• 瀏覽: 510,302
  • 回覆: 2,868
  • 追帖: 213
+115
引用:
原帖由 Sin+Cos 於 21/3/2016 22:30 發表

其實坐飛機可能更方便
香港高鐵嘅方便,可睇四小時生活圈同一小時生活圈。

四小時生活圈:坐飛機通常早個半至兩個鐘到機場 check in,排得隊起飛,再落機等行李同過關,可能前後要比真正航程多預 2.5-3 小時,如果航程係 2 個鐘,咁大部份都應該會坐高鐵(當然高鐵都要安檢同過關),因為高鐵多數都能準時出發,而且唔洗等行李。如果路線能安排到的話(短期應該只有香港到廣州,中期到北京),往東可到廈門,往北可到長沙,就算未有都應該喺深圳北轉車便可,方便到唔少人。

一小時:將來香港去廣州就等於日本大阪去京都,會便利到旅客,而且東鐵只計本地市民都已經好多人;旅客眼中亦可能想盡快到市區,唔想沿途有咁多個站。加埋港珠澳大橋,就好似香港人去京阪奈良咁,外國人到香港亦可以玩齊廣深港澳珠,住就住喺中心點嘅香港,旅遊業會有得益。

至於長程,而家已經有深圳北往北京 / 上海嘅夕發朝至(19:xx 開,07:xx 到,星期五至一提供),旅客可以瞓一晚後到達,時間上可以玩盡之餘,亦可慳返酒店錢,如果能夠開到香港往北京 / 上海,相信會吸引到部份飛機客。

個人感覺,港鐵就係微觀嘅鐵路交通,高鐵就係宏觀鐵路交通,都係值得。當然造價係貴,但一來一條隧道打通,技術唔易,二來物價飛漲,港匯又跟美元跌,無辦法。

引用:
原帖由 x747x 於 2016-3-22 01:15 AM 發表

香港高鐵嘅方便,可睇四小時生活圈同一小時生活圈。

四小時生活圈:坐飛機通常早個半至兩個鐘到機場 check in,排得隊起飛,再落機等行李同過關,可能前後要比真正航程多預 2.5-3 小時,如果航程係 2 個鐘,咁 ...
應該比較埋空運同高鐵嘅運輸能力。
運輸能力對於整個地區嘅民生、經濟發展嘅影響(當然運輸能力直接反映/影響效率以及個人使用便捷程度)先至系政策考慮嘅重點。
能源(燃料)供應對運輸系統個影響亦都系一個要著重考慮嘅要點。
不得不説中共建高鐵網決策目光長遠,非一般祗顧住選票及眼前利益嘅政客、政府能比擬。

其實樓主講到香港如此一文不值

而中國城市發展如何進步

但京官表態明顯兩回事

不過世界歷史話俾人知

如果一個地方本身係殖民地

最後絕大部份都會成為國家

西九高鐵去深圳福田站只需15分鐘,即到時九龍去深圳就好似去沙田咁方便,今日有邊個會覺得沙田係遙遠呢?高鐵通車,深圳香港就會正式一體化。到時任何合作、交流、青少年前途,將會有翻天覆地轉變。想傾生意?三個字搞掂。想搵學校?三個字搞掂。想搵工?三個字搞掂。甚或港人可以搬上深圳住,每日搭三個字高鐵落香港返工,到時香港仲住屋問題嗎?高鐵通車,將大有機會打破今日局面,大家可拭目以待。

引用:
原帖由 kennnz 於 2016-3-22 03:00 AM 發表

而中國城市發展如何進步

但京官表態明顯兩回事

不過世界歷史話俾人知

威海有冇獨立?

嗯,大部分都係落後貧窮國家。而且歷史亦都證明,中國食咗ge地方最後都會係中國。
引用:
原帖由 kennnz 於 2016-3-22 03:00 AM 發表

而中國城市發展如何進步

但京官表態明顯兩回事

不過世界歷史話俾人知

[ 本帖最後由 ken159 於 2016-3-22 05:39 AM 使用http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 Sin+Cos 於 2016-3-21 10:30 PM 發表

其實坐飛機可能更方便

飛機誤點的情況要改善了,先可談得上方便。

留名支持

引用:

而中國城市發展如何進步

但京官表態明顯兩回事

不過世界歷史話俾人知

唔係講就係一文不值. 而係自己攪到自己毫不價值而已.

獨立之前, 會有自己嘅武裝部隊, 真心想知, 香港嘅武裝部隊由邊度變出嚟呢?

回復41#

不能只計成功公司的本金,還有九十九失敗的公司呢?

要碰到一個好公司,用一千億撞運氣賭都未必夠。

引用:
原帖由 kallan 於 2016-3-21 07:16 PM 發表
本來都唔想講這個話題,但在政版見到有一個帖,其on9性,簡直是活在自我世界,這個帖大概是這樣講的:
英國是和大清定合約(不論是否強權),理應和大清子民相討香港前途云云!
問題是 ...
Yes. Yes. Very good

引用:
原帖由 無色暴雨 於 2016-3-22 05:04 AM 發表
西九高鐵去深圳福田站只需15分鐘,即到時九龍去深圳就好似去沙田咁方便,今日有邊個會覺得沙田係遙遠呢?高鐵通車,深圳香港就會正式一體化。到時任何合作、交流、青少年前途,將會有翻天覆地轉變。想傾生意?三個字搞 ...
某程度係,想吸引國際精英,投資者。。

要知道,精英份子舉家選擇一個地方居住和工作
會考慮環境,醫療,教育,治安。。
詳情可參考李光耀的訪問

留名

引用:
原帖由 kallan 於 2016-3-21 10:00 PM 發表

你有沒有發覺,香港政府總是開了頭就算,從來沒有貫徹始終,政府施政,總是撥了款就算,
從來沒有前瞻性,所謂創意就是整幾部小吃流動小販車,完全沒有創意!
早十年八年前,自由行買奶粉還未變成議題前,我已經 ...
因為這是香港公務員系統的通病:高級公務員只在位三四年,之後就會被調走,所以他們不會將自己提出的計劃跟到尾,因為這是下手的工作

亦因為這原因,他們提出計劃之時,少會考慮實際操作,或將來人手能否落實;這就往往做成計劃看似宏大,細節或實際落實時卻發現不可行,又或者下手無心去推動的情況

即是爛尾

我是公務員,很明白公務員心態。以前英國人統治,能夠以宏觀角度、統合各部門,長期推行政策;如今各司局署長實際各自為政,只求做好自己任期就算數

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]