• 瀏覽: 27,022
  • 回覆: 103
1989年6月4日~當年我36....
由當時傳播媒體的報導得知..
國內的學生運動發展成群眾運動..
已由北京漫延至部份其他城市..
而起因..眾說紛云..有說爭取民主..有說反對貪污瘸敗..
結果最終以被鎮壓完結...
=================================
當年我也曾參與我一生人的第一次遊行..
"愛自由"更是耳熟能詳..
===============================
64後國際群起對中國實施種種制裁..
隨著時日的變遷..
即使面對多樣困難..
今天中國的發展..已成為世上第2大經済體..
國民生活和40年前相比..亦天和地..
再次証明了龍的傳人~確實堅毅不凡..
======================
千年以來..
國家經歷多次災難..
上世紀..世界亦發生過2次大戰..
至今...雖說距離國泰民安仍遠..
起碼亦可說大部份安居樂業..
========================
相比世上大部份地區..國內和香港絕對不能說...差..
沒有人可以令全世界滿意..
國家行為..國家安全..更是複雜..
希望大家可以正常心態看待事件..
無論任何地方..很多事..總有須要和應以改善的空間..
國內和香港也不會例外..
=========================
祝願國家早日達至...國泰民安

種瓜得瓜~種豆得豆~天道循環~報應不爽
無忘64,被騙27年

引用:
原帖由 一個普普通人 於 2016-6-4 09:42 AM 發表
====== ...
樓主講得好,支持

引用:
原帖由 mr__chan 於 2016-6-4 09:48 AM 發表
無忘64,被騙27年

又未必嘅...
母忘過去..著眼將來

六四就是CIA搞的顏色革命失敗了,中共沒有應付過此類事件經驗,

初期太放任,使事態擴大了,不過也沒什大不了的,

在歷史長河中,小事一件。哈哈。

引用:
原帖由 yc0688 於 2016-6-4 10:24 AM 發表
六四就是CIA搞的顏色革命失敗了,中共沒有應付過此類事件經驗,

初期太放任,使事態擴大了,不過也沒什大不了的,

在歷史長河中,小事一件。哈哈。
88兄6月撚住寫咩嘢

引用:
原帖由 一個普普通人 於 2016-6-4 10:33 AM 發表

88兄6月撚住寫咩嘢
諗住寫一個,中美十年後狀況,廿年,三十年的預測,玩一下想象力。

引用:
原帖由 yc0688 於 2016-6-4 10:46 AM 發表

諗住寫一個,中美十年後狀況,廿年,三十年的預測,玩一下想象力。
期待..支持...不過20年...我刀冇眼睇啦

引用:
原帖由 一個普普通人 於 2016-6-4 09:42 發表
====== ...
好文章!客觀而莊重,的確,思考過去,把握現在,展望將來才是務實的人生觀!

引用:
原帖由 yc0688 於 2016-6-4 10:46 發表

衷心支持,有遠見才是好文章!

引用:
原帖由 神經箭 於 2016-6-4 04:30 PM 發表

衷心支持,有遠見才是好文章!

盡力吧,六四中國人應該 慶祝,西人才會悲傷。

在此衷心感謝大家回應..
即使未來或有不同見解的貼..亦予尊重

引用:
原帖由 一個普普通人 於 2016-6-4 07:09 PM 發表
在此衷心感謝大家回應..
即使未來或有不同見解的貼..亦予尊重
自從傘傘運動之後,對好多嘢都已經無動於衷⋯
金錢世界裏面搵唔到公義先生,但搵到現今社會存在太多問題,人與人之間小咗份信任同真誠,多咗份猜疑⋯利益行先,太多陰謀論,太多借題發揮⋯
只知要好好活在和平自由當下,因為一切得來不易!!

引用:
原帖由 nomorerule 於 2016-6-5 09:40 PM 發表

自從傘傘運動之後,對好多嘢都已經無動於衷⋯
金錢世界裏面搵唔到公義先生,但搵到現今社會存在太多問題,人與人之間小咗份信任同真誠,多咗份猜疑⋯利益行先,太多陰謀論,太多 ...
爭利,猜疑,就係利益的衍生物
人性ma

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]