• 瀏覽: 24,386
  • 回覆: 502
  • 追帖: 5
引用:
原帖由 kesterleeky 於 2016-5-30 10:33 PM 發表

隱型戰機本身只能減少一個波長範圍內雷達波嘅回波. 有當然係好過無, 因為如果只同三代機戰鬥, 的確可以做到先發制人. 但想要以一至兩隊嘅B2同F22潛入中國領空而唔被人發現係接近無可能, 因為陸基防空雷達同陸基預 ...
偵測到同鎖定又是兩回事, 空戰中人家一早鎖定你仲射埋彈, 然后超巡迴避,  你還未能鎖 上對方可能已中彈了

中國有幾多DF 26, 人地有冇反導, 跑道炸個洞幾小時內補唔補得番

引用:
原帖由 amx_011 於 2016-5-30 10:22 PM 發表

補充一下, 以我所知, 所謂用導彈擊落衛星, 只係那些在低軌道的衛星,
軌道較高的其實係好難擊落的. 不過呢種事, 某些人應該係唔多清楚的.
可能以為好似電影『重力邊緣』咁, 一個意外, 地球軌道上的衛星就會全 ...
你唔知大部份偵測衛星是低軌道

引用:
原帖由 鏡花如水月 於 2016-5-30 22:34 發表

唉!  仲死撐, 一箭多星射的都是微型衛星, 功能簡單, 要成功實時跟縱定位航母, 需要結合雷達, 電子偵察, 紅外等多種手段才能有機會做到, 靠照相衛星解析度幾高也是徒然, 一句講晒, 射跨你一定比你又制造 ...
微型衛星講緊有 50~100Kg,拍片同動態追蹤都得,以爲淨係識影相

話明四維作戰,包埋空海天電磁 N 個節點,重有陸基天波雷達,成個國家對抗海上戰鬥群

一粒衛星以小時計環繞地球,一個星座幾十粒,標三射程最多 1200Km,要用幾多個鐘射完呀天才

引用:
原帖由 鏡花如水月 於 2016-5-30 10:49 PM 發表

偵測到同鎖定又是兩回事, 空戰中人家一早鎖定你仲射埋彈, 然后超巡迴避,  你還未能鎖 上對方可能已中彈了

中國有幾多DF 26, 人地有冇反導, 跑道炸個洞幾小時內補唔補得番
只要偵測到F22係邊, 預警機/防空雷達就可以引導J10去接近同打F22. F22自己本身唔開得主動雷達(一開就會被人發現)嘅情況下, F22都要靠預警機引導去接近J10, 再靠被動雷達鎖定. 結果就係F22同J10都要靠各自嘅預警機之找到對方, 然後就要比下F22被動雷達嘅鎖定距離定J10主動雷達嘅鎖定距離長DD. 不過肯定唔會出現F22一早鎖定J10仲射埋主動彈然後超巡迴避.

反導導彈可以以假彈頭嘅方法盡量消粍. 而如果炸到機庫/油庫, 成個機場就一定無可能幾小時內恢復原狀.....

引用:
原帖由 機龍 於 2016-5-30 11:11 PM 發表

微型衛星講緊有 50~100Kg,拍片同動態追蹤都得,以爲淨係識影相

話明四維作戰,包埋空海天電磁 N 個節點,重有陸基天波雷達,成個國家對抗海上戰鬥群

一粒衛星以小時計環繞地球,一個星座幾十粒 ...
單靠拍片照相, 大海茫茫隻航母細個支針, 真係大海撈針,  你慢慢拍片
, 天氣差d又玩完

天波雷達? 極易受大氣影響, 你真係要祈求個天幫晒中國先得, 再者天波雷達又係極易受對方干擾, 夾夾埋埋實戰時真係唔知有冇用

天波雷達有數學模型修正氣象誤差,咪當美國、澳洲都係低能架,成個天綫發射功率以 MW 計你干擾俾我睇

衛星有 IIR 及唔同探測光譜,天氣算係咩,空海兵力又選擇性無視

引用:
原帖由 kesterleeky 於 2016-5-30 11:17 PM 發表

只要偵測到F22係邊, 預警機/防空雷達就可以引導J10去接近同打F22. F22自己本身唔開得主動雷達(一開就會被人發現)嘅情況下, F22都要靠預警機引導去接近J10, 再靠被動雷達鎖定. 結果就係F22同J10都要靠各自嘅預警機 ...
你仲咪知個分野係邊, F22的絕殺就是當你還不能明確是否敵戰機的時候, 人家已近到可射中遠程導彈了, 這對預警機是個威脅, 更不要說普通戰鬥機雷達了

引用:
原帖由 機龍 於 2016-5-30 11:28 PM 發表
天波雷達有數學模型修正氣象誤差,咪當美國、澳洲都係低能架,成個天綫發射功率以 MW 計你干擾俾我睇

衛星有 IIR 及唔同探測光譜,天氣算係咩,空海兵力又選擇性無視
世上任何事都是相對而言, 天波雷達相對其他波段雷達較受大氣影響, 較易受干擾, 精確度差是事實,
探測距離長則是其存在價值

我夠知一般衛星可以有radar, electronic singals, infrared, photo 啦, 問題係粒微型衛星有冇

鏡花妹講到中國只會企定定被老美打咁,老美識打/衛星,中國都識,而老美技術只能打低軌衛星,中國有能力打高軌地球同步衛星例如GPS衞星,老美既GPS系統被摧毀時,咩戰鬥群,F22,35都可以收檔,武器系統無GPS.變廢物。

引用:
原帖由 鏡花如水月 於 2016-5-30 11:42 PM 發表

你仲咪知個分野係邊, F22的絕殺就是當你還不能明確是否敵戰機的時候, 人家已近到可射中遠程導彈了, 這對預警機是個威脅, 更不要說普通戰鬥機雷達了
唉!都係要講~
AESA VHF radar 可以偵測隱身戰機早已唔係乜嘢新鮮事.....

引用:
原帖由 鏡花如水月 於 2016-5-30 23:54 發表

世上任何事都是相對而言, 天波雷達相對其他波段雷達較受大氣影響, 較易受干擾, 精確度差是事實,
探測距離長則是其存在價值

我夠知一般衛星可以有radar, electronic singals, infrared, photo 啦, 問題係粒 ...
一粒 50Kg 衛星做到四個 scan mode,420Kg 主星有米級光學解析度,商業衛星已經有呢個水平

14 年尾遙感(尖兵)系列完成 35 星座群,至今監視左地球 17 個月,今年吉林一號會陸續發射 16 枚

巡邏機、UAV 又會定期做海上測繪,開埋天波雷達照到第二島鏈重得

船必定要定期入港,咁長時間晨早 plot 好出入規律、行開咩航道,可以預測行去咩地方,咪以爲中國到左開戰先盲摸摸

引用:
原帖由 機龍 於 2016-5-31 12:18 AM 發表

一粒 50Kg 衛星做到四個 scan mode,420Kg 主星有米級光學解析度,商業衛星已經有呢個水平

14 年尾遙感(尖兵)系列完成 35 星座群, ...
咁咪係囉, 微型衛星只有光學成象, 夜晚及天氣太差時已運作困難, 單靠這種微型衛星真是有如大海探針,

都係果句, 射低你十多二十粒快過打針, 問你點補

如果衛星不能獲充份保障, 不要說終端制導的黑障難題, 連前期的搜索, 實時跟蹤, 精確定位都做唔到,  天波雷達的缺陷前面已說, 其他如飛機, 無人機, 潛艇等搜索定位在艦母群超大的警戒打擊範圍下也是注定徒勞無功的 ,所以說要DF21D成功打航母是要把諸多難度極高的過程都克服才能成事, 不看好

引用:
原帖由 鏡花如水月 於 2016-5-31 12:30 AM 發表

咁咪係囉, 微型衛星只有光學成象, 夜晚及天氣太差時已運作困難, 單靠這種微型衛星真是有如大海探針,

都係果句, 射低你十多二十粒快過打針, 問你點補
吉林一號有多光譜成像......

又選擇性失明,遙感星座運作左幾耐喇,重大海撈針

空海戰術單位呢?巡邏機同 UAV 呢?

衛星隔一段時間重訪一點,標三要等目標飛埋離先打到,打一粒同一箭多星邊個快呀?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]