• 瀏覽: 6,453
  • 回覆: 167
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 galileo2013 於 2015-11-29 11:25 PM 發表

真心講,這些過度的興趣班,補習班,咪更加對小朋友的影響大,有幾多家長真心係為小朋友好?話就話想佢學多啲野,但又有無問一下小朋友是否喜歡去學?小朋友的玩耍時間,家長又有沒有預留給小朋友?定係見 ...
所以tsa呢類根本就問題不大,如果學校唔為求自保而迫學生,家長尊重小朋友俾多D時間做佢想做的事,學校的功課同課堂進度,基本上搵一個補習社跟一跟都無咩問題。

始終小學仲係一個比較上無煩惱的時光,做家長應該係呢個時間俾個開心的回憶俾佢地,到中學開始先谷佢地入名牌大學的某些學系都未算遲。

毒果信一成,雙目已失明
毒果信多成,揾定人扶靈

引用:
原帖由 巴士塞龍門 於 2015-11-29 11:44 PM 發表

所以tsa呢類根本就問題不大,如果學校唔為求自保而迫學生,家長尊重小朋友俾多D時間做佢想做的事,學校的功課同課堂進度,基本上搵一個補習社跟一跟都無咩問題。

始終小學仲係一個比較上無煩惱的時光,做家長應該係 ...
絕對認同。

毒果自己扮埋網民

學校逼學生唔緊要

學生唔做都吹唔漲

引用:
原帖由 galileo2013 於 2015-11-29 11:53 PM 發表

絕對認同。
我睇到FB有個人咁講,即係證明有部分年輕人覺得問題既根源係家長而唔係課程,
試下教育局講到明TSA會影響到子女派位,分數越高就會越易入名校,我估D家長第一個反對取消,
因為TSA會影響到子女既將來既時候,所以佢地一定唔會講風涼話。

附件

2222.JPG(48.35 KB)

引用:
原帖由 巴士塞龍門 於 2015-11-29 11:44 PM 發表

始終小學仲係一個比較上無煩惱的時光,做家長應該係 ...
班家長一面反對TSA,另一邊就逼班學生參加課外活力,補習去為升中加分,如此精神分裂的人.....

家長既課外活動咪一樣操到仔女冇時間

既然咁有爭論性,不如考慮由校方決定是否參加評核。家長若然不想TSA就不選擇入讀有TSA的學校,咁就各取所需。

TSA 2004年開始, 之前又有咨詢,點解當時你同犯民+教協唔反對,
依家先嚟強力反對,  是否留待做政治籌碼, 而不是真心看待學生需要 !

深夜港灣都講左重
點,抽樣去考就是,無必要人人操 根本係tsa委員會,書

商搞出來利用天真無邪細佬來自肥輸送利益,可有可冇的無謂沙石。

引用:
原帖由 風之蜜語 於 2015-11-30 12:53 AM 發表
深夜港灣都講左重
點,抽樣去考就是,無必要人人操 根本係tsa委員會,書

商搞出來利用天真無邪細佬來自肥輸送利益,可有可冇的無謂沙石。
根本政府就冇建議要操

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]