吹核武唔係解決辦法,
只能牽制令其他擁核國都唔敢輕易首先使用,
只不過咁樣一來傾落去就得出"中國並非必勝"結果,
佢地先會講出一旦敢打贏中國中國就會用核武說話.
呢個我可以答你係現實,中國戰敗都唔用核武,咁整黎做乜?
戰敗之前,相信已經用完所有手段,既然所有手段都用完,唔用核武,不如你話我知用乜好?

引用:
原帖由 多明戈 於 2016-6-27 12:52 PM 發表

咁佢係先問我"哪一中國將領"我先答個喎,
我答左你又轉移話題仲反咬我一啖,
咁樣分工合作就係你地手段?
係我地分工合作定係你既論述路人皆插呢?

引用:
原帖由 芽菜子 於 2016-6-27 12:52 PM 發表
呢個我可以答你係現實,中國戰敗都唔用核武,咁整黎做乜?
戰敗之前,相信已經用完所有手段,既然所有手段都用完,唔用核武,不如你話我知用乜好?
連你自己都咁講啦, 你仲好意思東拉西扯同佢地分工合作攻擊我?
點解整左就一定要用? "牽制人地唔敢首先用"呢個作用仲唔夠大嗎?

如果係本身已經係核戰, 咁雙方用盡手上所有核武都算無可厚非,
但你係講緊常規戰戰敗已經想一拍兩散,
中共打輸仗點解要搵咁多自己同他國百姓陪葬?

引用:
原帖由 多明戈 於 2016-6-27 12:58 PM 發表

連你自己都咁講啦, 你仲好意思東拉西扯同佢地分工合作攻擊我?
點解整左就一定要用? "牽制人地唔敢首先用"呢個作用仲唔夠大嗎?

如果係本身已經係核戰, 咁雙方用盡手上所有核武都算無可厚非,
但你係講緊常規戰 ...
真心俾你笑死,問我點解要搵其他國民陪葬
阿生,中國講明唔開第一槍,換言之係有國家唔理自己國民生死撩鬼攞命開拖先,你叫中國唔好用核武,不如你叫其他國家唔好開戰先得唔得啊?
中國人係咪要打不還手,為左世界和平,俾人滅族都唔好出聲先係最好啊

引用:
原帖由 Tokyohot888 於 2016-6-26 01:10 PM 發表
因為中美軍力相差太遠.....

睇完段片,你就知差幾遠..

https://www.youtube.com/watch?v=MmkMAEXEoy4
奴才又失憶, 當年係朝鮮美軍被共軍打到仆街的跪求停戰的事情, 又選擇性失憶

引用:
原帖由 多明戈 於 2016-6-27 12:21 發表

中共而家只不過係唔算不堪一擊而已,
話乜野"全部都係手下敗將"咪就係打口炮囉,
大陸佬只係識講"用核武用核武"其實即係自承唔用核武的話根本唔夠打.
講事實都係打口炮?

咁你數俾我睇下,中共立國之後,有同中國開過戰的國家,有邊個打嬴過解放軍?

韓戰,越戰,美軍輸兩次

中印邊境戰爭,印軍慘敗

中蘇珍寶島戰役,蘇軍又輸

懲越戰爭,越南又輸。

等等等等

引用:

哈哈
你又黎

請問有邊個擁核國家唔係咁?

引用:
原帖由 WesleySze 於 2016-6-27 01:39 PM 發表

講事實都係打口炮?

咁你數俾我睇下,中共立國之後,有同中國開過戰的國家,有邊個打嬴過解放軍?

韓戰,越戰,美軍輸兩次

中印邊境戰爭,印軍慘敗

中蘇珍寶島戰役,蘇軍又輸

懲越戰爭,越南又輸 ...
今非昔比, 仲用幾十年前戰爭比??  

仲要同你打地面泥漿??    講都比人笑死  空戰網戰星戰....

幾十年前用咩武器,今日用咩武器???

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]