• 瀏覽: 2,285
  • 回覆: 53
以為佔中會搞到泛民大敗,最少都失1-20%票及席位,

事實係泛民民主黨大佬少左幾席外,其他黨都多左席位,傘兵仲多左8席,新民主盟盟十幾席。

激進派不嬲無席位,衣家只係一樣無,無分別。

整體泛民多左2x席,

而建制得票係多左,

同埋

所以其實你地唔洗咁緊張,爭住出黎補鑊咁。

痴線。。。

引用:
原帖由 胡姬卵 於 2015-11-24 08:51 PM 發表 痴線。。。http://n2.hk/d/images/r10/mobile.jpg
呢排好多痴線走出來,唔好為痴線勞氣

建制派減少議席,當然非好消息。傘兵得7席,非常意外。但泛民、反共支持者據此而開心就大錯,越開心越錯,根本上不知從長遠上看危機何在。
這些秘密不便多說。

[ 本帖最後由 廣州富力 於 2015-11-24 09:01 PM 使用http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

建制勁!

有咩得人驚,

客觀d睇,「單純」幾席位計,建制派係少左十幾席,民主派(我計泛民+傘兵)多左廿幾席,建制算係小敗,依個係事實。

但係,有幾樣野要留意,

得票數目上,建制派多左11萬,泛民+傘兵多左2.7+7萬,共10萬反而比建制少。

投票率激高(比03 71果陣仲要高)但就未有出現所謂既高投票率對建制極度不利既情況,證明黃巾軍有支持者,但自發藍絲亦都唔少,游離票再唔係泛民專利。

今年其實建制無左幾十席委任議席,當然民建聯拎唔番晒算唔上好成功,但多左幾十個直選位置,民主派只係搶到27個其實亦唔見得好有著數。

樹根落馬全城觸目,但事實上av仁同阿基無得撈亦出人意表,事實上兩陣營立法會議員選區會失敗數目係3:2,當選數係4:10、建制依然佔優。

總括而言,作為一個建制支持者,我會認同未有預期理想,但本來見到超高投票率非常擔心既情況下出黎結果只算係小退步 ~維持左右,算係鬆一口氣

引用:
原帖由 庫洛姆 於 2015-11-24 09:02 PM 發表
有咩得人驚,

客觀d睇,「單純」幾席位計,建制派係少左十幾席,民主派(我計泛民+傘兵)多左廿幾席,建制算係小敗,依個係事實。

但係,有幾樣野要留意,

得票數目上,建制派多左11萬,泛民+傘兵多左2.7+7 ...
我由2003年開始撐親中親共派, 全力研究時政歷史, 及在網上抗擊民主人仕

當年我1VS5, 1VS3, 現在很輕鬆, 很多人會自動抗擊民主人仕

我今年選舉從沒擔心過建制會輸

有權鬥專家梁振英坐陣, 與那些柔弱的董伯伯, 配合泛民的曾蔭權, 完全是兩回事..

佔中後, 梁振英成功將泛民由高位拉下, 幫建制贏了戰略

現在的選舉可以很輕鬆

此就是政局...

引用:
原帖由 mr__chan 於 2015-11-24 08:53 PM 發表 呢排好多痴線走出來,唔好為痴線勞氣
又要出動屈小姐

引用:
原帖由 Thank_777 於 2015-11-24 09:04 PM 發表

我由2003年開始撐親中親共派, 全力研究時政歷史, 及在網上抗擊民主人仕

當年我1VS5, 1VS3, 現在很輕鬆, 很多人會自動抗擊民主人仕

我今年選舉從沒擔心過建制會輸

有權鬥專家梁振英坐陣, 與那些柔弱的董 ...
多謝師兄客觀評論,但真心果句,站係建制立場,我經常覺得梁係豬隊友.........

引用:
原帖由 庫洛姆 於 2015-11-24 09:07 PM 發表

多謝師兄客觀評論,但真心果句,站係建制立場,我經常覺得梁係豬隊友.........

點豬?????????????

豬得過唐唐????????????? 被人嚇兩嚇就爆行會機密??????????

梁棉松就真係豬了...團結了泛民...挨打..

我只信事實, 梁振英上位後, 泛民在高位被拉下, 民建聯兩勝選舉, 泛民影響力下降..

引用:
原帖由 庫洛姆 於 2015-11-24 09:02 PM 發表 有咩得人驚,客觀d睇,「單純」幾席位計,建制派係少左十幾席,民主派(我計泛民+傘兵)多左廿幾席,建制算係小敗,依個係事實。但係,有幾樣野要留意,得票數目上,建制派多左11萬,泛民+傘兵多左2.7+7 ...
我分析過Chirs下馬原因,錯不在佢.......

馬後炮來講,傘兵如果肯掛返條黃絲,應該會好似人力,社民連,熱狗咁全敗

驚乜?我地慶祝緊暴民三黨被收皮!至於連自己係黃絲都唔敢認既傘兵?哂9氣啦!

梁振英是豬???

梁家傑就真係豬了

出來幫譚文豪拉票拉到對手選票大勝

輸了賴建制請食蛇,

趕走有點吸票力的湯家燁... ..

梁振英, 豬在那?????????????????

係仲有好多黃屍西奴死撐話建制大敗囉.

以為佔中會搞到泛民大敗.
點解會咁講呀,
佔中是泛民制造出來既播,
即係話自己制造一場令自己大敗的運動. 

引用:
原帖由 Thank_777 於 2015-11-24 09:09 PM 發表 點豬?????????????豬得過唐唐????????????? 被人嚇兩嚇就爆行會機密??????????梁棉松就真係豬了...團結了泛民...挨打..我只信事實, 梁振英上位後, 泛民在高位被拉下, 民建聯兩勝選舉, 泛民影響力下降. ...
CY派何君堯去嶺南,嶺南仔吊完佢,照樣可以打抵“紮根”屯門ga何俊仁,點睇都唔係豬隊友......
葛根輸抹黑jei,唔係輸比傘兵

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]