• 瀏覽: 5,242
  • 回覆: 32
本報訊   政府將於本月24日發表新一份財政預算案,醫院管理局經常性開支或被削減。據悉,因應政府內部由2015/16年度起推出「0-1-1」節約方案,醫管局2016/17年度原來近500億元的經常性撥款,因公院服務需求大,預料只須削減0.5%、即約2.5億元,兩個年度共削減接近5億元,是過去10年首次削減經常性開支。議員促謹慎調配資源該局計劃開源節流,如刪減不必要服務、減慢開設新職位及增加服務成本效益。政府曾於2003/04至2005/06年度因經濟轉差,削減醫管局經常性撥款逾20億元。之後撥款不斷增加,近年增幅龐大,由2011/12年度379億元增至2015/16年度491億元。政府內部於2015/16年度起推出「0-1-1」節約方案,即第一年開支不需扣減,2016/17及2017/18兩年度分別節省1%開支。而因醫管局服務需求龐大,只需於該兩個年度分別節省0.5%經常性開支。2016/17年度該局預料需削減約2.45億元,2017/18年度再削減約2.44億元。但該局2016/17年度整體撥款,視乎政府有否就其他項目給予一筆過撥款。據悉,醫管局需開源節流應付,如重新檢視及刪減不必要服務、減慢開新職位,提高服務成本效益,增加收入如外牆賣廣告。該局有需要時會動用儲備,根據該局年報截至去年3月底有逾30億元儲備。有資深醫生表示,相信未來兩個年度削減經常性開支,對醫管局影響不大,因今年聘請醫生仍有困難,相信未能填補所有空缺;加上資深醫生退休潮開始,新晉升的顧問醫生薪酬較現時顧問醫生低,有助節省開支。醫管局總部曾傳達希望各醫院「諗計」節省開支的訊息,但沒有硬性指標。立法會議員郭家麒表示,削減撥款下病人服務必受影響,醫管局須謹慎調配資源。http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20160213/19489540好多部門都cut budget, cut少少冇所謂啦!By the way, 毒果唔係乜都假新聞。

依家醫管局, D員工都唔係幾想做

工程超支,就幾百億幾百億咁倒落鹹水海,
市民最迫初需要既醫療,就要減。

呢個咩政府黎架,痴線

引用:
原帖由 jason_ezekiel 於 2016-2-13 11:18 PM 發表

呢個咩政府黎架,痴線
係啊.... 就係咁, 近火不救, 救遠火, 你知道 C 正報告最多提到的名詞是, .... 什麼嗎 ?

呢個咩政府黎架,痴線

引用:
原帖由 jason_ezekiel 於 2016-2-13 11:18 PM 發表

呢個咩政府黎架,痴線
咪係
成日晒埋啲錢去三跑,高鐵呢啲大白象工程

冇計大白象洗多左,度度都要cut dd

無法無天

社會民生乜都CUT

大家平心而論,睇睇數據,
呢個政府真係為市民好嗎?

幾好吖......等啲窮撚挨吓啦...
支持政府嘛...要貫徹始終...

政府係咪已經唔理民生?

引用:

呢個咩政府黎架,痴線
遲啲重有一千二百億落三跑,白象工程悪開始浮上水面。

秦皇徒把長城築,禍來禍去因自招

引用:
原帖由 咪騎老鼠 於 2016-2-13 11:35 PM 發表
政府係咪已經唔理民生?
今次旺角單野某程度上都係因為
政府唔理民生先會發生

引用:
原帖由 咪騎老鼠 於 2016-2-13 11:35 PM 發表
政府係咪已經唔理民生?
你明唔明呀 ? 搞民生 CAP 水的機會同搞工程的 CAP 水機會都不是同一個檔次的~!
從來都不是啊~!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]