• 瀏覽: 27,024
  • 回覆: 103
引用:
原帖由 一個普普通人 於 2016-6-4 09:54 AM 發表

又未必嘅...
母忘過去..著眼將來
當時媒體,新聞,周邊消息。。隨口UP

直至到我幾年前係Youtube,睇到亞視一套講64的空白位,忽然醒一醒

我真係覺得俾人呃左咁多年

我欣賞鄧伯伯
唔係鎮壓學生
而係快速平定共產黨內部分歧,阻止軍隊分化

令中國經濟快速發展

引用:
原帖由 nomorerule 於 5/6/2016 21:40 發表

自從傘傘運動之後,對好多嘢都已經無動於衷⋯
金錢世界裏面搵唔到公義先生,但搵到現今社會存在太多問題,人與人之間小咗份信任同真誠,多咗份猜疑⋯利益行先,太多陰謀論,太多 ...
簡單咁講,就係無咗「愛」。
比泛民毒果長期值入「仇恨」,忘記咗「愛」係好正常。

不過唔洗理人,只要自己仍然帶著愛去生活,身邊嘅人都會感受到,我就唔信所有香港人都係充滿仇恨喇。

引用:
原帖由 mr__chan 於 5/6/2016 22:18 發表

直至到我幾年前係Youtube,睇到亞視一套講64的空白位,忽然醒一醒

歷史的空白嘛!我都係!
睇到天光時學生(其實唔多似學生,係示威人士),從天安門廣場唱住歌撤退,即時有以下感覺(大概):

1. 唔係吓嘛… 點解以前無人播?
2. 有 internet 咁多年,點解一直無人 share?莫非 Youtube block 咗?
3. 我唔係咁撚蠢,比人呃咗廿幾年吓嘛…
4. 我蠢無所謂,但世界上咁多人,點解無人早啲講嘅?!搞到我比人呃咗咁多年,搞錯!

再加上國民教育事件,之後就慢慢由泛民支持者,變做痛恨泛民者。

引用:
原帖由 mr__chan 於 2016-6-5 10:21 PM 發表
我欣賞鄧伯伯
唔係鎮壓學生
而係快速平定共產黨內部分歧,阻止軍隊分化

令中國經濟快速發展

中國近代偉人..當之無愧....
對國家發展有重大貢獻..

引用:
原帖由 mr__chan 於 2016-6-5 10:18 PM 發表

故此..再次証明..很多事需由時間去証實...
64真相..總有一天會大白於天下..

引用:
原帖由 nomorerule 於 2016-6-5 09:40 PM 發表

自從傘傘運動之後,對好多嘢都已經無動於衷⋯
金錢世界裏面搵唔到公義先生,但搵到現今社會存在太多問題,人與人之間小咗份信任同真誠,多咗份猜疑⋯利益行先,太多陰謀論,太多 ...
30...40...50年前...
大部份人只為生活奮鬥..
要有過得去的生活..不容易...
我和我個仔的童年..已天和地..
時代不同..情況不同做成人思想的不同..
世界性..非國內和香港獨有..
=============================
環境會遷就我們嗎......

看著一群不認是中國人的那些香港人,悼念六四,真是奇怪。

引用:
原帖由 diverstranger 於 2016-6-6 09:27 AM 發表
看著一群不認是中國人的那些香港人,悼念六四,真是奇怪。

怪事道道有...香港特別多

引用:
原帖由 一個普普通人 於 2016-6-4 09:42 AM 發表
1989年6月4日~當年我36....
由當時傳播媒體的報導得知..
國內的學生運動發展成群眾運動..
已由北京漫延至部份其他城市..
而起因..眾說紛云..有說爭取民主..有說反對貪污瘸敗..
結果最終以被鎮壓完結...
====== ...
第一次見到金蘋果寫得咁正經咁好嘅文章,俾夠

我只可說任何國家的興亡全賴該國人民本身的智慧而非關民主與獨裁的影嚮

引用:
原帖由 zhangduan 於 2016-6-6 09:52 AM 發表

第一次見到金蘋果寫得咁正經咁好嘅文章,俾夠

我只可說任何國家的興亡全賴該國人民本身的智慧而非關民主與獨裁的影嚮。

http: ...
射射Simon兄

引用:
原帖由 一個普普通人 於 2016-6-6 09:49 AM 發表

怪事道道有...香港特別多
有時真係覺得, 香港人真係好ON 9.

引用:
原帖由 diverstranger 於 2016-6-6 10:31 AM 發表

有時真係覺得, 香港人真係好ON 9.
部份

引用:
原帖由 一個普普通人 於 2016-6-4 09:42 AM 發表
1989年6月4日~當年我36....
由當時傳播媒體的報導得知..
國內的學生運動發展成群眾運動..
已由北京漫延至部份其他城市..
而起因..眾說紛云..有說爭取民主..有說反對貪污瘸敗..
結果最終以被鎮壓完結...
====== ...
做事我看
決定做的事,附加甚麽要求條件,
再想其用意,
繼而思考有甚麽目的。
鄧小平成功和平驅散天安門廣場學生,要求進入廣埸軍人,不配發裝備,面對學生駡不還口,打不還手,而六四當晚,因香港八號風球,整晚可以睇兩個電視台直播,到早上,電視台記者講,最後一批學生與西班牙攝制隊記者唱住歌離開廣場。
鄧小平的要求,令我對人玩弄政治利用學生的介心!

當年我仲係中學生, 亦被學校, 環境, 傳媒多方面流腦
"愛自由"更是耳熟能詳.. x2
64後既十年, 到我搵資料, 慢慢去睇到部分真相, 感觸良多..........

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]