• 瀏覽: 54,575
  • 回覆: 485
  • 追帖: 4
引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2016-4-30 01:42 PM 發表
其實我想問,香港是中國地方,點解一定要跟英國標準,唔得跟中國標準既?!

香港是否很多條例,仍然是要跟殖民地時期的英國標準?!
証明 身左曹營 心在漢

愛祖國、用洋貨 不是口號 是現實

其實唔應該針對英國標準.
因為大陸可能都有相對應甚至要求更高的標準

只係佢地唔買,

其實都糸想安全D姐。萬一唔好彩有火警。有死傷。又要拉邊個好尼

問題不是大陸做,你在全球建築都是大陸做架啦!問題是誰決定或許可試用些未有認證的布!

大陸大把產品是有全球不同國家認證的,如果咪點出口呀?我自己都是做建築的,大部分都是大陸料。。。如果想試平料都會用少少錢香港lab或英國lab去test

大陸做既野一樣可以符合英國或其他地區既標準,呢樣唔關係咪大陸做既事

根本有人想博大霧,點知消防揸正黎做過唔到關
個帳篷唔係第開show當日先搭,而消防亦唔係開show當日先係第一次去查

做完演唱會先至慢慢同你計

越黎越多 道德L 不停話香港係中國,老實說香港係邊度,我唔介意,
但唔洗樣樣野拉中國黎講,正如:成龍話齋,有得揀你揀made in china or JAPAN?

正正因為佢過往比人印像係點,造就佢比我地GE印象唔好,
如果佢一開始形像好似日本咁守規則 咁衛生,邊有人仲分咩中國定香港丫,可能一早融為一體添啦,
情況就好似一個 毒撚 同 靚仔 咁,你係女仔鐘意同靚仔定毒撚 合照上FB ,唔係話毒撚完全唔好,但大部分人第一印象影響好多野
樓上有人話中國標準高,卻話問題係人。大陸人多。水平參差,既然做左出黎唔合乎資格,又照批,呢D真係叫標準嗎?你會遵守佢標準嗎?

的確大陸材料有好多都唔錯,而且apple 係國內造,造功都唔錯,呢次係有人想慳錢,借D易 想過骨,至於改為跟中國標準,我就不敢苟同啦

已閱

引用:
原帖由 唔食節瓜 於 2016-4-30 03:25 PM 發表
問題不是大陸做,你在全球建築都是大陸做架啦!問題是誰決定或許可試用些未有認證的布!

大陸大把產品是有全球不同國家認證的,如果咪點出口呀?我自己都是做建築的,大部分都是大陸料。。。如果想試平料都會用少少錢 ...
幾多,幾拾層高curtain wall都喺咁,運咗過美國囉。

引用:
原帖由 imtrees 於 2016-4-30 03:11 PM 發表
主辦單位同工程公司合約係點先,如果合約都無寫明跟咩標準,不能怪工程公司喎!

咪攪笑啦,國有國法,家有家規,去邊到做野要跟當地標凖,工程公司第一日出來撈?!唔識咪問下人

引用:
原帖由 thesun 於 2016-4-30 01:55 PM 發表

你錯啦 係跟香港的標準 香港的政府部門係有自己的一set標準嫁。例如救火用品  爬山救人的繩  可能當年set 的時候跟左英國。而香港政府好多呢啲用品都係英國貨  因為中國貨真係唔達標。

你錯啦,香港既要求高所以跟高標準。中國既標準唔低,唔明點解定得出,但很少去跟。

引用:
原帖由 反走私掘蜆隊 於 2016-4-30 01:38 PM 發表
用大陸貨的下場

有冇食大陸豬肉啊,日日食,定隔日食,食到百毒不侵

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]