• 瀏覽: 74,006
  • 回覆: 532
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 CV16LN 於 2016-6-6 11:15 發表

樓主,你反緊既係Democracy,同「民主」完全冇關。

民主既原意應該係民之主,唔係民做主,嘻嘻。

可惜近代中國啲著名學者同思想家抄考同引入咗唔恰當既日式漢語,唉。

http://n2.hk/d/im ...
唔好意思,我的閱讀能力太差,睇唔明你噏乜?

引用:
原帖由 神經箭 於 2016-6-6 12:40 PM 發表

啱!點樣先正可以不做弱肉?

靠 “民主”得唔得?

弱肉強食這個大自然定律,是沒可能改變的,只有民主產生的法律,就能控制社會秩序,合法地靠真正的實力去將無能者淘汰。

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2016-6-6 12:37 發表

這是由一個台灣工程師 YST 的 blog 轉過來的:

(1) 選舉政治必定淪為為金主服務
選舉制度最大的問題就是它需要龐大的金錢來運作,文宣、拜票、助選團、各種平面媒體和電子媒體的廣告等等每一樣都需要大筆的經費, ...
好文章,謝謝分享!

只有能夠有治世賢才, 才能救萬民於水火

引用:
原帖由 PSP-1133 於 2016-6-6 12:51 PM 發表
弱肉強食這個大自然定律,是沒可能改變的,只有民主產生的法律,就能控制社會秩序,合法地靠真正的實力去將無能者淘汰。
民主選舉根本就係一羣弱者借助羣衆力量去推翻強者的唯一手段,真正嘅無能者是靠民眾得權力的人!

引用:
原帖由 howevera 於 2016-6-6 01:28 PM 發表
只有能夠有治世賢才, 才能救萬民於水火
但治世賢才每每就是被所謂民主選舉沒埋!

引用:
原帖由 god 於 2016-6-6 01:38 PM 發表

民主選舉根本就係一羣弱者借助羣衆力量去推翻強者的唯一手段,真正嘅無能者是靠民眾得權力的人!

不能以民主推擧出來的正正就是表現自己為弱者,不敢面對群眾!如何代表群眾?

西方佬講果個民主只係靠人多

但多人選擇又唔等於正確

簡單黎講之係將後果GA責任分散啫

引用:
原帖由 PSP-1133 於 2016-6-6 12:45 PM 發表
簡單一點,只要回到帝制時期就能解決上述問題了!不停的戰爭,不停的強人出現,永無止境的朝代交替就是你們的政治智慧!
我主張係精英民主
功能組別咁上下
可以再狼D咁將部份叻人界別- 商界, 科研界既議席再拆細咁去增加議席

引用:
原帖由 PSP-1133 於 2016-6-6 12:45 PM 發表
簡單一點,只要回到帝制時期就能解決上述問題了!不停的戰爭,不停的強人出現,永無止境的朝代交替就是你們的政治智慧!
我主張係精英民主
功能組別咁上下
可以再狼D咁將部份叻人界別- 商界, 科研界既議席再拆細咁去增加議席

若要強行跟沒有見識而又不講道理的人去爭辯,只是跟這種人更不智,共產黨所奉行的馬克思主義及社會主義,就是西方早期的民主政策主義,對於今日先進的西方國家已時過時產物,只是祖國經過近百年的動盪而未能追上,知嗎?

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2016-6-6 01:57 PM 發表

我主張係精英民主
功能組別咁上下
這概念並非不可行,但必需經大多數人認同,減低日後爭議。

引用:
原帖由 神經箭 於 2016-6-6 09:45 AM 發表
不少朋友表示;民主潮流浩浩蕩蕩,連大陸也標榜民主,為何神某屢屢撰文反對呢?

六四燭光晚會,信眾一再聲稱“六四屠城”、何俊仁周日在城市論壇回答詰問時答“木犀地證實有人被殺”(但不回答天安門廣場是否一個 ...
其實少數服從多數 .... 聽落好正常

用來決定今晚去那裡食飯 ... ok

但係用來選領導人 , 就弊了

因為 .... 民主選舉, 最重要的條件 .... 選民眼睛是雪亮的

根本不成立

是以 , 用民主選舉去決定國家大事 .... 大鑊矣

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2016-6-6 12:37 PM 發表

這是由一個台灣工程師 YST 的 blog 轉過來的:

(1) 選舉政治必定淪為為金主服務
選舉制度最大的問題就是它需要龐大的金錢來運作,文宣、拜票、助選團、各種平面媒體和電子媒體的廣告等等每一樣都需要大筆的經費, ...
選舉 ... 會選出識做戲的人

至於那人的辦事能力如何 , 有無誠信 .... 那是另一回事 .

eg

扁 ... 無誠信
9 ... 無能力

引用:
原帖由 PSP-1133 於 2016-6-6 10:16 發表
哈哈!又是講經濟如何高速發展!作者要先學習經濟學再談論吧!否則自己真的變成滿口歪理了
閣下懂經濟?
那不如論述一下安培三箭何以失敗?
小弟一早就預測了安培的是自殘三箭

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]