• 瀏覽: 10,598
  • 回覆: 77
  • 追帖: 3
+7
我有位坐,身體安好,多數會讓座比老人家。
有次我內出血,睇完專科無幾日,只係外表睇唔出,搭地鐵時坐係普通座位靜靜地卒手機。有對長者入黎,我則邊有位年青人讓座比其中一位長者,跟住佢企係我前面,隻手伸到接近我個鼻既位置「嗒」咗幾下手指,問我︰「喂,識唔識讓位呀!」當時我無視佢,佢就再喂多幾下,我就望住佢搖一搖頭,之後佢大聲講︰「喱啲咪無家教囉」,攪到兩位長者都唔好意思。
所以我只會自己讓座,唔會做判官去要求人地讓座。更重要係不論是否關愛座,要求人地讓座係一種滋擾他人行為,可能違反港鐵附例。

引用:
原帖由 異域野性的老闆 於 2016-8-26 11:50 PM 發表

我有開聲,根本沒用
上網大大聲有何用

你只懂網絡欺凌

剛剛讓座給老人家。。。唔係坐關愛座都讓得既

不文明表現,我太太之前也遇到

引用:
原帖由 元朗梁大哥 於 2016-9-8 11:02 AM 發表
剛剛讓座給老人家。。。唔係坐關愛座都讓得既
個個這樣做,人間多D溫暖,少D冷漠,LIKE

你用緊咩電話定係特登影到咁

樓主呢種人先係最仆街。(未攪清楚件事,有冇開聲?有冇問人?人地唔可以真係有事?第三期絕症既樣同普通人都冇咩分別,知道嗎?

不怪,不怪!

其實人人都應該讓座,不單單關愛座

引用:
原帖由 joe^O^ 於 2016-9-17 01:38 PM 發表
樓主呢種人先係最仆街。(未攪清楚件事,有冇開聲?有冇問人?人地唔可以真係有事?第三期絕症既樣同普通人都冇咩分別,知道嗎?
我有開聲,只是這二人根本當你係透明,更何況如果做人做事,樣樣事都要人教,開聲,這樣做人根本同等沒腦

引用:
原帖由 鄭少蟹 於 2016-9-10 05:48 PM 發表
你用緊咩電話定係特登影到咁
平價電話

引用:
原帖由 異域野性的老闆 於 2016-6-9 05:09 PM 發表

怎解 ?我又不是藍屍或黃屍,只是路坐此車,看見這一男一女眼見著黃色衫的婆婆企系度,這一男一女仲坐系優先座,不讓座,還談笑風生。
將心比己,有感而發,並不關係到政治因素

http://i.discuss.co ...
黃絲思維,你唔同佢意見 = 藍絲,五毛,所以見怪不怪啦!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]