• 瀏覽: 32,998
  • 回覆: 192
  • 追帖: 12
引用:
原帖由 paoon 於 2016-5-29 10:48 AM 發表
戰後美國保留裕仁日皇的地位,其中一個原因係先不理裕仁係發動戰爭有幾大角色,裕仁係終戰一事上絕對有功,當時裕仁差唔多係一個人頂住所有武官決定投降的,當時好多武官甚至希望美國係東京大轟炸中炸死埋日皇,咁會 ...
控制一個無膽嘅傀儡領袖,
再由他去管治其子民,
慳水又慳力。

現在這個安培,比發動侵略那班老祖更大野心,為自己政治前途可以更哪渣手段.

人權?

所以9成日笨平民主害怕戰爭,只有好戰的確高層還想挑起戰爭!

當年日本人民同而家北韓人民一樣, 對天皇當神咁拜

引用:
原帖由 pimon 於 2016-5-29 10:48 AM 發表

日本仔膽脅於老美原子彈之威力,
原先話一億玉碎全是大話謊言(真係可恥兼可笑)?
真正貪生怕死所以先會投降,
你睇德國被盟軍左右挾擊下(國土早已被炸到面目全非),
但仍戰至最後一兵一卒(十零歲男孩都 ...
如果當年日本仔知道老美只得兩枚原子彈,
佢會唔會好後悔唔誘敵深入……而係選擇無條件投降呢?

引用:
原帖由 出貓王子 於 2016-5-28 10:50 PM 發表
如題。
凝固汽油彈

引用:
原帖由 我是殺破狼 於 2016-5-29 09:00 AM 發表

充實下自己,上 Youtube睇下琉球群島戰役;死傷幾咁嚴重??
日本仔要侵略別的地方,以天皇為名義,死幾多人!!
因爲日本仔接受不到失敗……∼
睇多點紀錄片,日本仔在侵略人地國家做過的咩? ...
很認同,,。good point

引用:
原帖由 我是殺破狼 於 2016-5-29 08:55 AM 發表

你係咪傻架………~
日本仔無殺美國人民~只因未殺到美國本土,你睇返我地中國人民,台灣,菲律賓,馬來西亞,南韓…………殺幾多平民??
不義?你祖先是不是中國人??

http://i.discuss.com.hk/d/image ...
你中文理解是否有嚴重問題
我有講過日軍同俄軍殺中國平民沒問題嗎
所有殺過中國人平民也是重罪的人
根本軍隊殺平民和佔據他國國土的就是不義的!

引用:
原帖由 soonerorlater 於 2016-5-29 09:38 AM 發表
仇美者就會話美國唔啱,祟日者就會可憐日本,大部分人都沒有看清歷史及當時情況,唔掟原子彈去結束呢塲戰爭,死嘅人更多。
死者要怪就怪自己的國家發動戰爭在先,唯用自己的血去贖。

對, 當時情況,,美佬都差唔多冇乒去馬,又唔知對方頂幾耐,而國內反戰情緒高漲,,加上又差唔多選總統……只是表面,有錯請其他ching補充

引用:
原帖由 出貓王子 於 2016-5-28 10:50 PM 發表
如題。
燒夷彈

引用:
原帖由 oldbeer 於 2016-5-28 11:10 PM 發表
其實德國轟炸英國London殺咁多平民
英國轟炸德國city殺平民revenge

美國這2次原子彈都是不義的!

尤其是美帝
日軍主要殺了美軍並沒屠殺US平民

但美國就大量屠殺對方平民!
尤其係美帝?

邊個發起戰爭㗎?

相比日本用生埋,,姦殺……果啲傷害,,原子彈只是小毛見大毛

再講,,邊個國家會用自己人民綁個炸彈去殺敵……,如果我話日本是自殺式襲擊的祖先,冇乜人反對

引用:
原帖由 oldbeer 於 2016-5-28 11:10 PM 發表
其實德國轟炸英國London殺咁多平民
英國轟炸德國city殺平民revenge

美國這2次原子彈都是不義的!
尤其是美帝
日軍主要殺了美軍並沒屠殺US平民
但美國就大量屠殺對方平民!
https://read01.com/L27nk5.html
重慶大轟炸中國抗日戰爭期間,由1938年2月18日起至1943年8月23日,日本對戰時中國陪都重慶進行了長達5年半的戰略轟炸。......歷史上最先實行的戰略轟炸。其目的是希望透過制造大量平民殺傷,以瓦解對方抵抗的士氣。

打過琉璜島,美國梗喺唔再傻打登陸戰打去東京啦,梗喺用燃燒彈,原子彈,事先警告咗架仔,喺唔聽。
記得好係話其實琉璜島登陸規模喺大過諾曼第的。
https://www.youtube.com/watch?v=23024NfWhvI

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]