• 瀏覽: 5,293
  • 回覆: 66
+6
立法會議員黃毓民於前年7月,在立法會行政長官答問大會中,涉向特首梁振英掟玻璃杯,被控普通襲擊罪。繼梁振英早前完成接受盤問後,民建聯立法會議員黃定光今出庭作供,稱見到黃毓民方向擲物,並即報警。惟黃毓民指黃定光舉報他是為討好梁振英,並要報復黃毓民揭發他在立法會上睡覺,並即向庭上呈上在報章收集到黃定光的18睡姿圖作為證物。
黃毓民續用其窮追不打的方式盤問民建聯議員黃定光,黃毓民稱以功能組別出選的黃定光曾豪言「我歷任都係自動當選!」即質問黃定光說:「咁你使乜關心自己選情呀?」

黃毓民又重提黃定光過去曾在立法會睡覺,實是黃毓民揭發,令他淪為笑柄,黃毓民問黃定光是否因此憎恨他。黃定光辯稱,當時只是要抗議梁國雄拉布才作睡覺狀,梁國雄一叫他,他已經睜開眼睛。黃毓民其後呈上在報章收集到18張黃定光不同的睡覺姿勢,作呈堂證供。庭上可見,該A4紙證供將他大頭睡覺狀,緊緊排列。

黃毓民隨即向黃定光指出,過去一屆行政長官競選時,民建聯還未表態支持哪位競選者,黃定光已為梁振英站台及率先表態,認為兩人關係非比尋常。黃定光承認在對方報名時,已有到過現場,但認為無關政黨,每名議員亦有個人立場及自由。

黃毓民又質疑,自落馬洲購物城一方案一出,已可見黃定光要處處討好梁振英,質疑他是次為討好梁,自動獻身出庭作供,甚至誇大其辭,黃定光均否認。

一個二個好告唔告告黃毓民, 真係攞嚟賤

黃狗話加工過架,係假架

av仁唔係現場 ?
點解唔搵av仁作證 ?

引用:
原帖由 dllmljh 於 2016-4-28 11:37 AM 發表
黃定光立會有訓覺唔代表黃毓民無椗杯!

混淆視聽!
黃毓民應該係質疑黃定光作為證人GE可信性,
所以提出跡象指佢同梁振英本身係FRD,
而同黃毓民又有仇, 就有可能講大話陷害佢.

當然法官是否接納係一回事, 而即使全盤否定黃定光證詞,
憑其他證據是否足以定罪又係另一回事.
但至少黃毓民有權咁講.

官係唔睇條友馬騮戲,黃定光嘅身份,必然係可信嘅證人,點抹都唔黑,慳啲

引用:
原帖由 多明戈 於 2016-4-28 11:50 AM 發表

黃毓民應該係質疑黃定光作為證人GE可信性,
所以提出跡象指佢同梁振英本身係FRD,
而同黃毓民又有仇, 就有可能講大話陷害佢.

當然法官是否接納係一回事, 而即使全盤否定黃定光證詞,
憑其他證據是否足以定罪又 ...
即係有仇,明明有片都可以話講大話?

引用:
原帖由 亂9咁ban人 於 2016-4-28 12:42 PM 發表
即係有仇,明明有片都可以話講大話?
法庭上係逐項證據計,
"明明有片"可以係一項有力證據,
但就唔夠令其他所有證據都自動變成可信.

況且"有仇"或者會令證人供詞"唔可靠",
唔一定係話你講大話,
法律人唔可能好似你咁非黑即白.

癲狗及其 fans
不要開心得太早
今次癲狗選擇自辯
他朝牠坐上證人台
就君體也相同

引用:
原帖由 vvoy 於 2016-4-28 12:50 PM 發表
癲狗及其 fans
不要開心得太早
今次癲狗選擇自辯
他朝牠坐上證人台
就君體也相同
但你地連佢出緊GE係乜野招都講唔出,
比如話佢地慣玩拉布點人數,
建制派有樣學樣"學埋發叔"時又想玩,
結果就自己出事...

有D野背後係需要一D操作技術及實力,
唔係簡單諗住"以彼之道還施彼身"就行得通.

引用:
原帖由 多明戈 於 2016-4-28 12:55 PM 發表

但你地連佢出緊GE係乜野招都講唔出,
比如話佢地慣玩拉布點人數,
建制派有樣學樣"學埋發叔"時又想玩,
結果就自己出事...

有D野背後係需要一D操作技術及實力,
唔係簡單諗住"以彼之道還施彼身"就行得通.
做人做事又吾應該向壞學習

引用:
原帖由 GBKEN 於 2016-4-28 12:56 PM 發表

做人做事又吾應該向壞學習

真係嘅咩?

黃毓民係質疑黃定光係咪適合當証人而唔係評定有無掟杯
唔好混淆視聽
引用:
原帖由 dllmljh 於 2016-4-28 11:37 AM 發表

混淆視聽!

引用:

混淆視聽!
x100

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]