• 瀏覽: 20,717
  • 回覆: 198
  • 追帖: 3
土耳其軍方擊落一架俄羅斯戰機,雙方對於戰機當時是否身處土耳其領空各執一詞。土耳其指俄軍戰機有17秒時間入侵了領空,強調是根據自己的交戰規則開火;俄羅斯普京形容,好像被恐怖分子的幫兇在背後插了一刀,警告會有嚴重後果。被土耳其F-16戰機以空對空導彈擊中的俄羅斯蘇-24戰機,著火後急速下墜。
另一段片清楚見到戰機形狀,戰機最終撞落敘利亞境內一處接壤土耳其邊境的山頭,冒出大量濃煙。兩個機師及時彈出機艙,打開降落傘。

有敘利亞反政府軍上載片段,看到一批武裝分子向其中一個跳傘的機師猛烈開火,其間有人大喊要生擒他們。

反政府組織土庫曼旅領袖聲稱,他們向空中開火,擊斃了兩名機師,其中一人墮地後已無生命跡象。俄羅斯軍方證實一名機師被地面炮火擊中死亡,但未有透露另一名機師的情況。

土耳其向聯合國安理會發信交代事件經過,又發布俄羅斯戰機的飛行路線圖,指兩架戰機星期二早上飛近土耳其南端的領空,土耳其軍方五分鐘內作出十次警告但不獲理會。

至9時24分,兩架戰機分別飛入土耳其領空範圍2.2公里和1.9公里,歷時17秒,其後一架戰機離開土耳其領空。在戰機國籍不明的情況下,土耳其出動兩架F16S戰機擊落另一架戰機。

俄羅斯就不同意土耳其的說法,指當時戰機在敘利亞六千米高空執行空襲任務後,正飛回基地,距離土耳其邊境約一公里,並無入侵土耳其空域。

有美國官員透露,根據熱能分析,俄羅斯戰機被擊落時已身處敘利亞空域。

俄羅斯隨後派出兩架米-8直升機到墜機地點搜救,遇上敘利亞反政府軍炮擊,其中一架直升機迫降後再被轟炸,一名海軍陸戰隊成員死亡,其餘機組人員安全撤離到俄羅斯在敘利亞境內的空軍基地。

俄羅斯總統普京說,絕對不會容忍這些罪行,警告事件將為兩國關係帶來嚴重後果。

國防部宣布。暫停與土耳其的軍事來往,並傳召土耳其駐莫斯科武官抗議,外長拉夫羅夫亦取消原定周三訪問土耳其的行程。

土耳其總統埃爾多安強調,軍方擊落不明戰機,符合土耳其的交戰規則,重申土耳其有權捍衛國土。

http://news.now.com/home/international/player?newsId=159281

Inside or outside Turkey, that is the question?

俄佬已有足夠開戰理據

引用:
原帖由 膠批 於 2015-11-25 06:27 PM 發表
俄佬已有足夠開戰理據
俄羅斯侵犯土耳其國家領土完整
開戰乃不義之舉

引用:
原帖由 TL1607.1A 於 2015-11-25 06:29 PM 發表

俄羅斯侵犯土耳其國家領土完整
開戰乃不義之舉
俄羅斯打正旗號"打isis" 郁老俄即係幫isis
睇吓北約敢唔敢出聲吖

引用:
原帖由 膠批 於 2015-11-25 06:34 PM 發表

俄羅斯打正旗號"打isis" 郁老俄即係幫isis
睇吓北約敢唔敢出聲吖
幫邊個都好都係入錯人地地頭
蘇聯俄羅斯都打過民航機落嚟又唔見你咁講

開火的後果即係開戰, 造成兩國永不可解的仇恨, 土耳其可以向俄戰機發射曳光彈警告, 俄戰機只在邊境線上執行任務, 唔係直飛土耳其國內, 今次土耳其呢個總統要辭職化解北極熊的報復, 普京唔還拖就一世英名盡喪.

引用:
原帖由 TL1607.1A 於 2015-11-25 06:36 PM 發表

原來得咁高水平咋

引用:
原帖由 TL1607.1A 於 2015-11-25 06:36 PM 發表

當年全世界都譴責前蘇聯, 邊境地區係灰色地帶, 幾秒鐘就飛過, 土耳其係小國, 惹唔起俄羅斯.

都唔知咩理由,就算真係過界幾秒都唔係射佢落嚟,仲要追殺埋兩個機師呱?
如果係一個人踩過界咪要即刻開槍?

引用:
原帖由 小灰熊 於 2015-11-25 06:43 PM 發表
都唔知咩理由,就算真係過界幾秒都唔係射佢落嚟,仲要追殺埋兩個機師呱?
理由咪係佢哋係 ISIS囉

引用:
原帖由 長春二子 於 2015-11-25 06:39 PM 發表
開火的後果即係開戰, 造成兩國永不可解的仇恨, 土耳其可以向俄戰機發射曳光彈警告, 俄戰機只在邊境線上執行任務, 唔係直飛土耳其國內, 今次土耳其呢個總統要辭職化解北極熊的報復, 普京唔還拖就一世英名盡喪.
Do take a look, https://zh.wikipedia.org/zh-hk/大韓航空007號班機空難

咁即係火雞向北極熊宣戰啦

引用:
原帖由 小灰熊 於 2015-11-25 06:43 PM 發表
You should take a look too. https://zh.wikipedia.org/zh-hk/大韓航空007號班機空難

引用:
原帖由 krolik 於 2015-11-25 06:50 PM 發表
咁即係火雞向北極熊宣戰啦

Who says so?

引用:
明顯係報復俄佬炸土國財路啦~~~

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]