• 瀏覽: 24,448
  • 回覆: 502
  • 追帖: 5
對於打衛星同射衛星討論,小弟比較相信機龍兄既論點,雖然以正常邏輯來講破壞係快過建設,但係老美既標三導彈沒能力射一次同時摧毀兩粒以上不同軌道衛星!!! 其實打衛星同射衛星大家都係同一套動作,都要等發射窗口,絕對唔會好輕鬆。反而中國既長征火箭射咗好多次一箭雙星,一箭三星,都係幾小時後宣佈成功進入預定軌道。而個D係regular衛星唔係微形衛星。老美除咗要打衛星,仲要打埋火箭發射場。

反而中國既打高軌道同步衛星技術對老美形成真正威脇,大家想象一下,無咗GPS, 老美既武器會點運作???

引用:
原帖由 南沙-漁民之家 於 2016-6-1 05:54 AM 發表
對於打衛星同射衛星討論,小弟比較相信機龍兄既論點,雖然以正常邏輯來講破壞係快過建設,但係老美既標三導彈沒能力射一次同時摧毀兩粒以上不同軌道衛星!!! 其實打衛星同射衛星大家都係同一套動作,都要 ...
要標準三射衞星係假設衛星唔會改變軌跡,不過衞星變軌技術同應用早已經唔係新聞啦!
所以只可以用嚟射自己嘅舊衛星。

變軌耗用燃料, 相信非緊急OR失控不會使用, 亦都變唔到幾多次.

鏡花講到打衛星好似好輕鬆, 就算定軌運行, 你都要揀地點, 等發射窗口, 如果只靠動能撞擊, 計錯少少, 個支導彈偏左小小就 TOTAL FAIL.

最緊要問題係你1次打1隻, 但人地1次上2隻, 以中國既生產能力, 你打盡所有標3, 中國仍有能力維持系統既運作.
引用:
原帖由 louis277 於 2016-6-1 08:15 AM 發表

要標準三射衞星係假設衛星唔會改變軌跡,不過衞星變軌技術同應用早已經唔係新聞啦!

引用:
原帖由 南沙-漁民之家 於 2016-6-1 10:15 AM 發表
變軌耗用燃料, 相信非緊急OR失控不會使用, 亦都變唔到幾多次.

鏡花講到打衛星好似好輕鬆, 就算定軌運行, 你都要揀地點, 等發射窗口, 如果只靠動能撞擊, 計錯少少, 個支導彈偏左小小就 TOTAL FAIL.

最緊要問題係 ...
於太空接近無重及真空狀態作短時間推動(同升空推進完全不同)並不多耗燃料,有地面或其他衞星通訊指令即可。

民用既 GPS protocol 係公開既, 但軍用既應該加密吧, 所以俄佬用模擬GPS 信號去控制RQ-170 不太可信吧. 如果用強力既GPS假信號去壓制真信號令其失控就可信D. 因為地面信號肯定強過衛星信號. 市區多高樓大廈都收唔足24 粒

引用:
原帖由 louis277 於 2016-6-1 12:38 發表

於太空接近無重及真空狀態作短時間推動(同升空推進完全不同)並不多耗燃料,有地面或其他衞星通訊指令即可。
低軌道有微量空氣阻力,要考慮好變軌窗口否則令在軌壽命下跌

引用:
原帖由 機龍 於 2016-6-1 05:22 PM 發表

低軌道有微量空氣阻力,要考慮好變軌窗口否則令在軌壽命下跌
機龍兄,計算變軌方案等軍方專家負責啦。如果係緊急情況,折壽好過total loss。

引用:
原帖由 louis277 於 2016-6-1 08:15 AM 發表

真係未經大腦之言, 靈活敏捷如戰機及導彈都躲不掉防空反導導彈打擊,衞星變一變軌便可以規避?

衛星又如何探測到SM3來襲呢,呢d評論水平之低令人汗顏

引用:
原帖由 鏡花如水月 於 2016-6-3 05:37 PM 發表

真係未經大腦之言, 靈活敏捷如戰機及導彈都躲不掉防空反導導彈打擊,衞星變一變軌便可以規避?

衛星又如何探測到SM3來襲呢,呢d評論水平之低令人汗顏
哦?隻艦要停响偵測衞星運行軌跡附近唔會被偵測到?由瞄準發射到達目標需要多少時間?由地面俾指令衞星變軌又要用幾多?用下大腦啦儍仔。
用下你句名言,一拆十啦

引用:
原帖由 南沙-漁民之家 於 2016-6-1 05:54 AM 發表
對於打衛星同射衛星討論,小弟比較相信機龍兄既論點,雖然以正常邏輯來講破壞係快過建設,但係老美既標三導彈沒能力射一次同時摧毀兩粒以上不同軌道衛星!!! 其實打衛星同射衛星大家都係同一套動作,都要 ...
近地軌道衛星環繞地球一周只需90分鐘,即係每天經過同一處16次,再考慮美國部署的戰艦偏布全球各大洋,可在不同地點打衛星, 所以就算三四十粒,幾小時內一定可以打晒落黎,中國要用火箭射衛星補番,時間上根本永遠追不到,金錢花費也是極之不利

引用:
原帖由 鏡花如水月 於 2016-6-3 05:51 PM 發表

近地軌道衛星環繞地球一周只需90分鐘,即係每天經過同一處16次,再考慮美國部署的戰艦偏布全球各大洋,可在不同地點打衛星, 所以就算三四十粒,幾小時內一定可以打晒落黎,中國要用火箭射衛星補番,時間上根本永 ...
你.....
唔好意思...忍唔住笑,不如你詳細了解一下美國同日本點樣用SM3打落舊衞星先講啦!
今次唔止用大腦,仲要用小腦加強注意力。

標三有射高限制,根本消滅唔曬成個衛星網絡

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]