• 瀏覽: 20,786
  • 回覆: 49
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 超能量 於 2016-4-7 10:43 AM 發表
李力持倡議把一個「民間金像獎」頒發給《五個小孩的校長》,以正香港面對之歪風!
已經劣幣驅良幣..
仲要俾個"民間金象獎"
即係踩多腳..
再者..乜現在的金象獎係由"官方"主辦咩..咩官

引用:
原帖由 WILSON-QE999 於 2016-4-5 11:53 PM 發表

被害忘想症,終於忘想成真.

十年D評委都唔洗旨意返大陸開工,唔洗旨意有老板敢用佢地.
唉,大陸電影市場與香港本地電影市場票房係牛脾與蚊脾,基於「敵我矛盾」,為保住大陸市場,在商言商的片主勢必減少或避免僱用香港電影工作人員,而香港本土市場是養不起這幫人的,多數人(包括若干「人才」)將失去飯碗而被迫轉業,香港電影業從此玩完!

一眾評審的「情緒化」,害慘了香港的電影工業,不是自挖墳墓是什麼?

引用:
原帖由 一個普普通人 於 2016-4-5 02:35 PM 發表
原不大關心有關選舉,這只是香港眾多商業~行業活動的其中一項.
見到這新聞,稍作研究參詳後, 個人的少少看法和想法:-
1, 這是小本制作, 由多位導演和演員參與,故事內容和香港時事民生有關,部份已發生部份是預言,我什 ...
截至2016年1月31日,《十年》累積票房共收540萬港元。[15]
《十年》於2015年12月17日上畫時,最初只於百老匯電影中心公映,由於票房較預期理想,至2015年12月底開始陸續獲UA(太古城、CineMoko及MegaBox)、星影匯馬鞍山戲院上映,當中星影匯更使用四百多個座位的影院放映。雖然戲票一直供不應求,但院商表示隨著1月底農曆新年檔期到臨,需預留足夠場次予大製作,大部份戲院已相繼將其落畫[16]。最終星影匯及馬鞍山戲院先後於2月6日(年廿八)及2月12日(年初五)作最後一日公映,代表此電影已正式落畫。一套入座率維持高企的電影被所有院商落畫,情況頗為罕見。[來源請求] 在獲得金像獎提名後,《十年》在香港藝術中心agnes b.電影院上映,門票迅速全部售罄。

引用:
原帖由 paul3409 於 2016-4-24 02:16 PM 發表

截至2016年1月31日,《十年》累積票房共收540萬港元。[15]
《十年》於2015年12月17日上畫時,最初只於百老匯電影中心公映,由於票房較預期理想,至2015年12月底開始陸續獲UA(太古城、CineMoko及MegaBox)、星影 ...
黃絲帶的錢最易賺
唔好俾佢停

引用:
原帖由 流星思捷 於 2016-4-24 16:29 發表

黃絲帶的錢最易賺
唔好俾佢停
當年鹹濕片仲賣座。不過依家冇啦,上網睇幾鹹都有。

普兄大作,點都要支持下

引用:
原帖由 Amsterdam 於 2016-4-29 04:59 PM 發表
普兄大作,點都要支持下
A兄光臨..謝謝
支持即係要指教下..莫要就咁走左去

引用:
原帖由 一個普普通人 於 2016-4-29 18:16 發表

A兄光臨..謝謝
支持即係要指教下..莫要就咁走左去
邊敢指教普兄,嚟學下嘢就真

一套無其他提獎項提名的電影,竟然得到最佳電影,咁佢最佳係佳係邊度呢?

不過電影呢家嘢,我真係識條鐵咩,我淨係識睇AV

一套以政治為主題的電影,叫人唔好用政治角度去批判佢,真係夠膽講嗰個忍得住嗰度高嘛

引用:
原帖由 Amsterdam 於 2016-5-3 10:13 AM 發表

一套無其他提獎項提名的電影,竟然得到最佳電影,咁佢最佳係佳係邊度呢?

一套以政治為主題 ...
我淨係識睇AV   
x2....蝦蝦蝦

引用:
原帖由 Amsterdam 於 2016-5-3 10:13 AM 發表

一套以政治為主題 ...
一套以政治為主題的電影,叫人唔好用政治角度去批判佢,真係夠膽講嗰個忍得住嗰度高嘛

認同!

白飯任裝,龍門任搬!

引用:
原帖由 mr__chan 於 2016-5-3 11:53 AM 發表

認同!

白飯任裝,龍門任搬!

早晨...
我自坐山看鬧劇...
天要落雨...只要唔係次次黑雨..冇乜大影嚮嘅

花開堪折直須折,莫待無花空折枝。

引用:
原帖由 nomorerule 於 2016-5-7 10:11 PM 發表
花開堪折直須折,莫待無花空折枝。

除左賣小籠包...仲色賣文

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]