• 瀏覽: 132,919
  • 回覆: 1,257
  • 追帖: 51
+684
引用:
原帖由 NSAID 於 2015-12-1 12:30 PM 發表 噢. 農業嗎(雖然你說只是相關)?敬仰敬仰.  其實我對農業也很有興趣. 說不定那天找不到工作了就跑去學農業了(不是開玩笑).  不過有機不有機倒是無所謂. GMO? 我大愛. 反正我們一直都吃這個. 哈哈. 不過中國應該好 ...
[url]
https://youtu.be/ErfYMsOgZzY [/url]
如果對有機農業有興趣,可以睇下呢個視頻,曾經有幸去參觀過佢地個農地(其實去睇佢地個生態),係台灣既,呢班人真係好有熱誠,做有機農業真係好唔簡單

ps:我食過佢地個鳳梨乾

引用:
原帖由 芽菜子 於 2015-12-1 16:19 發表
https://youtu.be/ErfYMsOgZzY
如果對有機農業有興趣,可以睇下呢個視頻,曾經有幸去參觀過佢地個農地(其實去睇佢地個生態),係台灣既,呢班人真係好有熱誠,做有機農業真係好唔簡單

ps:我食過佢地個鳳梨乾:smi ...
哈哈. thanks. 不過我對有機農業完全唔感興趣. 我有興趣的係好多人都驚的GMO.  希望你冇嚇親你

引用:
原帖由 NSAID 於 2015-12-1 05:09 PM 發表 哈哈. thanks. 不過我對有機農業完全唔感興趣. 我有興趣的係好多人都驚的GMO.  希望你冇嚇親你
講真,基改食物我一定唔會食,有得揀,我肯定買有機

引用:
原帖由 芽菜子 於 2015-12-1 17:14 發表
講真,基改食物我一定唔會食,有得揀,我肯定買有機

哈哈, 唔食唔緊要. 但基改一定要發展.  其實基改安全性應該冇問題(理論上). 天然食物亦唔一定安全(自然產生的野都可以超毒).  其實人類育種的歷史已非常耐. 育種就係以定向篩選的方法培育出有期望特徵的物種. 某程度上講, 育種都係基改, 只不過以前冇而家的技術. 育種的產物都可以好可怕.  狗就係由狼以育種方法培養出來的. 你比較下西施狗同狼. 西施狗係咪好得意? 佢地前身就係狼. 你想像下人類對佢狼做過d乜野? 你google 下 Belgian Blue d相, 睇下我地食緊D咩牛? 育種都可以好可怕

基因改造?基因武器??

引用:
原帖由 亞維 於 2015-12-1 17:49 發表
基因改造?基因武器??

咁O既武器好唔人道.

引用:
原帖由 NSAID 於 2015-12-1 05:38 PM 發表 哈哈, 唔食唔緊要. 但基改一定要發展.  其實基改安全性應該冇問題(理論上). 天然食物亦唔一定安全(自然產生的野都可以超毒).  其實人類育種的歷史已非常耐. 育種就係以定向篩選的方法培育出有期望特徵的物種. 某 ...
chin g,你對基改同自然雜交混淆左喇,我做埋少少野再同你解釋

引用:
原帖由 NSAID 於 2015-12-1 05:38 PM 發表

哈哈, 唔食唔緊要. 但基改一定要發展.  其實基改安全性應該冇問題(理論上). 天然食物亦唔一定安全(自然產生的野都可以超毒).  其實人類育種的歷史已非常耐. 育種就係以定向篩選的方法培育出有期望特徵的物種. 某 ...
你有無諗過, 某國出嘅基因食品, 只做出口, 唔做內銷?

引用:
原帖由 diverstranger 於 2015-12-1 06:24 PM 發表 你有無諗過, 某國出嘅基因食品, 只做出口, 唔做內銷?
某國主要係俾牲口食,同埋據聞(行家講,唔知真假)係倒落海最多

講下基改同自然雜交分別,因為我唔係本科出身,太過學術既野我都唔識,就講下我所知架啦,如有錯誤,請各位ching糾正完再插:

簡單講,自然雜交就好似一個中國人同白人生既bb,個bb係一個混血兒,我地既市花,就係透過接枝法接出黎既混血兒,但佢完全係一個人
但基改就唔同lu,好多時都會加入其他昆蟲動物基因入去,表面上可能好似樣,但內裏已經係第二樣野,例如有d粟米會加入蠍子基因(有冇人想嘔?)
記得幾年前,台灣有個小朋友,話飲得豆漿太多所以癌症,但黃豆本身含有大豆異黃酮係抗癌,點解佢反而會癌症呢?
其實基改食物面世左先得20年左右,對人體影響有幾大都仲係未知數,對環境影響有幾大,更加冇人夠膽肯定
不過未來解決糧食問題,的確係要靠基改食物

至於牛奶問題,自從我去過一個所謂現代化牛場參觀之後,有好一段時間唔敢食任何同牛有關既野,而家會選擇自然放牧先買

引用:
原帖由 芽菜子 於 2015-12-1 06:53 PM 發表
某國主要係俾牲口食,同埋據聞(行家講,唔知真假)係倒落海最多

講下基改同自然雜交分別,因為我唔係本科出身,太過學術既野我都唔識,就講下我所知架啦,如有錯誤,請各位ching糾正完再插:

簡單講,自然 ...
基因工程直到而加根本就唔完全成熟. 一個細胞的運作不單單受基因控制, 也受一些其他的因子, 如Transcription Factor, microRNA, circularRNA等控制. 本身一個細胞的運作就係由一堆咁嘅因子相互影響下調控嘅. 而科學家對哩D因子之間嘅相互影響都未完全理解(如circularRNA係最近一兩年先被發現). 現時嘅基因工程係唔知加入去嘅基因對個細胞原本嘅因子嘅影響下, 一定程度上係有冒險性質....

基因工程以病毒為感染細胞放基因嘅手段加基因本身都唔精確. 基因嘅位置同佢嘅功能又有影響, 一定程度上又係有冒險性質....

引用:
原帖由 kesterleeky 於 2015-12-1 11:16 PM 發表 基因工程直到而加根本就唔完全成熟. 一個細胞的運作不單單受基因控制, 也受一些其他的因子, 如Transcription Factor, microRNA, circularRNA等控制. 本身一個細胞的運作就係由一堆咁嘅因子相互影響下調控嘅. 而科 ...
唔該ching

理論上基因改的粟米原本要嚟做牲畜祠料及生物燃料,但一些商人及某國政府要賺更多錢及想知人食後會否有副作用而作糧食援助及出口用

[ 本帖最後由 oxcowboy79 於 2015-12-2 12:18 AM 使用http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 oxcowboy79 於 2015-12-2 12:17 AM 發表 理論上基因改的粟米原本要嚟做牲畜祠料及生物燃料,但一些商人及某國政府要賺更多錢及想知人食後會否有副作用而作糧食援助及出口用
記得幾年前中國都退過一批基改美國粟米,批粟米本身係餵豬,中國連餵豬都唔俾,美國夠膽死賣俾人

GMO 的硏究係必須,但食就咪驅啦,要糧食增產,引入以色列的滴灌技術好過.

引用:
原帖由 芽菜子 於 2015-12-2 12:21 AM 發表
記得幾年前中國都退過一批基改美國粟米,批粟米本身係餵豬,中國連餵豬都唔俾,美國夠膽死賣俾人

嗰啲嘢, 最後咪又係我哋食. 只係間接啲而已.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]