• 瀏覽: 26,247
  • 回覆: 136
  • 追帖: 1
本報訊】出獄後的一個年卅晚,棠哥被賣報婆婆誤會收陀地,令他痛心,卻萌起贖罪念頭。他一邊在廟街經營食肆,一邊與義工合作,每星期三天向200名廟街的無依長者免費派飯,轉眼已經三年。到底令他堅持的理由是甚麼?是為了積陰德,也是為了讓長者開心過年,在江湖打滾半生的棠哥如是說。
記者:郭美華、梁瑞帆

51歲棠哥在廟街長大,他坦言從前是個爛仔、江湖人,曾有數十名兄弟跟他「搵食」,一度在廟街開麻雀館,手上有幾部的士,身家二至三千萬,風光一時;但爛賭輸光,約廿年前更因銀行詐騙案罪成,在監獄度過6年光陰。

棠哥出獄後,發覺世界已改變,「嗰年嘅年卅晚好凍,我見到廟街賣報紙嘅阿婆,賣5元兩份報紙,我諗住行埋去買晒佢,但阿婆竟然話『棠哥,唔好收我陀地』」。憶述此事,棠哥聲音哽咽:「我當時覺得自己好乞人憎,我原意都唔係收婆婆陀地,只係因為好凍,我想佢快啲收工返屋企瞓覺,但婆婆以為我唔畀佢擺,幾唔好意思。」

他說這次經歷令他痛定思痛,自此他跟哥哥學做麵包、經營食肆。大約3年半前,他在廟街跟朋友合資80萬元開設火鍋店,每逢周一、三、五,下午4時向長者派飯,希望為自己過往的惡行贖罪,「我蝦咗人咁耐,應該幫番人」。他指該區集中低下層,「搵到啖飯食,咪照顧一吓老人家」。

然而,一個古惑仔縱然出來做善事,始終也會給人「有古惑」的感覺,棠哥坦言:「之前都有警察質疑我又想搞乜嘢,我好無奈。」
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20160207/19483330

浪子回頭,金不換。

欣賞

浪子回頭金不換

好人好事

放下屠刀、立地成佛

故仔太差 ,,,,重作

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2016-2-7 07:10 PM 發表
本報訊】出獄後的一個年卅晚,棠哥被賣報婆婆誤會收陀地,令他痛心,卻萌起贖罪念頭。他一邊在廟街經營食肆,一邊與義工合作,每星期三天向200名廟街的無依長者免費派飯,轉眼已經三年。到底令他堅持的理由是甚麼?是 ...
支持

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2016-2-7 07:10 PM 發表
本報訊】出獄後的一個年卅晚,棠哥被賣報婆婆誤會收陀地,令他痛心,卻萌起贖罪念頭。他一邊在廟街經營食肆,一邊與義工合作,每星期三天向200名廟街的無依長者免費派飯,轉眼已經三年。浪子回頭,金不換 ...
棠哥抵讚.  
希望泥哥(肥佬泥)學棠哥 '浪子回頭'  ,泥哥傷害香港咁多, 起碼都幫手掃下街通下渠 回饋返香港人呀!

希望可以出點力,但我唔認識而個江湖大哥

絕對要支持

肥佬個能樣快卜街喇,唔洗回頭
引用:
原帖由 tinnit 於 2016-2-7 07:57 PM 發表

棠哥抵讚.  
希望泥哥(肥佬泥)學棠哥 '浪子回頭'  ,泥哥傷害香港咁多, 起碼都幫手掃下街通下渠 回饋返香港人呀!

講故佬出文

引用:
原帖由 tinnit 於 2016-2-7 07:57 PM 發表

棠哥抵讚.  
哈哈~~~一定要x2

占中者中路要被占補償

只要肯改 堅持做好事 無限支持

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]