• 瀏覽: 6,161
  • 回覆: 120
引用:
原帖由 六點鐘 於 2016-5-31 10:49 AM 發表

咩你仲有屋企人死咩
你屋企人死哂啦,我屋企大把人。

樓主說"佢阿叔曾留學蘇聯"
所以大家明啦,E個世界除了有美狗日狗,仲有蘇狗/俄狗.

有D人靈魂都無啦,仲有咩呢?美國打日本,打到有人投降,不過有人話蘇聯有份.......但如果當日美國無參加二戰,德國無輸,俄國點打日本?如果唔係今日的中國可能是日本的了,如果以某俄狗的想法,我們應該比地俄國,因為佢幫我國打日本/國軍,今美國應該擁有南海?????

俄狗真係俄狗,原來係幾十年前已經出賣中國.

引用:
原帖由 yc0688 於 2016-5-31 07:12 AM 發表
俄國有沒有幫助中共,今日戰略是否需要聯俄,

北京自有分吋,西毛挑撥離間也沒有用。
同意北京自有分吋,
不過中共和蘇聯的關係不是你所說的lor.

所以提提你中俄關,北京自有分吋,與你無關.
70年代毛澤東和美國聯合反蘇.......................毛澤東錯????

想問下樓主是樓主錯定毛澤東錯????
你親阿叔是中國第一代潛艇指揮官 ,你唔係唔敢講下話,家門不幸???

王將軍的想法是什麼呢??小弟非常想知.

引用:
原帖由 yc0688 於 2016-5-30 06:42 PM 發表

無恥西毛胡說八道。
我唔知上面個句係唔係事實,不過鄧講過,"這些土地一定會收回",就天下皆知,你唔知??定鄧小平無恥胡說八道???
定係樓主你自己無恥西毛胡說八道,講一百次當真????

鄧毛都曾反蘇,你唔係支持蘇軍下話????唔通你阿叔曾留學蘇聯,就佢D子孫都俄化,出賣中國下話.............
拿比個機會你,如果上面說的有錯,請指教?

引用:
原帖由 六點鐘 於 2016-5-31 10:35 AM 發表
樓主,
你不如爆吓小纜D料啦.
1樣有$0.5賺
先生,佢反共架,佢講文革無錯架,但係共產黨話文革非常錯架,很明顯佢反共啦,佢話中共錯架,鄧小平和江澤民都係跟從毛的意思架,你叫佢試下係人大代表大會這樣發言,睇下佢會不會入左精神病房,前幾頁仲話習為左政權打倒其他人tim.............ED野和"發輪工"的報紙寫的一樣架,所以佢係收外國人錢,來掉中國人面的機會大D,而且有時仲要同香港和中國人所知的事實唔同,可能佢連中國人都唔係.

難道樓主認為不否定蘇軍在東北的暴行, 就會影響到現在中俄的戰略互惠關係?

首先, 中俄目前關係只有在雙方的國家利益有變的情況才會有變, 你估咁容易可以響到.
但是, 返過來, 如果企圖為了中俄當前的關係, 去歪曲歷史(無視當年的暴行)的話, 一來根本無必要, 二來是自欺欺人, 也是對受害同胞的不敬.
引用:
原帖由 yc0688 於 2016-5-31 07:12 AM 發表
俄國有沒有幫助中共,今日戰略是否需要聯俄,

北京自有分吋,西毛挑撥離間也沒有用。

親美就自動反俄,本人甚多東北朋友,

他們都罵日本關東軍是魔鬼,

而感謝蘇軍救他們出魔掌,根本沒有蘇軍暴行。

香港西毛被網絡謠言洗腦,近乎白痴,

所以成西狗可恥。

親美?
正視當年蘇軍的暴行就是等同親美? 我絶對不能同意.
樓主你的想法, 太傾向於把事情都二分化了, 在黑色與白色之間還有N咁多種灰色, 並不是非黑即白的.

外交只講國家利益, 我當然支持目前的中俄戰略互惠, 因為這符合目前中國的國家利益.
但這種立場, 不會令我無視當年蘇軍在東北的暴行, 根本不涉及親不親美的問題, 而是歷史不可以為政治宣傳而隨意歪曲.
引用:
原帖由 yc0688 於 2016-5-31 03:08 PM 發表
親美就自動反俄,本人甚多東北朋友,

他們都罵日本關東軍是魔鬼,

而感謝蘇軍救他們出魔掌,根本沒有蘇軍暴行。

毛澤東反赫魯曉夫,支持史太林,是政見之爭,

中國從來都感謝俄國對中國的援助,

現在重歸友好是必然的。

引用:
原帖由 cantonwalker 於 2016-5-31 03:19 PM 發表
親美?
樓主你的想法, 太傾向於把事情都二分化了, 在黑色與白色之間還有N咁多種灰色, 並不是非黑即白的.

正視個屁,無中生有,莫須有。

引用:
原帖由 cantonwalker 於 2016-5-31 03:19 PM 發表
親美?

外交只講國家利益, 我當然支持目前的中俄戰略 ...
真正野獸軍是日本關東軍,不要顛倒黑白。

外交只講國家利益, 沒有永遠的友好, 只有永遠的國家利益.
引用:
原帖由 yc0688 於 2016-5-31 03:25 PM 發表
毛澤東反赫魯曉夫,支持史太林,是政見之爭,

中國從來都感謝俄國對中國的援助,

現在重歸友好是必然的。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]