• 瀏覽: 48,845
  • 回覆: 432
  • 追帖: 5
http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20160528&s=10793096&a=55158468

居住在台灣南部真的是件幸福事?

一名高雄網民昨日在facebook「爆廢公社」PO了一張早餐店價目表的照片,只要港幣10元已可以撐飽肚子。照片中的價格最貴是漢堡加蛋25元新台幣(下同•約6港元),最便宜是多士7元(約1.6港元),連蛋餅一份只要10元(約2.4港元),蔥油餅1份15元(約3.6港元)。

網民看了以後羨慕不已,大讚「太便宜了吧」、「根本慈善事業」! 原帖者寫道:「住南部是件幸福的事,這價錢好佛心,有沒有比這更便宜的早餐店?#我愛高雄。」其他網民看了也留言說:「都好便宜阿」、「覺得感動」、「住在天龍國的我完全不敢相信」、「太誇張,明年搬去高雄」。許多網民紛紛跪求早餐店地點,有網民透露在三民區天祥一路上。

其實大學生先揾得$22,000,吾平揾鬼食,南部經濟一定好差

[ 本帖最後由 jfaveooo 於 2016-5-29 09:19 AM 使用http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

附件

scaledBitmap14644792180360.jpg(32.06 KB)

scaledBitmap14644792180361.jpg(35.04 KB)

scaledBitmap14644792180362.jpg(14.73 KB)

90後快乸D搬過去台灣「慢活」啦

講埋俾大家知高雄每月人均收入先得架,為左食平早餐,不如移民東南亞

番印度啦!平 ?

毒果

身上有錢做無腳的雀仔 袋中無錢專心打工吧

引用:
原帖由 jfaveooo 於 2016-5-29 07:47 AM 發表
http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20160528&s=10793096&a=55158468

居住在台灣南部真的是件幸福事!一名高雄網民昨日在facebook「爆廢公社」PO了一張早餐店價目表的照片,只要港幣10元已可以撐飽肚子。照片 ...
台灣可以一餐便當十幾蚊港幣, 佢算好平咩?有無諗過點解要咁平?

野食平姐係D人消費唔起, 餐廳係人工同食材到減料. 你去台灣食件痾仔煎就知 , 成塊都係麵粉

香港遲早比班廢青搞到好似台灣咁

拎住香港既收入去食實覺得平架,你查下當地普通人咩收入先呣

其實啲人都唔係好了解台灣, ,其實係南部啲人都唔知幾想搬上去台北

《蘋果》「報導」之下,日本、台灣永遠等如天堂,香港、中國永遠等如地獄。

大陸夠平啦, 又唔狗沖番去既?

引用:
原帖由 yooyoo 於 2016-5-29 08:44 AM 發表
拎住香港既收入去食實覺得平架,你查下當地普通人咩收入先呣

大學畢業大約月入5千港幣

毒果典型洗腦模式:因為台灣有民主+無地產霸權,所以人民好幸福

點解台灣食品咁平?大學畢業生都係五千幾港紙一個月,一般市民能夠負擔幾錢食野?毒果從來唔提

不知所謂,五六十年代,三毛子碗雲吞面,但人工呢?六十十元,咁又係「幸福」嗎?日日都台灣,煩唔煩?睇下台灣人均收入而家幾錢先啦。台北好多地方仲衰過深圳。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]