• 瀏覽: 24,412
  • 回覆: 502
  • 追帖: 5
引用:
原帖由 louis277 於 2016-5-31 12:43 AM 發表

吉林一號有多光譜成像......
唔係微型衛星

引用:
原帖由 機龍 於 2016-5-31 12:54 AM 發表
又選擇性失明,遙感星座運作左幾耐喇,重大海撈針

空海戰術單位呢?巡邏機同 UAV 呢?

衛星隔一段時間重訪一點,標三要等目標飛埋離先打到,打一粒同一箭多星邊個快呀?
近地軌道衛星環繞地球一周只需90分鐘, 就算幾十粒唔駛一天可以打清光, 不過你死撐話射衛星快過打衛星我都冇你乎

引用:
原帖由 鏡花如水月 於 2016-5-31 12:54 AM 發表

唔係微型衛星
建議你check一下吉林一號呢個系統由幾多粒微型衞星組成...

引用:
原帖由 louis277 於 2016-5-31 01:07 AM 發表

建議你check一下吉林一號呢個系統由幾多粒微型衞星組成...
50kg 以下為微型衛星, 一箭十多星只能都是以微衛星為主

引用:
原帖由 鏡花如水月 於 2016-5-31 00:42 發表
如果衛星不能獲充份保障, 不要說終端制導的黑障難題, 連前期的搜索, 實時跟蹤, 精確定位都做唔到,  天波雷達的缺陷前面已說, 其他如飛機, 無人機, 潛艇等搜索定位在艦母群超大的警戒打擊範圍下也是注定徒勞無功的:sm ...
戰鬥群退走 S-3 後剩返 ASW 直升機,當渠停留一處 1.5 小時,作戰半徑重少過 SLCM 射程

重有四代同隱身 UAV 去左邊呀?

蟲族普遍老化妥善率低下,點保護 E-2 同水面艦?

引用:
原帖由 鏡花如水月 於 2016-5-31 01:17 AM 發表

50kg 以下為微型衛星, 一箭十多星只能都是以微衛星為主
Microsatellite 個重量range係10-100kg。

除左快舟,大少少嘅中國重有 CZ-6 、開拓者流動火箭,衛星補充手段多的是,你慢慢打

一早有 BM 靠自導穿越黑障區開 seeker,換個馬甲重死撐 ASBM 解決唔到黑障,咪引人笑啦

相信中國係透過一些手法去監控老美在西太動向, 特別係高風險如南海, 老美在南海既海軍活動應該被中國準確掌握到, 如果唔係, 唔會有 “危險的寒喧”, NY Times 形容突然見到052 覺得好驚訝, 沖涼都唔得閒, 引用 NY TIMES “指揮官科爾特·A·倫肖(Capt. Curt A. Renshaw)海軍上校沒來得及淋浴就跑到駕駛台上來,與軍官們商量對策。” “自由航行” 航得咁緊張, 遊得咁勉強, 如果唔係被細既擺上枱, 老美唔會一次又一次在南海露底牌.

老美真係咁把炮, 一早擺戰鬥群到長江口, 無人機如入無人之境, 殺人如踩死一隻蟻.

引用:
原帖由 鏡花如水月 於 2016-5-31 01:02 發表

近地軌道衛星環繞地球一周只需90分鐘, 就算幾十粒唔駛一天可以打清光, 不過你死撐話射衛星快過打衛星我都冇你乎
LEO 由 160Km~2000Km 不等,得 300Km 以下軌道先做到 90 分鐘周期

標三 Blk 2 最高射到 1000Km,點摸到 1100~1200Km 高度 SIGINT 衛星呀?

就算打完光學同 SAR 衛星,SIGINT 衛星重好地地

重有 KE ASAT 會製造大量太空垃圾,危及埋國際太空站(370Km),真係全世界多謝你

引用:
原帖由 無人明白我 於 2016-5-31 03:34 發表
講真 我唔知俾唔俾咁做
一野打個中子彈/微型核彈落大氣層
等佢爆D EMP射線出黎 一齊無眼仔玩
美軍試過響馬紹爾群島高空核試,EMP 射埋去夏威夷影響電網

美蘇做過幾次試驗,發覺無辦法控制副作用,最後訂立條約禁止高空核試

如果邊個狂人發射一堆氫彈上去,真係會攬炒

美軍武器系統極度依賴 GPS, 如果大家都無衛星, 老美輸硬!!!

引用:
原帖由 middle-class 於 2016-5-26 07:24 PM 發表

唔洗咁煩。
只要用成管假扮漁民,船上裝五千公斤炸藥,派一百萬出海,一定搵到航母。
中共天下無敵!

你呢個方法要搵一百萬艘漁船, 又要搵一百萬個船長, 再要安排 1000000 X 5000 = 5000000000 炸藥.....

你呢個方法似乎仲煩喎~~~~

沒有最低 B, 只有更低 B..........

引用:
原帖由 機龍 於 2016-5-31 01:22 AM 發表

戰鬥群退走 S-3 後剩返 ASW 直升機,當渠停留一處 1.5 小時,作戰半徑重少過 SLCM 射程

重有四代同隱身 UAV 去左邊呀?

蟲族普遍老化妥善率低下,點保護 E-2 同水面艦?
射SLCM ? 你定到航母準確位置先講啦,  除左ASW 直升機, 第一島鏈美日有大量反潛巡邏機, 中國潛艇戰時要生存都是個極艱難問題

用四代及UAV去搵航母咪正宗大海撈針囉,

艦載機隊如真的你講的咁廢, 連保護自身艦隊都做不到, 咁主動攻擊敵人更是無能為力了, 咁美國咪應該晨早摺埋所有的航母戰鬥群, 專家

引用:
原帖由 鏡花如水月 於 2016-5-31 11:22 AM 發表

射SLCM ? 你定到航母準確位置先講啦,  除左ASW 直升機, 第一島鏈美日有大量反潛巡邏機, 中國潛艇戰時要生存都是個極艱難問題

用四代及UAV去搵航母咪正宗大海撈針囉,

艦載機隊如真的你講的咁廢 ...
但如果如你所講,美國根本就不用同中國口水戰

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]