• 瀏覽: 54,574
  • 回覆: 485
  • 追帖: 4
引用:
原帖由 underscore2002 於 2016-4-30 10:49 PM 發表

你不如自己問下幫襯水貨客班消費者. 不過恐怕你唔會聽到事實,講事實未比你鬧囉.

你要自我感覺良好,真係冇得救!

之前個post有ching講咗當年又15%香港菜邊度今日嘅3%香港菜,政府做過啲咩?你 ...
問咗你三次有無證據。
你會能答common sense。
叫我去問人。

你指控中國產品出事率最高。但又比唔出證據。

又話極權政府唔比你揀。有病。

討論問題亂咁噏。

同黃絲討論真係會變白痴。

引用:
原帖由 underscore2002 於 2016-4-30 10:58 PM 發表

五毛藍絲可以繼續攞例子,但係都擺脫唔到,中國做的是危險的.

如果我係俄羅斯/越南人民,買唔起/買唔到Made in Japan當然會買Made in China. Common sense!

如果真係愛國,就諗下點樣可以令國貨安全啲,唔 ...
你這個說法恰恰可以解釋到「一分錢一分貨」的問題,也對黎明演唱會的
布幕為何會出錯有了比較接近真相的認知。無論是中國產品或日本產品甚
或歐洲、美國產品都有不同等級、不同質量,當然也代表賣不同價錢,你
想用低檔價錢買到高檔產品在現實中是不可能實現的。俄羅斯人民同樣可
以以遊客身份到日本去買日本產品回國,就像香港人到日本走水貨一樣,
為什麼他們不這樣做?不是做不到,而是不划算,這才是Common sense。

引用:
原帖由 underscore2002 於 2016-4-30 11:11 PM 發表

ching又想loop design in USA 嘅問題? 睇番前面啲post, 唔好再loop.

至於全世界都會入中國貨,但係咁樣係唔係就證明了,made in china就唔會出事?

藍絲五毛, 你哋可以繼續搵例子. 唔買國貨買水 ...
極品。人地有哂例子。一句我就係唔信。

黃絲思想獨裁。又偏激。唔能夠接受真實例子。只沉溺在毒果的洗腦資訊。

黎先生大把水

黎先生下次搞演唱會, 會增加英國防火布附加費.

真好笑,無啦啦又擺內地帳蓬上檯,主辦單位有冇同承建商講過要乜野用料同有冇要求防火功能呢?

損害到名人的聲譽
天價了

引用:
問咗你三次有無證據。
你會能答common sense。
叫我去問人。

你指控中國產品出事率最高。但又比唔出證據。

討論問題亂咁噏。

「中國製造」最危險
佔歐盟劣貨逾六成
http://hk.apple.nextmedia.com/international/art/20150325/19089015
引用:
我未講咗例子,又要我重複?
引用:
討論問題亂咁噏。

係唔係口號?
如果俾你鬧可以令到中國貨品更安全,我比我鬧又點? 我比你打都得

你繼續鬧呀,或者我反轉思維同你講:
中國產品係最好,全世界最安全!
咁你滿意未? 定係自欺欺人?

比個叻,唔係你.    係中共,可以訓練啲反轉思維思維嘅人出嚟,真係勁!

引用:
你這個說法恰恰可以解釋到「一分錢一分貨」的問題,也對黎明演唱會的
布幕為何會出錯有了比較接近真相的認知。無論是中國產品或日本產品甚
或歐洲、美國產品都有不同等級、不同質量,當然也代表賣不同價錢,你
想用低檔價錢買到高檔產品在現實中是不可能實現的。俄羅斯人民同樣可
以以遊客身份到日本去買日本產品回國,就像香港人到日本走水貨一樣,
為什麼他們不這樣做?不是做不到,而是不划算,這才是Common sense。
引用:
無論是中國產品或日本產品甚
或歐洲、美國產品都有不同等級、不同質量
依點我好認同,但係唔會犧牲安全囉.

安全依點ching又隻字不提? 其實大家心裡有數啦. 你哋可以令人收聲. 但係水貨客就係最好嘅證明!

引用:
原帖由 underscore2002 於 2016-5-1 12:09 AM 發表

安全依點ching又隻字不提? 其實大家心裡有數啦. 你哋可以令人收聲. 但係水貨客就係最好嘅證明!
呢個世界有好多不同產品,有防火同唔防火比唔同用途,入貨記得睇清楚,買錯過唔到審批唔好怨人地,就係咁簡單。

呢樣野黎明做到咗,反而好多傳媒做唔到,有啲人唔尊重制度盲反盡忠職守的政府部門就更加係自毀長城

引用:
原帖由 underscore2002 於 2016-5-1 12:09 AM 發表

為什麼我說質量而不提安全呢?因為質量是有標準規範的,而安全卻是
相對而言的。就拿黎明這次事件為例,不合防火規格的布幕若用來包圍
演唱會人群顯然絕不安全,但同一物料在寒潮時用來覆蓋農作物避免凍
傷則很安全。有時物品是安全的,但人們使用不當而令它變得不安全,
例如百葉簾的拉繩會勒到人窒息,家裡的摺台會夾死小童,路上的汽車
會撞死行人,高檔的電話也電死人……等等。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]