• 瀏覽: 37,562
  • 回覆: 445
  • 追帖: 3

網上瘋傳一段短片,一名女乘客疑似拒絕摺好嬰兒車,結果遭車長拒絕她登車,女乘客不滿被拒,把嬰兒車放於巴士前方,企圖阻止巴士開出。

據短片上傳資料顯示,事發於華貴邨巴士總站,今早一名推着嬰兒車的婦人,冀乘往九龍灣的107號巴士。但她疑沒有摺好嬰兒車,遭巴士車長拒絕她上車。婦人不滿被拒,用嬰兒車擋在巴士前方,阻礙巴士開出。

事件擾攘數分鐘後,有巴士乘客下車勸止,稱涉事巴士空間有限,勉強上車會有危險;亦有乘客指「自己唔上車,唔好阻住人坐車」,但婦人未有理會,以帶有鄉音的廣東話罵「你哋香港人無良心」

http://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20151128/s00001/1448697935361

離晒譜,司機明玩針對...

引用:
原帖由 後藤浩輝 於 2015-11-29 12:30 AM 發表
有婦人因不能登上城巴,激動地將BB車頂在車前,引起網民熱議。

於今日下午2時許,將該短片上載facebook的余先生稱,該短片由朋友分享,他因見該婦人行為「野蠻」,遂再協助分享短片。

他認為片中的婦人不懂規矩 ...
自從佔中後,啲人有樣學樣,因政府軟弱無能所致!!!

老老實實 , 呢部 BB 車又真係大左少少喎 ...

4 個大碌 , BB 夠位平訓 ...

引用:
原帖由 會員01 於 2015-11-29 12:43 AM 發表
老老實實 , 呢部 BB 車又真係大左少少喎 ...

4 個大碌 , BB 夠位平訓 ...
點解輪椅又可以上車???

你哋香港人真係無良心

引用:
原帖由 後藤浩輝 於 2015-11-29 12:51 AM 發表

點解輪椅又可以上車???
呢D叫雙重標準

明未

大陸婆,收嗲啦

係要摺好嬰兒車 先准上巴士

巴士有例,要摺好至准上車。其實呢位女士都係學香港人,之前有單case,一個男人帶個B 搭車,司機要求佢摺好,男人話佢無手,摺唔到,話司機唔啱,最後香港電台仲有個時事節目都講到呢單嘢,利用傳媒打壓巴士司機。好在巴士公司出聲,話公司有例,BB 車係要摺埋至俾上車,而果個男人摺唔到係佢問題,唔係巴士公司問題。

引用:
原帖由 後藤浩輝 於 2015-11-29 12:30 AM 發表 http://fs.mingpao.com/ins/20151128/s00001/1448699419828SL4_02CB486E431B5946863F7F75F6F3FB50.jpg網上瘋傳一段短片,一名女乘客疑似拒絕摺好嬰兒車,結果遭車長拒絕她登車,女乘客不滿被拒,把嬰兒車放於巴士 ...
…………係大陸司機星撚咗佢幾巴啦……………………沒梁心嗱……………………………………

「你哋香港人無良心」

藍衫位哥仔臨走都鬧番句:收皮啦!!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]